-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeBeck - Morning Phase (2014)

Beck – Morning Phase (2014)

Beck -  Morning Phase

Beck – Morning Phase
Izdavač: Capitol Records ( 21.2.2014.)
Producenti: Beck
Trajanje: 47:23
Žanr: Alternative rock, folk rock, country rock
Ocena: 8

 Beck Hansen je krajnje zanimljiv alternativni umetnik. Čas izda album inspirisan hip-hopom, čas muzikom šezdesetih, čas objavi samo notni zapis pa ti pravi muziku ako ti se sluša, sve u svemu, pravo oličenje jednog sloja alternative u Americi.

Pošto je i sam tokom najavljivanja Morning Phasea često pominjao svoje remek delo Sea Of Change, koncipirano, kao i ovaj album, da zvuči kao jedna velika pesma, moram ga pomenuti u tom smislu. Albumi liče, to stoji, ali ono što je gosn Hansen uspeo sa Morning Phase, krajnje diskretno, govori samostalno, za sebe, glasno i ponosno.

Budući da je album koncipiran kao jedna velika „segued“ pesma, bez prekida toka, valja ga tako i analizirati. Morning Phaseov glavni adut jeste lepota, a dotična karakteristika je uglavnom poznata kao subjektivno shvatanje percipiranog. Ono što ovaj album uspeva, jeste da upravo u glavi izazove lepe slike, univerzalno, ali ne i izlizano. Poput nedeljnog jutra tokom kog se borite sa mamurlukom, ovaj album je sunčan, ali ne i obavezno srećan. Doduše, za razliku od mamurne nedelje, Morning Phase, nije mučninom ispunjen trenutak kajanja, Morning Phase je, jelte, lek. Zamislite da živite u predgrađu nekog grada u tzv. Midlands Americi, sa sve belom ogradom, plavokosom ženom, psom koji zbog svoje čupavosti ima umiljat karakter i poluraspalim ševroletom u garaži. I tako vas, u takvom životu, pogodi jedno jutro kada shvatite koliko je lepota života koji imate, velika, kako je lepo živeti daleko od gradske vreve i koliko duše posedujete. Ta zamisao bi bila najpreciznije opisivanje zvuka ovog albuma, bez ikakvih „spoilera“.

Postoji čak i muzička „tema“ koja se „ponavlja“ kroz album nekoliko puta. Ako vas zbunjuje ovoliki broj navodnika, njihov razlog leži u tome što je ta „tema“ (evo ih opet) sačinjena od jednog krešendo akorda na klavijaturama, koji savršeno pretvara izlazak sunca u zvuk. Beckova pobeda na ovom albumu je i osećaj zrelosti u iskazivanju sentimenata bez trunke patetike.

Osećaj spokoja koji je ovaj album u stanju da izazove kod slušalaca je po intezitetu uporediv sa onim koji je prošle godine izazvao Trouble Will Find Me. Taj isti duh Amerike (za koji smo neki mislili da više ne postoji), samo malo naštelovan, prisutan je ovde – nudi zoru, izlazak sunca, novo sutra, nadu i istrajnost, u isto vreme nas vodeći kroz muzičko putovanje koje ide lirici u prilog. Slično toplini poslednjih albuma benda Pink Floyd, kako je to kolega Najdanović rekao u rubrici „Pažljivo slušaj“, Morning Phase vas budi lagano, sa osmehom na licu i šoljom kafe u ruci. Album je vrlo ozbiljan kandidat za najprijatnije audio iskustvo ove godine, iako je ista tek počela. Jednostavno, kada se na ovaj način usaglase aranžmani akustične gitare, slajd gitare, usne harmonike, sintisajzera i suptilnih „lickova“ na električnoj gitari, slušalac doživi harmoniju Amerike. One sa Snom, one koju današnji status čitavog američkog društva ne može da ukalja.

U smislu klasičnog muzičkog albuma, ako uopšte možemo Morning Phase smatrati jednim a da time ne ugrozimo njegovu suptilnu poentu, Beckov album funkcioniše kroz Heart Is A Drum, Morning, Blue Moon, Unforgiven i Waking Light. Ove pesme bi komotno mogle naći svoje mesto na listama kao singlovi. Elementi kantrija utkani su toliko dobro da uopšte ne remete čitav sklad koji sa sobom povlači “zvuk zore”. Ono što je zanimljivo je, da je, imajući u vidu album Sea Change (na koji Morning Phase podseća), Beck angažovao iste muzičare i za ovaj album.

Morning Phase, iako u svom naslovu nosi jutro (početak, dakle), bi odlično poslužio kao saundtrek za nešto ozbiljniju priču o ljudima koji i pored svega što ih je snašlo, otvore oči ujutru i ugledaju Sunce. Slušajući ovaj album, gotovo da vidite odjavnu špicu gorezamišljenog filma kako polako ide svojim putem na gore, otkrivajući izlazak sunca, novu zoru, spokoj i poziv na život. Dobro jutro, gospodine Hansen.

Spisak pesama:

1.”Cycle”
2.”Morning”
3.”Heart Is a Drum”
4.”Say Goodbye”
5.”Blue Moon”
6.”Unforgiven”
7.”Wave”
8.”Don’t Let It Go”
9.”Blackbird Chain”
10.”Phase”
11.”Turn Away”
12.”Country Down”
13.”Waking Light”