-

Naslovna Autorski članci Recenzije Bombarder - Okot iz pakla (2016)

Bombarder – Okot iz pakla (2016)

Bombarder - Okot iz pakla

Bombarder – Okot iz pakla
Izdavač: Grom Records ( 03.06.2016.)
Producenti: Luka Matković
Trajanje: 39:55
Žanr: Thrash, Speed Metal
Ocena: 9

 Kada biste pitali metal fanove, posebno one tvrdokorne, da navedu jednu od stvari koja ih najviše nervira kad su bendovi u pitanju, odgovor bi nesumnjivo bio: dugačka pauza između objavljivanja dva albuma. Iako su pauze često i poželjne budući na to da akcenat uvek treba da se stavi na kvalitet, progres i muzičku evoluciju, a ne na kvantitet i puko štancovanje albuma, strpljenje u metal svetu baš i nije popularna osobina. No, kada posle šest godina diskografske tišine preslušate najnovije izdanje kultnih jugoslovenskih thrash-speed metal legendi Bombarder, u potpunosti će vam biti potvrđeno da se strpljenje nekad zaista isplati, čak i preko svih očekivanja.

Bombarder, kao jedni od pionira ekstremnog zvuka na ovim prostorima, kao bend čija dva kultna izdanja „Speed Kill“ (1989.) i „Bez Milosti“ (1991.) i dan danas predstavljaju neka od glavnih metal ostvarenja na prostoru bivše Jugoslavije, prošli su trnovit put u proteklih 25 i kusur godina postojanja, ali su uspeli u onome u čemu su mnogi omanuli – da se održe i, uprkos svemu, nastave da, što bi metalci jednostavno rekli – praše.

Uz niz promena u postavi, više diskografskih pauza i niz drugih nezgodnih okolnosti, svetlost dana je konačno ugledalo i njihovo novo ostvarenje nazvano Okot iz Pakla“. Ovim albumom ostavili su utisak u potpunosti preporođenog benda koji doslovce svakim tonom svake pesme krajnje stručno objašnjava kako zapravo treba da se svira istinski, beskompromisni thrash/speed metal stare škole, ali ipak savršeno doziran modernim osveženjem u vidu, za početak, besprekorne, blistave produkcije koja je na celokupnu priču stavila poseban highlight – da ne bi bilo zabune, ovo je krajnje pozitivno konotirano.

Pesma koja se našla u ulozi „ledolomca” je možda čak shodno tome simbolično nazvana „Graditelj Hrama“ i jedna od njenih glavnih odlika, osim što momentalno osvaja razarajućom brzinom, neverovatnom snagom i isijavajućom energijom, jeste ta što će vas automatski povući dalje kroz album bez da vas pita da li to želite – a želećete. „Blizu Je Kraj“ (iako je zapravo tek druga numera po redu) sa svojim zaraznim rifom i refrenom i melodičnom solažom rapidno vodi do pesme koja je već sad jedan od favorita publike, a u pitanju je „Epitaf“, koja svojom kompleksnošću, uvek poželjnim i dobrodošlim prelazima (koji neminovno i moraju uticati na tu kompleksnost) pokazuje neku sasvim novu stranu benda u stvaralačkom smislu koja svakom ko je pratio rad istog jednostavno mora da se dopadne. „Spaljen“ i „Sam Protiv Svih“ se u tom smislu u potpunosti nadovezuju na nju i pokazuju jednog iskusnog izvođača koji od davnina zna šta radi, ali u sasvim novom ruhu – u svakom momentu znate da slušate Bombarder, ali svaki ton koji čujete je prožet nečim posebnim što ovaj album postavlja kao zaseban entitet u odnosu na sve prethodne – dosad je valjda jasna i ne mora posebno da se naglašava konotacija koja je ovde prisutna.

