-

Cannibal Corpse – Chaos Horrific (2023)

Cannibal Corpse - Chaos HorrificCannibal Corpse – Chaos Horrific (22.9.2023)

Izdavač: Metal Blade Records

Producent: Eric Rutan

Trajanje: 39:19

Žanr: Brutal Death Metal

Ocena: 8

Početak recenzije je zagarantovano najteži deo teksta kada je u pitanju jedno Cannibal Corpse izdanje. Šta reći o komercijalno najuspešnijem death metal bendu što nije već znano? Šta reći o ekipi koja izdaje albume u manje-više pravilnim vremenskim razmacima i koja je izrazito koncertno aktivna?

Poneka personalna promena, uglavnom se desi na poziciji gitariste, ali je i taj problem rešen i to čini se – permanentno. Legendarni Erik Rutan, koji sa Cannibal Corpse ionako gaji dugogodišnju saradnju, prvo kao producent, a zatim i kao sešn muzičar usled odsustva Pat O’Briena (i tu priču svi znamo), je od 2021. stalni član.

Dakle, 16. po redu studijsko ostvarenje je tu pred nama. Svi potrebni sastojci za klasičan Cannibal Corpse album su takođe tu. Rifovi, vokal, tekstovi, artwork. Nema greške. A ipak, „Chaos Horrific“ odskače kvalitetom od nekolicine prethodnih izdanja. Šta čini razliku? Gde je taj pomak učinjen? I u kolikoj meri?

Iskreno govoreći, nije teško zaključiti da bi se glavni razlog za sve ovo mogao tražiti baš u gore pomenutnom gospodinu Rutanu. Obe svoje role je u ovoj prilici odigrao perfektno. Kao producent, Erik nam servira prirodan i do određene granice ispoliran zvuk, koji u ovom slučaju savršeno odgovara materijalu. Pojedinačni instrumenti zvuče sjajno kako sami za sebe, tako i u miksu. Bubnjevi su prirodni, gitare teške, precizno odsvirane i kada su tehnički najzahtevnije deonice u pitanju. Alexov bas tačno gde treba da bude, Corpsegrinder prodoran i ubedljiv kao i uvek.

Poznajući radnu etiku Erika Rutana, kada je ovaj deo posla u pitanju, to u neku ruku ne treba ni da čudi. Perfekcionista po prirodi i sa nemerljivim, višedecenijskim iskustvom na polju ekstremnog zvuka, ovakav rezultat se mogao i očekivati. Ono gde je njegov doprinos, na prvi pogled manje primetan, ali ne i manje značajan za „Chaos Horrific“ je sam autorski doprinos u pisanju i aranžiranju. A efekat njegovog učešća u procesu pisanja nedvosmisleno seže daleko dalje od tri potpisane pesme, a jedna od te tri je verovatno i i najbolja na albumu.

Ono što je odmah primetno je da je gitarskim solažama pristupljeno drugačije i da im je posvećeno više vremena nego ikada. Zaista su možda i ponajbolje do sada. Koliko je to bitno za Cannibal Corpse, možemo da podvrgnemo diskusiji, ali kada se sagleda šira slika, one čine da karakter „Chaos Horrific“ skrene još malo u pravcu ozbiljnosti. To za posledicu ima utisak da čak i bend sa cirka 35 godina iskustva, uvek može da nađe prostora za napredak, koliko god on bio diskretan.

Nakon toliko godina, cela mašinerija Cannibal Corpse deluje zdrava i funkcionalna. Hvale na račun najnovijeg člana ne znače da ostali nisu na nivou zadatka. Naprotiv, rekoh već, George na vokalu deluje izuzetno sveže i ubojito. Barrettova i Alexova svirka je standardno visokog kvaliteta u okviru žanra i njihovog prepoznatljivog stila.

Kada je o samim pesmama reč, autorski skor je ravnomerno raspoređen na personal Cannibal Corpse tima (minus Corpsegrinder). Ne može se reći da se čuju kolosalne promene, već kao što je u tekstu već naznačeno, one su suptilne i reflektuju se pre svega u gitarskim deonicama i aranžiranju. Lični favorit za potpisnika redova bi bila pesma „Drain You Empty„, koja je neverovatan spoj sporih i milion tona teških rifova i prepoznatljive, brze, death metal baražne vatre.

Čak bi se moglo reći da vlada neka vrsta koncenzusa i kod fanova, i kod kritike, da je baš ova pesma najprijatnije iznenađenje na albumu. Definitivno zaslužuje da bude jedan od singlova u budućnosti. Ostatak albuma je dobro izbalansiran u smislu kvaliteta, nema velikih oscilacija uopšte, dok na priču o tekstovima ne treba trošiti vreme. Oni su takvi kakvi su. Oni su kakvi treba da budu. Ovo je Cannibal Corpse album. Poljubi ili ostavi. Prosto.

„Chaos Horrific“ je za tvrdokorne fanove benda vrlo prijatno iznenađenje. Čak i deo publike koje ne prati Cannibal Corpse u tolikoj meri će naći da je album jako dobar, snažan, sa velikom dozom neočekivane svežine, znajući da ovi vetarani poodavno nisu niti najbrži, niti najekstremniji. U vreme kada je fanove sve teže impresionirati kada su ove stavke u pitanju, legendarni bend nam donosi materijal koji to ni nema za cilj, već jednostavno potvrđuje da ekipa to što radi, još uvek radi na pravi način. Ostalima je „Chaos Horrific“ još samo jedan Cannibal Corpse album. Malo li je?

Autor: Igor Stanić

1. „Overlords of Violence“
2. „Frenzied Feeding“
3. „Summoned for Sacrifice“
4. „Blood Blind“
5. „Vengeful Invasion“
6. „Chaos Horrific“
7. „Fracture and Refracture“
8. „Pitchfork Impalement“
9. „Pestilential Rictus“
10. „Drain You Empty“