-

Blind Guardian – Beyond the Red Mirror (2015)

Blind Guardian -  Beyond the Red Mirror

Blind Guardian – Beyond the Red Mirror
Izdavač: Nuclear Blast ( 30.1.2015.)
Producenti: Charlie Bauerfeind
Trajanje: 65:03
Žanr: Power metal
Ocena: 7

 Blind Guardian je jedan od najuticajnijih bendova power i speed metal žanra. Za tri decenije postojanja nisu izdali loš, pa čak ni prosečan album, a taj trend kvalitetnih izdanja nastavili su i sa “Beyond the Red Mirror”.

Album je nastavak na priču započetu sa pesmom “Imaginations from the Other Side” sa istoimenog albuma, i tačno 20 godina kasnije. Album započinje numerom “The Ninth Wave”. Prilično epski početak, kreće sa horskim pevanjem i bubnjevima, a polako se priključuju i ostali instrumenti, kao i Hansi. Jedina zamerka pesmi je što je preduga, pet do šest minuta bi bilo idealno za nju, devet i po je možda i previše. Takođe, metal ‘čistuncima’ bi mogli da zasmetaju i pozadinski elektronski bitovi, meni su na primer baš lepo ‘legli’. Naredna numera “Twilight of the Gods” ima zarazan refren, veselijeg tona (iako tekst pesme uopšte nije u tom svetlu), kao i sjajne solaže, i lepo nas uvodi u nastavak albuma. “Prophecies” je neka zlatna sredina između prve dve pesme, zarazne melodije i refrena, krasi je teatralnost po kojoj je bend i toliko poznat.

“At the Edge of Time” ima baš epske momente, i jedna je od pesama gde sjajna produkcija dolazi do izražaja. Inače, ovaj album stvarno treba slušati na nekim boljim ili bar glasnijim zvučnicima ili slušalicama. Prvi put kad sam ga preslušavao bilo je na lap-topu dok sam radio nešto, kako sam ga preslušao tako sam ga i zaboravio. Tek kada sam pustio na desktop računaru sa solidnim zvučnicima shvatio sam koliko elemenata sam prvi put propustio. Sledeća na redu je “Ashes of Eternity”, koja je malo brža i agresivnija od prethodnika s albuma. Još jedna je pesma u nizu sa zaraznim refrenom, i dolazi u pravom trenutku da vas razmrda kako dolikuje. “The Holy Grail”, koju je napisao bubnjar Frederik Emke mi je jedan od favorita sa albuma. Lepo se nastavlja na prethodnu pesmu, sjajna je kombinacija speed i power metala, a “There on the battlefield she sings, praise, hallelujah” počnete da vičete sa Hansijem svaki put kad dođe na red. “The Throne” je potpuno isti utisak ostavila kao i “At the Edge of Time”, dosta su slične pesme, ali vrline im ne manjkaju. Jedina zamerka je, kao i prvoj s albuma, dužina. Traje skoro osam minuta, a bukvalno bi mogla duplo kraće, a da nimalo ne izgubi na kvalitetu.

“Sacred Mind” odstupa od ostatka albuma, mračnijeg je prizvuka. Ima tu prikrivenu dozu sablasnosti, koja pogotovo dolazi do izražaja u refrenu. Definitivno jedna od favorita. Pretposlednja pesma “Miracle Machine” je jedina balada na albumu. Iako nikada neće poremetiti popularnost giganta poput “The Bard’s Song”, dosta je emotivna, nosi lepotu sa sobom i veoma je prijatna za slušanje. “Grand Parade” je epski završetak albuma. Najveća, najbombastičnija i najepskija pesma na ovom izdanju definitivno. Genijalni rifovi i refreni će vam se urezati u mozak, ostavljajući utisak kao da je ceo taj magični svet oko vas oživeo i da vas zove da mu se priključite. Stvarno su ostavili najbolje za kraj (iako je i ta pesma malo preduga, traje devet i po minuta, ali da ne cepidlačimo).

“Beyond the Red Mirror” je definitivno još jedan u nizu odličnih albuma Blind Guardiana. Ima taman toliko pesama da vam ne dosadi, nijedna nije loša i u principu nema ‘filera’ koji su tu da popune album. Jedina zamerka su, kao što već par puta rekoh, dužine nekih pesama, jer se dešava da vam popusti koncentracija i da samo zaželite da pustite narednu. Ipak, te nije dovoljno velika mana da mu pomuti kvalitet, “Beyond the Red Mirror” je jedna velika preporuka za sve ljubitelje power metala i Gardiana.

Spisak pesama:

1. The Ninth Wave
2. Twilight of the Gods
3. Prophercies
4. At the Edge of Time
5. Ashes of Eternity
6. The Holy Grail
7. The Throne
8. Sacred Mind
9. Miracle Machine
10. Grand Parade