U samoj sredini se nalazi sjajni, pravi biser ovog izdanja, a u pitanju je pesma „Kroz Utrobu Noćne Dame“, koja prvo u potpunosti obara fenomenalnim uvodom, a potom naredna tri minuta lansira slušaoca u epicentar thrash metala, zlatne 80-e, i to radi uspešno do te mere da je u navratima nemoguće poverovati da je zapravo nastala u 2016. godini – naravno, ako ste ljubitelj ovakvog zvuka, jasno vam je da se to shvata kao veliki kompliment za kompozitora.

Nakon kratkog putovanja u prošlost, nastupa energična bomba „Da Ti Glavu Srubim Pseću“ koja predstavlja tipičnu, klasičnu thrash metal pesmu čija formula je vrlo jednostavna – oštrina, brzina, efektan solo i, kako je već više puta pomenuto, energija koja će vas oboriti s nogu. Laganiji prelaz se pravi sa naslovnom numerom, Okot Iz Pakla“, koja u pojedinim sekvencama podseća na starije radove benda, ali s druge strane ističe njihov progres, stoga bi ona na neki način bila savršeni spoj onog što je bend bio nekad i onog što je on sad, a samim tim se nesumnjivo svrstava u najsvetlije (ili bolje reći najtamnije?) tačke ovog albuma.

Jedan od, slobodno se može reći pobedničkih rifova i jedna od neosporno najboljih solaža su se ovde objedinili u pesmi „Satrati Sve“, koja, smeštena blizu samog kraja liste pesama, verovatno služi i da pokaže slušaocu kako se uzalud možda nadao da će naići na opadanje kvaliteta, ponavljanje, odrađivanje stvari čisto da bi se popunio prostor – ne, toga ovde nema, a to potvrđuju i naredne dve numere, „Dolina Smrti“ i „Potopljeni Raj“, koje obiluju gore pomenutim kvalitetima ništa manje od pesama sa početka, a paralelno s tim i savršeno vode ka kraju putovanja kroz ovaj album, koji je čak ukrašen i jednom obradom. Radi se o pesmi norveškog black metal benda Koldbrann, prepevanoj kao „Đavolja Vršalica“, koja je malo drugačijom atmosferom uspela da obogati ovo izdanje na sebi svojstven način. Po završetku slušanja „Okota Iz Pakla“ u celosti, albuma u obliku savršene celine maestralno podeljene u 12 delova, postalo je kristalno jasno da odlazak u penziju bend ne samo da ne treba, nego čak ne sme ni da vidi kao opciju, bar ne u skorijem periodu.

Karakteristični mračni tekstovi koji su svakako jedan od zaštitnih znakova Bombardera, upečatljiv i prodoran vokal koji se filuje preko tehnički krajnje precizne i usvirane ekipe u ulozi ritam sekcije, kao i dve gitare koje, rečju, znaju znanje i međusobno se savršeno komplementiraju i na to sve još pomenuta vrhunska produkcija celokupnog materijala – u kombinaciji su dali, već sad može da se kaže, jedno od najboljih metal izdanja u tekućoj godini. Iako se mladi bendovi uvek i sa razlogom forsiraju i predstavljaju nade srpskog metala novijeg doba, nikad ne treba otpisivati staru gardu jer upravo je ona ta koja je svojevremeno postavila standarde i temelje za dalji razvitak i rad kako same muzike, tako i grupa formiranih od strane nekih novih klinaca. Bombarder je svojim poslednjim albumom, koliko god to pretilo da zvuči prefinjeno za jedan metal bend, apsolutno briljirao i nakon ovoga sve što može da im se poželi je da nastave u ovom pravcu, kao i da nipošto ne čekaju novih šest godina za naredno izdanje!

Spisak pesama:

 1. Graditelj hrama
 2. Blizu je kraj
 3. Epitaf
 4. Spaljen
 5. Sam protiv svih
 6. Kroz utrobu noćne dame
 7. Da ti glavu srubim pseću
 8. Okot iz pakla
 9. Satrati sve
 10. Dolina smrti
 11. Potopljeni raj
 12. Đavolja Vršalica (Koldbrann obrada)

Save

Save