-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBlack Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast (2013)

Black Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast (2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Black Rebel Motorcycle Club -  Specter At The Feast

Black Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast
Izdavač: Abstract Dragon/Vagrant ( 18.3.2013.)
Producenti: BRMC
Trajanje: 58:49
Žanr: garažni rok, hard rok, alternativni rok
Ocena: 7

 Smrt Robertovog oca i iscprljenost na poslednjoj turneji uzeli su svoj danak i malo je falilo da Black Rebel Motorcycle prerano odu u penziju. Mešoviti rok trio prebrodio je muke, ponovo su odenuli rokerice i dohvatili se instrumenata kako bi spremili album pred nama „Specter at the Feast“.

Naslov preveden sa engleskog je „duh na gozbi (proslavi)“ i već nagoveštava da će njegov veći deo biti posvećen Majklu Binu, ocu frontmena benda Roberta Levona Bina. Majkl Bin je bio pevač američkog benda The Call i još bitnije, bio je mentor bendu i njihov stub oslonac na turnejama. Svakako da je ceo bend teško primio njegovu smrt, pa je i očekivano da nova muzika nosi dosta potištenosti, bola i mračnih boja.

Dugačak intro u vidu pesme „Fire walker“, većim delom instrumental, pomalo dosadnjikavo i repetativno postavlja tempo koji će dominirati albumom. Već na samom startu nalazi se prvi omaž Majklu Binu – obrada „Let the day begin“ grupe The Call. Za razliku od originala, izbačen je klavir, i naglasak je na bubnju, a nova verzija mu daje svežinu i pomalo ubija pop zvuk originala. „Returning“ na trenutke podseća na U2 balade starijeg datuma. U pitanju je jako emotivna pesma, i veći deo albuma je upravo u tom stilu. Ona se bez prekida stapa sa „Lullaby“ koja nastavlja istim ritmom, samo što u prvi plan stavlja akustičnu gitaru.

Sa „Hate the taste“ napokon dolazi do promene ritma. Opet ima mračnu crtu, ali se ovde više radi o besu koji se ispoljava kroz agresivni garažni rok sa pevljivim refrenom. „Rival“ je još žešća i ovo je momenat kada disk postaje uzbudljiv. Prosto se oseća „rivalitet“ tonova. U sličnom maniru se nadovezuje buntovna „Teenage Disease“.

Some kind of ghost“ je glavna pesma na albumu, i njen naziv je u direktnoj relaciji sa naslovom ploče. Prvi put čujemo orgulje. Pesma je potpuno lišena elektronike, vode je bluz gitara i višeglasje, a ritam održavaju daire. Nekako deluje duhovno, svetovno, i svakako je još jedna posveta Robertovom ocu. Orgulje se ponovo javljaju već na sledećoj „Sometimes the light“, još jednoj baladi, možda i najupečatljivijoj na albumu. Bol i patnja koji je guraju izazivaju empatiju dok je slušate.

BRMC su ipak album odlučili da završe nešto rokerskije i polako ka kraju diska vode „Funny games“ i „Sell it“ koje u sebi imaju nešto psihodeličnog i stoner roka.

Poput uvodne, i odjavna numera je maratonska i još jedna je apsolutna U2-ovska balada koja vas opija svih 8 minuta, baca u depresiju i stavlja tačku na jedan težak album sa dosta smrti.

Spisak pesama:

1. Fire Walker
2. Let The Day Begin
3. Returning
4. Lullaby
5. Hate The Taste
6. Rival
7. Teenage Disease
8. Some Kind of Ghost
9. Sometimes The Light
10. Funny Games
11. Sell It
12. Lose Yourself