fbpx

-

Naslovna Autorski članci Recenzije Black Crown Empire - My Name Is War (2014)

Black Crown Empire – My Name Is War (2014)

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Black Crown Empire -  My Name is War

Black Crown Empire – My Name is War
Izdavač: Miner Recordings ( april 2014.)
Producenti: Nemanja Adamović, Miloš Marković
Trajanje: 37:59
Žanr: Metalcore, djent, nu metal
Ocena: 7

 Nekadašnji kragujevački sastav From My Cold Dead Hands je pre dve godine odlučio da promeni svoje ime u Black Crown Empire, ali je nastavio sa radom na svom zvuku i vremenom je svojim metalcore korenima dodao i neke elemente modernog metala. Ukupnu sintezu je moguće pronaći na studijskom izdanju “My Name is War“, koje je ove godine ugledalo svetlost dana.

Naizgled, Black Crown Empire deluje kao bend koji je vrlo ozbiljan u pogledu svoje prezentacije. Bilo da se slažete da je sadašnji zvuk udaljen od metalcorea ili je i dalje u osnovi kvinteta, Kragujevčani imaju prilično ozbiljan snimak za koji se može čuti da je pažljivo izrađen, sa mnoštvom detalja koji su na adekvatan način snimljeni i uklopljeni u kompletnu sliku albuma.

Kada bend ukazuje da se unutar zvuka mogu pronaći i neki elementi modernog metala, kao i djenta. Možda je jedan od dobrih primera pesma “Payback Is a Bitch” u kojoj definitivno ima vrlo zanimljivih rifova nalik na Slipknot ili možda čak i Periphery.

Produkcija je možda najsnažniji aspekt ovog albuma. Gitare, vokali, semplovi, bubanj, bas, sve zvuči prilično “veliko” i “široko”, na nivou inostranih standarda. Posebno je prijatno slušati deonice basa koje tako čisto “izlaze”, a ništa manje prijatno nije i slušanje gitara usaglašenih sa bubnjem. Vokali su takođe vrlo dobri, pogotovo u višeglasjima, s tim da je vokal možda i nedovoljno ubedljiv i pomalo ravan u nekim trenucima.

Čak i ako niste fan ovakve muzike, čistoća i prozračnost ovog albuma vam mogu doneti zanimljivih trenutaka. Možda je minus izdanja što novi elementi u zvuku Black Crown Empirea zvuče toliko snažno i dobro da je zapravo pomalo šteta što je polazni kanon sastava još uvek unutar nekih “core” osnova, pošto bi se od nekih rifova na ovom albumu mogao napraviti mnogo neprijateljskiji i agresivniji zvuk.

Tehnički, bend briljira u gotovo svakom segmentu. Gitarske deonice, melodije i rifovi su apsolutno na visokom nivou slušljivosti i sigurno je da ćete želeti da pustite bar nekoliko pesama više puta. Glas ume da bude pomalo slab sa dinamikom i intezitetom u deonicama growla i screama, ali je sve otpevano prilično jasno i čisto. Semplovi su dozirani i padaju tačno gde treba da budu. Bas zvuči kao da je u pitanju Mudvayne, što je zasigurno velika pohvala u pogledu izvođenja i tona.

S druge strane, Black Crown Empire možda nije baš bend koji isuviše eksperimentiše sa svojim zvukom već je pomalo “ukalupljen” u neki očekivaniji zvuk modernijih metalcore vremena, što je istovremeno i dobro i loše, u zavisnosti šta očekujete od određene muzike. Svakako da je bend na ovom albumu uveo dosta elemenata koji osvežavaju zvuk, ali je generalno fokusiran na neke prepoznatljive karakteristike koje umeju da zvuče istrošeno.

I pored toga, velika preporuka za ovaj album. Vidi se i čuje da je uloženo mnogo truda, vremena i ideja, prezentacija je izuzetno ozbiljna i to je ono što jako raduje. Nadamo se da ćemo imati prilike da čujemo isti ovakav intezitet i uživo.

Spisak pesama:

1. Rise of Aurora (Intro) (00:41)
2. Outbreak (03:56)
3. The Sentinels (03:49)
4. Payback’s a Bitch (03:20)
5. The Conflict (03:50)
6. Intermezzo (02:18)
7. Bleed You Out (04:27)
8. Cerebrus (03:42)
9. The Oath (04:31)
10. 23 Knives to the Back (03:25)
11. Monumental (03:59)