-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBurzum - Sôl austan, Mâni vestan (2013)

Burzum – Sôl austan, Mâni vestan (2013)

Burzum -  Sôl austan, Mâni vestan

Burzum – Sôl austan, Mâni vestan
Izdavač: Byelobog ( 27.5.2013.)
Producenti: Varg Vikernes
Trajanje: 58:11
Žanr: Instrumentalna, elektronska muzika
Ocena: 2

 Sa marketinške strane, ime Burzum je sasvim dobro smišljeno (tama na jeziku Orka iz LOTR književne i filmske trilogije (postoje i PC igre koje pokrivaju franšizu)), i tu prestaje moje dobro mišljenje o ovom norveškom black metal projektu.

Nacista, satanista, brutalni ubica, muzičar u usponu. Kako se ovo desilo, objasniće vam pogled na dokumentarce koji jasno pokazuju stanje svesti jedne nacije, stanje šoka, kada su došli u situaciju da ih predstavlja, i to nasred globalno pokrivajućeg MTV-a, sin bogatih roditelja koji je umesto realnosti odabrao da pali crkve po Norveškoj. Čovek čiji je otac „pravio programe za Sadama Huseina.“ Dobar marketing, ali izuzetno loša ideja promocije.

Burzum ima dobru prođu na internacionalnom metal tržištu, Emperor su prestali sa radom, Bathory više ne postoji, Darkthrone su demaskirali sebe, i ostaje samo Burzum, koji je, ako ništa drugo, dostojan u svom predstavljanja zapadnog muzičkog „biznisa“ onakvim kakvim jeste – fokusiranim na zaradu, i ništa drugo osim zarade.

Sôl austan, Mâni vestan, snimljen 2012, objavljen 2013, je nešto što me nimalo ne šokira, mada je inicijalna vest odjeknula u medijima na dosta interesantan način. Sam album predstavlja kolekciju nedefinisanih atmosferičnih numera, koje su povezane sa drevnim skandinavskim načinom života koliko i PC računar. Ovo je irelevantan album, vezan za Varga, ali krajnje nekonkurentan sa velikanima žanra koje želi na brzinu da preskoči (Aphex Twin npr).

Haugaeldr i Ganga at solu se malo izdvajaju, ali to je krajnje nedovoljno za pozitivnu ocenu. Muzika na ovom disku je monotona, teme se slivaju i u izuzetnoj meri podsećaju jedna na drugu, što nikako ne može biti plus. Kako album teče, dobijate sve veću želju da ugasite plejer, a atmosfera diska je nezanimljiva, čak i kao probanje nečega novog što ne uključuje zujeće gitare i blastbeatove, a povezano je sa metal muzikom. Varg je u stvaranju atmosferične muzike uz pomoć računara nevešt, i to se ne može sakriti preslušavanjem albuma čije ime na srpski prevedeno zvuči : „Istočno od Sunca, Zapadno od Meseca,“

Ovo je polovično, nedopečeno, izdato za masovnu upotrebu i masovno odbacivanje od strane ljudi koji poznaju žanr, a iskrenim black metalcima bih preporučio da ovaj album masovno i preskoče.

Spisak pesama:

1. „Sôl austan“ East of the Sun
2. „Rûnar munt þû finna“ You shall find secrets
3. „Sôlarrâs“ Sun-journey
4. „Haugaeldr“ Burial Mound Fire
5. „Feðrahellir“ Forebear-Cave
6. „Sôlarguði“ Sun-god
7. „Ganga at sôlu“ Deasil
8. „Hîð“ Bear’s Lair
9. „Heljarmyrkr“ Death’s Darkness
10. „Mâni vestan“ West of the Moon
11. „Sôlbjörg“