-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBruce Springsteen – High Hopes (2014)

Bruce Springsteen – High Hopes (2014)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Bruce Springsteen -  High Hopes

Bruce Springsteen – High Hopes
Izdavač: Columbia ( 14.1.2013.)
Producenti: Ron Aniello, Brendan O’Brien, Bruce Springsteen
Trajanje: 56:24
Žanr: Rock
Ocena: 7

 Heroj radničke klase iz Nju Džersija i američka rok ikona Brus Springstin na samom startu nove godine izdao je jedan netipičan album. „High Hopes“ je netipičan pre svega što je „Gazdin“ prvi koji sadrži obrade i nove verzije njegovih starih pesama i dodatno jer će zainteresovati i nešto drugačiju publiku zahvaljujući gitarskom doprinosu Toma Morela iz bendova Rage Against The Machine i Audioslave.

U kasnim dvehiljaditim godinama Springstin je zahvaljujući producentu Brendonu O’Brajanu uspeo da povrati status velike rok zvezde. Rad sa ovim producentom kompletno je renovirao Brusov zvuk i otuda veliki uspeh osvežavajućih albuma „Magic“ i „Working on a Dream“. Pre dve godine ih je nasledio „Wrecking Ball“, ali u produkciji Rona Anijela, tako da ipak saradnja sa Brendonom nije pretočena u trilogiju. Umesto toga, „Wrecking Ball“ ja imao nešto drugačiji pristup. Imao je odličnu priču o rušenju „Giants“ stadiona u Nju Džerziju, posledice uragana Katrine i recesiju u SADu. Tekstualno i idejno je to bio odličan album, pogotovo što je imao trenutke pozivanja na „Born in the USA“, kultni album ovog muzičara. Sa druge strane, izgubio je „magiju“ Brendonovih albuma.

Za album pred nama „Gazda“ se odlučio da isproba kombinaciju Rona Anijela i Brendona O’Brajana, s’ tim što je najveći deo posla radio Anijelo. Springstin odavno je batalio da pravi prosti rokenrol, sa dobrim rifovima i klasičnom postavom. The E Street bend mu je uvek pružao bogatiju instrumentalnu podršku, a i na samom albumu Springstin svira pored gitare i bas, orgulje, perkusije, bubnjeve, mandolinu, bendžo i šta sve ne, te pokazuje da je on odavno majstor svog zanata. Dok je gitarista Stiven van Zent odsustvovao zbog snimanja svoje serije, na turneji je „uskočio“ gitarista sasvim drugog kalibra Tom Morelo. I prema jednom Springstinovom intervjuu za Rolling Stone magazin, Morelo je vežbajući i rearanžirajući pesmu „High Hopes“ za turneju, naveo Springstina da porazmisli o prepakivanju pesama i otuda ideje za ovakav album. Pomenuta pesma i ujedno naslovna numera na pravi način reklamira sadržinu diska. Brusov glas prati prepoznatljiv zvuk Morelove gitare u koji se postepeno uključuju duvački instrumenti, dok instrumentalnim segmentima dominiraju gitarska soliranja. Za sve one koji su nekada slušali RATM, Audioslave ili The Nightwatchman neće moći da ne prepoznaju Morelov uticaj i njegov zvuk. Za oni koji nisu upoznati, Morelo je poseban po tome što sam pravi svoje gitarske pedale i efekte koje proizvode, pa je sa godinama stvorio specifičan zvuk poput nekakve zvonjave svakog distorziranog tona propušten kroz vah pedalu. Na stranu to što je vrhunski virtuoz i strašno kreativan. Bukvalno sve pesme na albumu, na kojim je on svirao, imaju njegov prepoznatljiv pečat. Sada ostaje da čujemo kako bi zvučalo da Springstin i Morelo obrade neku pesmu RATM. Simpatično je da je RATM na albumu „Renegades“ obradio Brusovu pesmu „The Ghost of Tom Joad“ koja se sada našla u novom aranžmanu na albumu „High Hopes“ i zvuči jezivo dobro.

Većina pesama nikada nije ugledala svetlost dana i one su uglavnom nastale posle 2000. godine. Teme su mešovite pa i stilovi pesama, baš iz tog razloga što su nastale u različitim dobima. Pesme su kao i obično politički i društveno angažovane, od rasne nejednakosti na „American Skin (41 Shots)“ do odavanja počasti muzičaru Volteru Čikonu stradalom u Vijetnamskom ratu na „The Wall“. Stilski imamo teške i dramatične numere poput „Harry’s Place“, „American Skin (41 Shots)“, „Down in the Hole“, „The Ghost of Tom Joad“; zatim umirujuće „Dream Baby Dream“, „The Wall“ (pomalo Dilaneskna), „Hunter of Invisible Game“; i na kraju nostalčino-vesele i rokerske „High Hopes“, „Just Like Fire Would“, „Frenkie Fell in Love“ i „This is Your Sword“. Treba napomenuti da su „Just Like Fire Would“ i „Dream Baby Dream“ obrade pank bendova The Saints i Suicide, koje je predložio Morelo.

Jedini problem ovog albuma je ta šarenolikost. Ima mnogo lepih aranžmana, prijatnih pesama, nekih jako teških, ali previše je išarano i za razliku od klasičnih albuma nije imalo ni klasičan tok snimanja. Umesto sesije pisanja i snimanja, vezanih za trenutnu inspiraciju, proces selekcije pesama je trajao dosta dugo, uglavnom ga je radio Anijelo, a ne Springstin i pesme su pisane u periodu od 20 godina. U svakom slučaju deluje simpatično, zanimljivo, relaksirajuće ali nema težinu kakvi su imali prethodni „gazdini“ albumi.

Spisak pesama:

1. “High Hopes”
2. “Harry’s Place”
3. “American Skin (41 Shots)”
4. “Just Like Fire Would”
5. “Down In The Hole”
6. “Heaven’s Wall”
7. “Frankie Fell In Love”
8. “This Is Your Sword”
9. “Hunter Of Invisible Game”
10. “The Ghost of Tom Joad”
11. “The Wall”
12. “Dream Baby Dream”