-

Brkovi – Brkati Gosti (2013)

Brkovi -  Brkati Gosti

Brkovi – Brkati Gosti
Izdavač: samostalno izdanje ( 1.5.2013.)
Producenti: Gos’n Bandar
Trajanje: 61:05
Žanr: Agro-punk-folk
Ocena: 4

 Ovo je, bez šale, ne samo jedan dobar tribute album, već i jedan projekat koji je ujedinio sve ex-yu bendove koji poštuju muziku benda Brkovi, a to što se ispostavilo jeste da većina bendova koji nešto vrede poštuju bend.

Od Sarsa i Atheist Rap-a, preko Bišketa, do Motusa i Mortal Kombata. Koji drugi bend sa ovih prostora bi mogao da sakupi ovakvu ekipu na svom tribute disku, i to još urađenom u sopstvenoj režiji?

Prvu obradu potpisuju poprilično nepoznati, i poprilično dobri Ante Cash & Kiddara, koji daju svoju hip hop verziju Bolje Da Sam S Frendovima… Shemso je usemplovan, zajedno sa hardcore matricom, i lirikom koja daje novi, iskreniji i manje banalan ton originalu. Atheist Rap na Usamljen-Oženjen kreću svojim stilom, i isporučuju možda najbolju moguću varijantu covera pesme brkatih mladica. Definitivno dobra feel-good numera. Bišketa ne treba isuviše komentarisati, dugogodišnji frontmen benda Perro Defformero, udara sa folk verzijom Vetrova Tuge, koja je mnogo sličnija narodnjačkoj verziji Masovne Sarane koja je youtube hit, nego originalu, ali je nešto kraća, i očigledno snimljena u žurbi. Bolesna Štenad Hidroaktiv, još jedan nepoznat bend, pokazuje svoju veštinu na Himni, a ni ovde nemamo zamerke. Tvrd, beskompromisan pank, i pogodak pravo u centar. Chicken Farm su takođe dobri, sa engleskom verzijom Neću da idem u disko skup. Ovde je snimak malo tanak, pre svega jer originalni tekst gubi na ubojitosti. Još jednu punk verziju pružaju Jorgovani na Vrati Se Vrati, što baca senku na ovaj disk, jer je očigledno prvi deo urađen da ima određenu dozu žanrovske uniformosti, kažem određenu dozu, jer je ostatak diska krajnje drugačiji, i malo komercijalniji.

Sve to počinje sa sedmom numerom na disku, Kiša Metaka, novi hit u hrvatskom repu, daje svoju, mogu reći odličnu hip hop verziju Ornele, ali će iznervirati većinu ljudi koji ovde očekuju samo i isključivo gitare. Zatim imamo Marka Aleksandra Gajića, i dosta čudnu verziju Nisam Ja Za Tebe, što dodaje zanimljivosti zvučnog iskustva preslušavanja ovog albuma. Iznenađenje, i to pozitivnog pre svega. Mašinko izvode još jednu punk verziju Cvjetalo je meni cveće, klasičan melodični kalifornijski punk, i ništa isuviše zanimljivo i van klišea. Deseta pesma pripada srpskom Mortal Kombatu, svima poznatom. Favorit publike, definitivno, biće ova verzija pesme Mala. Nastavljaju čuveni Motus koji daju novi duh kompoziciji Kurvo Prokleta, i moram reći da je i ovo odlično. Na granici vrhunskog. Mrka Kapa na 12. poziciji daju još jednu, ovog puta street punk varijantu kultne pesme Švaler. Dosta sam uživao u slušanju ove pesme. Petar Punk su prosečni na Ne želim da budem OK, ovde je moralo biti više duha, ali „we dont care“ stav je očit, tako da, briga i nas. Šalu na stranu, solidna pesma. Plagijat nam pružaju možda jedini momenat na albumu gde imamo netaknut duh izvorne numere, na odlično prenesenoj Lepša Si Od Meseca. Fantastično. Postolar Tripper su na petnaestoj numeri poprilično veliko iznenađenje, ali veliko je iskustvo iza ovog reggae/ska benda, što se i očitava na stvari Srećo laku noć, dobro jutro tugo. Šesnaesti su Sars, i ovo je zaista profesionalna, i ozbiljno urađena obrada. Voleo bih više ovakvog profesionalizma na ovom disku. Seljačka Buna, nove nade sprdačkog heavy metala se predstavljaju sa Tolerancijom, i ovde je rokanje bez greške. S-kapada obrađuju Nisi me bila vrijedna, a pesma kao pesma je prosečna, dobra za pijančenje, ne tako dobra za recenziranje. St!lness ponovo, nakon Kiše Metaka, ubacuju elektro zvuk na disk, i ovo je odlična varijacija dubstepa i čistog i očiglednog zezanja, koje će mnogi shvatiti kao sellout ili numeru za disko klub. U Zmajevom Gnezdu je još jedno zezanje, kao i sami Brkovi, tako možemo reći da je obrada dobro ispala. Poslednja numera je Tetrapank feat. DJ Staljin – Sad je kraj, i mogu reći da fino vozi, svojim komercijalnim pop-punk ritmom, i iskrenim i pevljivim tekstom.

Mnoge bendove ne bih upoznao da nije ovog diska, ipak, ne mogu se izoteti utisku da je u pitanju dobra šala sa publikom, koju većina ne shvata, i ništa više od toga. U pravom punk duhu, svima koji išta znače je dat prostor, a ja lično samo mogu pohvaliti Brkove jer su objavili ovako nešto, i prodrmali kako svoje, tako i tuđe poimanje muzike.

Spisak pesama:

1. Ante Cash&Kiddara – Bolje da sam s frendovima pio rujno vino
2. Atheist Rap – Usamljen ozenjen
3. Bishke – Vjetrovi tuge
4. Bolesna Stenad Hidroaktiv – Brkovi (himna)
5. Chicken Farm – Disco club (Necu da idem u disko skup)
6. Jorgovani – Vrati se vrati
7. Kisa Metaka – Ornela
8. Marko Aleksandar Gajic – Nisam ja za tebe
9. Masinko – Cvjetalo je meni cvijece
10. Mortal Kombat – Mala
11. Motus – Kurvo Prokleta
12. Mrka Kapa – Svaler
13. Petar Punk – Ja ne zelim da budem OK
14. Plagijat – Ljepsa si od mjeseca
15. Postolar Tripper – Sreco laku noc
16. S.A.R.S. – Nasa mala zemlja
17. Seljačka Buna – Tolerancija
18. S-kapada – Nisi me bila vrijedna
19. ST!llness – Opasno se drogiram
20. U Zmajevom Gnezdu – Hocu da budem svoj
21. Tetrapank feat. DJ Staljin – Sad je kraj