-

Biffy Clyro – Ellipsis (2016)

Biffy Clyro -  Ellipsis

Biffy Clyro – Ellipsis
Izdavač: 14th Floor, Warner Bros ( 8.7.2016.)
Producenti: Biffy Clyro, Rich Costey
Trajanje: 38:57
Žanr: Alternative rock
Ocena: 7

 Iza Biffy Clyro je već 20 godina karijere i 7 studijskih albuma. Za to vreme su krajnje suptilno prerasli iz škotskih čudaka sa haotičnim gitarama i iščašenim aranžmanima u nešto najjače što britanski live arsenal može da ponudi uz, recimo, Muse. I to ne treba da čudi. Uprkos bučnim rifovima i idiotskim naslovima pesama, osećaj za mainstream melodiju je uvek bio tu i polako je glancan u oslonac benda. Ta formula „i tamo i ovamo“ (da ne kažem „i Rusija i EU“) je najbolje upalila na albumu „Puzzle“ koji se i danas smatra prekretnicom njihove karijere i albumom razdora između novopečenih i „true“ fanova.

Međutim uspeh koji je postigao „Puzzle“ u neku ruku je postao hendikep benda jer su svi naredni albumi posmatrani kroz tu prizmu kreativnog potencijala sa jedne i želje za mainstream uspehom sa druge strane. Recenzijski epilozi su se uglavnom svodili na njhov polu-uspeli kompromis. Ali hajde da postavimo novi ugao gledanja. Zašto te dve stvari moramo posmatrati kao krajnosti? Čini mi se da Biffy Clyro uživaju upravo u toj ulozi „daywalkera“ i da to pripitomljavanje zvuka u odnosu na ranija izdanja ne treba gledati kao pejorativnu želju za komercijalnim uspehom već kao neki vid evolucije samog benda. Ideja duplog albuma svakako nije pametna ako hoćeš da juriš masovnu publiku pa opet je prethodni album (Opposites 2013.) sasvim dobro prošao uprkos laganijem i na momente eksperimentalnom tonu. Pometnju nakon toga je stvorio sam bend tako što je “Ellipsis” najavljivan kao početak novog poglavlja i “prava rokerska ploča”. Sve mi je to bilo pomalo sumnjivo kada su rekli da im je inspiracija bio, između ostalog, Aesop Rock (ali bravo za muzički ukus). U suštini dobili smo jedan jako solidan album koji ipak nije totalni “povratak korenima”.

Prvi singl “Wolves of Winter” je čak i sa glupim spotom obećavao tvrđi zvuk i predstavljao solidan početak. “Animal Style” nakon njega je samo podigla očekivanja na viši nivo i sigurno je jedan od najboljih singlova u godini. Problem je što je na ostatku albuma, ako izuzmemo sjajnu „On a Bang“, tempo uglavnom laganiji, odnosni liči na ono što su radili i do sada. To i dalje lepo funkcioniše i na neki način potvrđuje da je „divlja“ strana benda otplovila i da na nju gledaju kao na bivšu devojku, sete je se nekad sa blagom setom i osmehom na licu ali ne bi baš želeli da im se vrati za stalno. Možda najveće koketiranje sa prošlošću pretstavlja bonus pesma sa deluxe izdanja diska pod nazivom „In the Name of the Wee Man“ ali sama činjenica da nije na regularnom delu albuma potvrđuje gore navedeno. Najslabija tačka albuma je definitivno „Small Wishes“ što je tužno jer je skriveni adut benda uvek bio škotsko poreklo koje su voleli da ubacuju kroz gajde i tako neke stvari. Tako i ova pesma sa interesantnim tekstom govori o nezavisnosti Škotske ali je, nažalost, muzički ispala načisto dosadna.

Za kraj, ako mi dozvolite, izneću jedno smelo mišljenje da je Biffy Clyro imajući u vidu odnos kvaliteta i popularnosti jedan od najvećih bendova decenije iako bi ovu tvrdnju verovatno pokopao broj ljudi koji bi došao na njihov hipotetički koncert u Srbiji. Ali ako ih poredimo (ponovo) sa Muse, koji definitivno uživaju takav status, videćemo da slične stvari krase oba benda samo što je Biffy stario manje pretenciozno. I zato ne treba filozofirati puno o starom zvuku i čekati svaku baladu na nož već jednostavno uživati u jako dobrim albumima.

Spisak pesama:

1.Wolves of Winter
2. Friends and Enemies
3. Animal Style
4.Re-arrange
5. Herex
6. Medicine
7. Flammable
8. On a Bang
9. Small Wishes
10. Howl
11. People

Save