-

Bob Dylan – Shadows In The Night (2015)

Bob Dylan - Shadows In The Night

Bob Dylan – Shadows In The Night
Izdavač: Columbia ( 3.2.2015.)
Producenti: Jack Frost
Trajanje: 35:17
Žanr: Traditional Pop
Ocena: 8

 Od početka karijere Boba Dilana, pa do danas, njegove pesme su obrađivane od strane nebrojano mnogo muzičara širom sveta. Međutim, ovog puta je Dilan taj koji je rešio da obradi nečije pesme. Ovim albumom je pokazao poštovanje prema radu čuvenog Frenka Sinatre kroz deset pesama koje je popularizovao ovaj pevač.

Dilan je kroz svoju maestralnu karijeru prošao kroz velike transformacije, od akustičnog folka, zamene akustične gitare električnom, koketiranja sa kantrijem tu i tamo i sa rege muzikom, pa sve do ovog albuma, koji je neverovatno melanholičan. Ali ono što ga izdvaja od mnogih, pored naravno neverovatnih liričkih sposobnosti, su doslednost i upornost da ono što smisli uradi na najbolji način.

Sa svojim petočlanim bendom, Dilan je album snimao tokom 2014. u Capitol studiju, gde je i sam Sinatra snimao svoje pesme. Snimljene su 24 pesme, od kojih je izabrano deset koje su se našle na albumu. I ono što se već na prvo slušanje primeti je da je izbor odrađen savršeno. Nije nužno da budete fan Sinatre, ili pak da uopšte znate neku od ovih pesama, da biste zaključili, nakon slušanja „Shadows in the Night„, koliko su to dobre pesme. Album otvaraju „I’m a Fool to Want You“ i „The Night We Called It a Day„, tim redosledom, koje na odličan način slušaoca uvode u ceo album, i daju ideju kako će se ostatak albuma odvijati. Mišljenja su naravno podeljena, ali ovo su verovatno i najbolje pesme na albumu. Ipak, ne treba tu praviti striktnu deobu, koja je bolja, a koja je lošija, zbog toga što se pesme pretapaju jedna u drugu, te bi najbolje bilo svih deset pesama posmatrati kao celinu. Ovde se nalaze i neke od najbolje otpevanih pesama u Dilanovoj karijeri. „Where Are You?„, „Autumn Leaves“ i „Why Try to Change Me Now“ su otpevane jako lepo, iskreno, sa puno emocija, dok „Full Moon And Empty Arms“ i „That Lucky Old Sun“ odišu duhom kasnih večernjih sati u New Yorku.

Što se samog snimanja albuma tiče, sve je odrađeno na vrlo specifičan način, što se svakako i čuje i doprinosi sveukupnoj slici. Al Schmitt, snimatelj albuma, u jednom od intervjua govorio je o procesu snimanja, gde je napomenuo da Dilan nije želeo da u studiju gde su snimali vidi mikrofone, osim onog koji je on koristio za snimanje vokala. Zbog toga su instrumentalni mikrofoni skrivani van sobe i po uglovima, kako se ne bi videli. Taj način snimanja je kao rezultat dobio da se svi instrumenti čuju u pozadini, blago, jedva primetno, koliko da daju atmosferu, kao i to da ceo album odiše duhom pedesetih godina. Međutim, neka vas to što instrumenti nisu toliko zastupljeni ne zavara jer ima zaista prelepih melodija na raznim duvačkim instrumentima, lap steel gitari i kontrabasu. Dilan je dosta vremena posvetio i razumevanju onoga što je Sinatra želeo da kaže i postigne pesmama. Čitao je tekstove i slušao pesme, a onda bi ih snimio na neki svoj način, dao im svoj upečatljiv šmek. Pored procesa snimanja zanimljiva je i prosečna dužina pesama na albumu od nekih tri i po minuta, koja je prilično netipična za njega. On se tokom svoje karijere retko spuštao ispod četiri minuta, pa čak i na prethodnom albumu „Tempest“ na kojem svega dve pesme traju ispod pet minuta, a nije mu strano ni da pesme traju preko deset minuta, kao na primer „Desolation Row“ sa čuvenog „Highway 61 Revisited„.

Ovaj album se zaista sluša u jednom dahu, a ako želite da upotpunite atmosferu, neko dobro vino u kasno popodne uz ovaj album će poslužiti kako treba. Dilan je zaista uspeo u onome što je hteo, da pesmama koje su sada već zaboravljene da novi život, da ljude podseti na njih, na čoveka koji ih je popularizovao, na ljude koji su ih napisali, kao i na samo vreme u kojima su one nastale. Međutim, ne treba kvalitet ovog albuma nikoga da čudi, ipak se radi o Bobu Dilanu, kome je ovo 36. studijski album, od čega je svega nekolicina stekla status prosečnog albuma. Čuveni voditelj David Letterman je u svojoj oproštajnoj epizodi ugostio upravo Dilana. U najavi za njegov nastup ispričao je kako je skoro razgovarao sa sinom o važnim stvarima u životu, gde mu je rekao da postoje samo dve važne stvari u životu. Rekao mu je: „Druga najvažnija stvar je da je najbolji kantautor modernog doba Bob Dilan. To  je sve što treba da znaš u životu“.

Spisak pesama:

 1. „I’m a Fool to Want You“
 2. „The Night We Called It a Day“
 3. „Stay with Me“
 4. „Autumn Leaves“
 5. „Why Try to Change Me Now“
 6. „Some Enchanted Evening“
 7. „Full Moon and Empty Arms“
 8. „Where Are You?“
 9. „What’ll I Do“
 10. „That Lucky Old Sun“