-

Belle and Sebastian – Girls in Peacetime Want to Dance (2015)

Belle & Sebastian -  Girls in Peacetime Want to Dance

Belle & Sebastian – Girls in Peacetime Want to Dance
Izdavač: Matador ( 19.1.2015.)
Producenti: Ben H. Allen III
Trajanje: 61:16
Žanr: Indie pop, Synth, Alternative
Ocena: 7

 Da je legendarni Nick Drake još uvek među živima i da može da presluša ploču “Girls in Peacetime Want to Dance”, definitivno bi mu bilo drago što ga porede sa škotskim sekstetom zvanim Belle & Sebastian.

Ono što nam B&S ovde govore na “prvu loptu”, parola cele ploče, njihove devete studijske, jeste: igra(j). Pilot singl, “The Party Line”, prosto zove na podijum. I taman kad pomislite da bi mogli da predahnete (za one u nešto lošijoj kondiciji), čujete Saru Martin u “The Power of Tree” (jednu od dve numere koje peva) i divan synth koji vas uvodi u ples i nosi njen šaputavi glasić kroz kompoziciju. A ako “padate” na tu vrstu vokala, još jedan glasić na “Girls…” će vas sigurno omađijati. U pitanju je Dee Dee Penny (Dum Dum Girls) i pričica o dečaku i devojčici, koju ona pevuši zajedno sa Stuartom, a koja se zove “Play for Today”.

Ako bi odavde hteo da izdvojim neku klasičnu Belle & Sebastian tragediju, to bi bila “Nobody’s empire”; Sentimentalna, tužna i (pa navodima iz medija) “najličnija pesma” ikada napisana iz pera frontmena Stuarta Murdocha. Crne misli njega ne napuštaju do samog kraja izdanja, ali vremenom će vam sa njih pažnju odvući sve veseliji instrumentalni delovi, lepršave note i razigrani ritmovi koji vas vraćaju i podsećaju na glavnu poruku: igra(j).

Glavnog gitaroša i povremenog pevača, Steviea Jacksona, možemo čuti na zanimljivoj “Perfect Couples”. Onome ko se nije navikao na laganu britansku alter rock vožnju, uz čaj i bakine kolače, ona može zvučati pomalo haotično. Pak, oni koji vole mirne talase i retro vibracije, ovde neće naći zamerku. Mada, ta “vintage” plima koja dominira na albumu, topli i prijatni tonovi koji vas fino ljuljuškaju na izmišljenom moru ove škotske šestorke, često biva uzburkana nepozvanim upadicama disko oluje. Za razliku od prethodnog izdanja, šarmantnog “Write About Love”, na kome su se poigravali sa popom 60tih, na ovom inspiraciju pronalaze ponovo u prošlosti, prikupljajući “fore i fazone” na tragu diskaća ili synth popa s kraja 70tih.

Iako ni sam bend nije znao u kom formatu objaviti album, na kraju je sve ispalo jako dobro upakovano – sa merom. Murdoch je na svom twitter profilu čak i svoje fanove upitao za mišljenje: Da li da objave album od 12 ili 13 pesama; da izbace duplu ploču od po 10 numera ili da periodično otkrivaju po četiri, pet traka u vidu EP-a. Odlučili su se za prvu opciju i nisu pogrešili. Ako bi se posle svega osvrnuli unazad, Belle & Sebastian su nakon ovih 20 godina pokazali da su još uvek itekako vitalni i da znaju kako da se ludo zabave prihvatajući promene i novine – to je bitno.

Lista pesama:

1. Nobody’s Empire (5:08)
2. Allie (3:16)
3. The Party Line (4:14)
4. The Power of Three (3:57)
5. The Cat with the Cream (5:17)
6. Enter Sylvia Plath (6:48)
7. The Everlasting Muse (5:25)
8. Perfect Couples (5:29)
9. Ever Had a Little Faith? (4:21)
10. Play for Today (7:33)
11. The Book of You (4:23)
12. Today (This Army’s for Peace) (5:25)