-

Behemoth – Opvs Contra Natvram (2022)

BehemothBehemoth – Opvs Contra Natvram (16.09.2022.)

Izdavač: Nuclear Blast

Producent: Joe Barresi

Trajanje: 43:15

Žanr: Blackened Death Metal

Ocena: 7

Razni su bendovi za svoje ime, ili ime albuma, koristili kojekakva mitološka stvorenja, zvijeri, božanstva i šta sve ne. Jedna od tih zvijeri je i Behemot, po Starom zavjetu simbol svega zlog na Zemlji, koja je trebalo da postane hrana za pravedne i čiste kada „svijetu i vijeku dođe kraj“. Metaforički, naziv je kasnije počeo da se koristi za bilo koji moćan i snažan i, uglavnom, zao entitet. Nema benda kojem to ime bolje pristaje do ovim „čudovištima iz Gdanjska“. Ne treba praviti predugačak uvod o Behemothu. Ko zna i prati ovaj bend – zna ih odlično.

Za one koji baš i ne znaju šta rade Adam „Nergal“ Darski, u kratkim crtama ćemo reći da se radi o jednom od najkontroverznijih bendova u poslednjih 30 godina. Zabranjen im je, više puta, ulazak u više zemalja zbog promocije satanizma, antireligijskih tekstova i sličnih stvari. U rodnoj im Poljskoj su više puta pokretani sudski postupci protiv benda (cijepanje Biblije, gaženje slika Bogorodice), koji je, uglavnom, izlazio kao pobjednik iz svega toga. Jer, je li, sloboda govora je čudesna stvar.

E sad, smetalo to nekome ili ne, složićemo se da se radi o jednom vrhunskom bendu, koji u svojoj diskografiji ima vrlo malo prosječnih izdanja. Loših gotovo da i nema (osim prvijenca „Sventevith (Storm Near The Baltic)„). Vrhunski su spoj black i death metala, a zavisno od ere možemo čuti i uplive jazza ili klasične muzike. Vremenom su postali komercijalni koliko se to može biti u ovom žanru, a istovremeno su uspješno zadržali underground auru i, praktično, postali neka vrsta kulta.

Opvs Contra Natvram“ je njihov dvanaesti studijski album i prikazuje bend koji gori u apsolutnoj i vječnoj vatri, vraćajući nas na momente u vrijeme senzacionalnog „The Satanist“, albuma iz 2014. godine. Od početka je jasno da vokal i gitare Adama „Nergala“ Darskog, gitara Patryka „Setha“ Sztybera, bas Tomasza „Oriona“ Wroblevskog i bubnjevi Zbigniewa „Infernoa“ Prominskog još uvijek imaju mnogo goriva da sagore u ime zla i đavola, dok se istovremeno bore protiv bilo koje vrste vjerskog ugnjetavanja i ograničavanja.

Album otvara pomalo teatralna „Post-God Nirvana”, a za njom dolazi par pjesama koje daju ton ostatku albuma. „Malaria Vvlgata“ udara brzo i teško kao malj, a prati je simfonijski behemot (sličnost je namjerna) „The Deathless Sun“. Kao najbrutalnije stvari na albumu se izdvajaju „Disinheritance“ i „Neo-Spartacvs”. Epsko zatvaranje albuma pruža atmosferična „Versvs Christvs”, koja, nakon prvog slušanja ostavlja utisak da je mlađi brat „O Father O Satan O Sun!„, poslednje pjesme sa albuma „The Satanist“. Za istu je snimljen i fantastičan spot, koji nikako ne treba propustiti.

Šta bi moglo da se kaže, a da ne ide u korist ovog albuma? Možda to što će se, kao i svakom umjetniku, njegov najnoviji rad upoređivati sa njegovim najboljim radovima. Behemoth su odavno objavili neke od najboljih extreme metal albuma svih vremena („Demigod„, „The Apostasy„, „Evangelion“ i više puta pomenuti „The Satanist„), i ogroman je napor i izazov nadmašiti takva remek djela. Ogroman, preveliki. Sa ovim albumom fanovi će se, ponovo, zapitati da li Behemoth može da dosegne visine i ponovi majstorstvo iz prošlosti.

„Opvs Contra Natvram’“ sigurno nije loš, ili osrednji, album i svakako ima svojih momenata. Nergal i društvo i dalje imaju šta da ponude fanovima, i tehnički i instrumentalno i vokalno i tematski. Samo se, u ovom trenutku, ne približavaju najboljem radu benda. A to, za bend Behemoth kalibra, jednostavno nije dovoljno dobro. Bogohulni plamen koji je nekad jako sijao i palio, više ne posjeduje toliku moć ranijih vremena.

Valjda je to, poslije više od 30 godina, neizbježan i normalan pad stvaralačkog duha. Dakle, ovaj album ne može da se takmiči sa ranije pomenutim razbijačkim remek djelima, ali je i dalje jedno veoma zabavno, prijatno i kvalitetno iskustvo, iako previše odigrano/odsvirano na sigurno.

Spisak pjesama:

1. Post-God Nirvana

2. Malaria Vvlgata

3. The Deathless Sun

4. Ov My Herculean Exile

5. Neo-Spartacvs

6. Disinheritance

7. Off To War!

8. Once Upon A Pale Horse

9. Thy Becoming Eternal

10. Versvs Christvs