-

Bruce Springsteen – Wrecking Ball (2012)

Bruce Springsteen - Wrecking Ball

Bruce Springsteen – Wrecking Ball
Izdavač: Columbia ( 5.3.2012.)
Producenti: Ron Aniello, Bruce Springsteen
Trajanje: 61:46
Žanr: rock/blues/folk
Ocena: 4.0

 „Gazda“ iz Nju Džerzija početkom marta objavio je album „Wrecking ball“ koji neguje Springstinov klasični rokenrol i provlači jaku kritiku na ekonomsku situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brus Sprinstin je uvek pisao pesme sa velikom dozom nostalgije, prvenstveno prema svojoj zemlji, a specifičnije prema svom Nju Džerziju. Uvek svestan političke i ekonomske situacije i na strani građana, nosi titulu „heroja radničke klase“, ali nikada nije imao bojazan da pokaže emocije. Ništa manje od toga nije pružio na novoj ploči. Sa prethodnim albumima „Working on a dream“ i „Magic“, Springstin je ponovo otkrio sebe, izgradio novu muzičku ličnost i slobodno se pomenuta izdanja mogu smatrati njegovim magnum opus-om. Tome je uveliko doprinela i ponovna saradnja sa njegovim E-Street bendom. „Wrecking ball“ je nešto blediji naslednik tih dveju ploča. Ima poentu, smisao i dobru muziku, ali možda za nijansu ne spada u tu klasu.

Ogorčenost finansijskim krahom „Gazda“ ispoljava već u prvoj pesmi “We take care of our own“ kojom ironično preispituje stihove svog starog, patriotskog hita „Born in the USA“. Duh ekonomske krize Springstin oslikava kombinacijom bluza i roka koja bogatim instrumentarijom pokušava da zvuči kao muzika iz perioda „Velike depresije“ (recesija u SAD koja je počela 1929. godine i protegla se do Drugog svetskog rata). Priča o nemaštini pojačana je dodatno problemima nastalim nakon uragana Katarina koji je mnoge ostavio bez krova nad glavom. Svo to sivilo provlači se kroz centralni deo albuma – „Jack of all trades“, „Death to my hometown“ i „This depression“. Ključan segment diska je naslovna „Wrecking ball“, napisana iz perspektive stadiona koji se ruši i originalno posvećena čuvenom džersijskom Giants stadionu, ali koja dozvoljava i širu interpretaciju koja može označiti bes što je dozvoljena još jedna ekonomska kriza. Ton albuma postepeno postaje svetliji i „Rocky ground“ i „Land of hope and dreams“ pružaju nadu za bolje sutra, i napokon Springstin priču završava jasnom porukom „We are alive“.

Producent Ron Anijelo i Brus Springstin osmislili su i odlično koncipirali svoju muzičku pripovetku punu patnje i bola, ali i sa jedne strane rokenrol zabavne, jer rok muzika prvenstveno treba da usrećuje, a veliki je plus kada može istovremeno i da ukaže na neke društvene mane i probleme.

Spisak pesama:

 • 1. „We Take Care of Our Own“
 • 2. „Easy Money“
 • 3. „Shackled and Drawn“
 • 4. „Jack of All Trades“
 • 5. „Death to My Hometown“
 • 6. „This Depression“
 • 7. „Wrecking Ball“
 • 8. „You’ve Got It“
 • 9. „Rocky Ground“
 • 10. „Land of Hope and Dreams“
 • 11. „We Are Alive“