-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBernays Propaganda - Zabraneta Planeta (2013)

Bernays Propaganda – Zabraneta Planeta (2013)

Bernays Propaganda -  Zabraneta Planeta

Bernays Propaganda – Zabraneta Planeta
Izdavač: Moonlee records ( 26.2.2013.)
Producenti: Ivica Jankulovski i Nenad Trifunovski
Trajanje: 37:41
Žanr: Post Punk
Ocena: 7

 Bernays Propaganda su, izdavanjem svog trećeg albuma ove godine, učvrstili svoj status jednog od boljih makedonskih izvoznih glazbenih proizvoda, kao i jednog od kvalitetnijih predstavnika post punka ovih prostora.

Na Zabranetoj Planeti, kao i na prethodnim albumima, je očit navedeni post punk utjecaj, a ponajviše od bandova tipa Gang of Four – bubnjevi drže veseli, ponekad plesni ritam, bass dionice su razrađene te nerijetko osnove pjesama, a gitare iskaču i međusobno se igraju. Zabavan glas pjevačice Kristine cjelokupnom bandu povremeno daje funky prizvuk, a poneki politički tekstovi te intenzivnije pjevanje na makedonskom im daje pohvalan ex yu senzibilitet.

Iako je Zabraneta Planeta, bez ikakve sumnje, kvalitetan album, njegov najveći problem leži u produkciji. Kristinini vokali su ovdje tiši i prigušeniji te više nemaju određeni veseli punky attitude, prisutan na prvijencu Happiness Machine. Takva vokalna distanciranost čini ovaj album nepotrebno pasivnim te bi zbog toga pjesme na Zabranetoj Planeti mogle zvučati puno kvalitetnije i zabavnije uživo.

Album počinje s tri snažne pjesme koje postavljaju visoki standard za ostatak albuma, no ništa nakon toga ne uspijeva zadovoljiti prethodno nametnute kriterije. Prva ‘Pogrešno Zname’ se savršeno uklapa u prethodno opisani post punk utjecaj, a bas na istoj je jedan od najboljih elemenata cjelokupnog albuma. Slijedi ‘Makedonski Son’, koja je slična prethodnoj, no nešto jednostavnija i više catchy. Na nju se nastavlja vrlo snažna ‘A Bone to the Dog’, kojoj žestoki refreni daju metal komponentu.

Na ostalim pjesmama bi se mogao osjetiti drugi problem albuma – zaboravljivost i jednoličnost istog. Zabraneta Planeta, kao treći studijski album, ne odskače puno od ostatka Bernays opusa. Zasebno je svaki album vrlo dobar, no uspoređujući ih međusobno može se primijeniti standardna paterna koje se Bernaysi slijepo drže. Ostale pjesme na Zabranetoj Planeti pate od te boljke te se konceptualno ne razlikuju previše jedna od druge. Osjetna je veća potreba za eksperimentiranjem – kao što je učinjeno na već spomenutoj ‘A Bone to the Dog’ te završnoj ‘Leb i Igri’, sa zanimljivim korištenjem saksofona.

Ultimativno je Zabraneta Planeta razočaravajuće iskustvo jer svakim novim slušanjem postaje sve lošija zbog svoje generičnosti i manjka inovativnosti. Ali za jedno neobvezno slušanje je i više nego dobra.

Popis pjesama:
1. Pogrešno Zname
2. Makedonski Son
3. A Bone to the Dog
4. Bar Kultura
5. Čuvaj se od Tie što te Čuvaat
6. Zabraneta Planeta
7. Ordinary Toy
8. Dodeka krstot ne go zgasne
9. Leb i Igri