-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBeirut - The Rip Tide (2011)

Beirut – The Rip Tide (2011)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Beirut -  The Rip Tide

Beirut – The Rip Tide
Izdavač: Pompeii ( 2.8.2011.)
Producenti: Beirut
Trajanje: 33:13
Žanr: indie pop/world music
Ocena: 7

 

Trubački pop sastav Beirut na ovogodišnjem EXIT festivalu imao je veoma zapažen i još bitnije, posećen nastup na jednoj od festivalskih bina. Inspiraciju za muziku jednim delom crpe iz balkanskog folka, čime su pokupili simpatije ovdašnje publike. Bend je objavio novi album “The Rip Tide“, ali će fanovi biti malo razočarani jer su uticaji balkanske trube izbledeli.

Njihov nastup u julu novinari Balkanrocka opisali su rečima: „Amerikanci su dolaskom u Srbiju bili kao kod kuće, jer muzika koju sviraju nastala je pod uticajem balkanskog folka. Podsećaju na Jana Tirsena, slovenačku narodnu muziku, a primetan je uticaj Bobana Markovića sa zvukom meksičke trube“.

“The Rip Tide“ je u odnosu na prethodne albume doneo neke promene. Trube su više američko-meksičke, što je normalno za bend iz Santa Fea koji se nalazi na samom jugu SAD, na granici sa Meksikom. Za razliku od prethodnika, disk je sniman u Njujorku što objašnjava njegov nešto „popičastiji“ zvuk, čak je i instumentarij znatno smanjen.

Koliko god bili američki bend, njihova muzika je definitivno evropski proizvod. Imaju mediteransku harmoniku, a Zak Kondonovi vokali imaju karakteristike francuskih šansona i verujem, kada bi tekstovi bili na francuskom, da bi zvučali autentično za tu zemlju. Kada se formuli doda klavir, violina i portugalski ukulele melos dobija se odlična world music ploča. Od pesama se izdvajaju “Santa Fe“, “East Harlem“, “Vagabond“ i “Port of Call“.

Beirut su donekle ostali dosledni svom zvuku, malo su se preorijentisali i pojednostavili ga, ali su ostali jedinstveni i nastavljaju da prave opuštajuću muziku sa visokom umetničkom vrednošću, naspram komercijalizmu. A da bi ostali svoji, disk su objavili preko sopstvene izdavačke kuće “Pompeii“.

Spisak pesama:

1. „A Candle’s Fire“ – 3:19
2. „Santa Fe“ – 4:14
3. „East Harlem“ – 3:59
4. „Goshen“ – 3:20
5. „Payne’s Bay“ – 3:48
6. „The Rip Tide“ – 4:26
7. „Vagabond“ – 3:19
8. „The Peacock“ – 2:26
9. „Port of Call“ – 4:21