-

Beady Eye – BE (2013)

Beady Eye -  BE

Beady Eye – BE
Izdavač: Columbia ( 10.06.2013.)
Producenti: Dave Sitek
Trajanje: 75:00
Žanr: Rock
Ocena: 9

 Kada je pre dve godine, čitavih 20 godina nakon početka svoje muzičke karijere, Liam Gallagher prvi put defilovao brit pop scenom bez pomoći svog starijeg brata, Noela, mnogi su bili šokirani rezultatom – pretek koji ostao od Oasisa uopšte nije loše prošao bez svoje glavne zvezde, pomenutog Noela.

Danas, leta dve hiljade trinaeste, imamo Liama koji sa svojim bendom polako ali sigurno ovladava veštinom koju njegov brat drži u malom prstu – pisanje izrazito kvalitetnih pesama.

Pošto smo, nadam se svi, još posle „Different Gear, Still Speeding“, svi prestali da se nadamo da je Beady Eye neki Oasis knock-off bend, albumu BE, moramo prići sa potpuno drugačijim razmišljanjem. Na ovom albumu je jedno sigurno, Beady Eye zvuči kao bend koji je između ostalog imao i Oasis kao uzor. Pred nama se nalazi 17 pesama, skoro pa ujednačenog, poprilično visokog, kvaliteta. Stvar je u tome što je na prvom albumu sve zvučalo kao da je ovo neki bend koji opčinjen šezdesetim godinama britanske kulture, dok sada stvari stoje mnogo bolje po kreativnost ovog benda. Uzgred budi rečeno, Liam Gallagher nije ovako zvučao još od albuma „Be Here Now“. Sad kad smo to prešli, pređimo na novog bas gitaristu benda – Jaya Mehlera, koji nam stiže pravo iz Kasabiana.

Prvi singl, Flick Of The Finger, otvara album i upućuje slušaoce u ono što će ovde naći – dobre, šmekerski nedorečene tekstove, odlične aranžmane gitara, još bolje aranžmane drugih instrumenata kao što su gudači ili klavir. Kompletniji nego Different Gear, BE prosto sija na Soon Comes Tomorrow i Shine A Light. Bogatiji zvuk za koji su zaslužni pomenuti aranžmani ne podseća ni na prvi album ni na Oasis (bar ne na Oasis u poslednjim godinama) dovoljno da bih ga okarakterisao kao nastavak, kao nešto što sledi tuđe korake. Ovaj album, za divno čudo, ima onaj vajb iz devedesetih koji je od Oasisa napravio legendarni bend, ali sada mnogo moderniji. Na baladama Star Anew, Don’t Bother Me i Ballroom Figured, Liam zvuči mlađe nego ikad.

Jedan od dva najsjajnija bisera ovog albuma, Shine A Light, ima izraženu ritam sekciju koja kao u Sympathy For The Devil ne menja svoj ritam do kraja, osim u brejku (obratimo pažnju na ime pesme, koje se podudara sa legendarnom pesmom The Rolling Stonesa). Liam zvuči malo psihodelično, gitare takođe, sve u svemu, ovo je zona koju Beady Eye može sa ponosom da nazove svojom. U toj zoni nema Oasisa, nema prošlosti, ovo je Beady Eye zvuk. Balada Soon Comes Tomorrow s druge strane, evocira uspomene na najbolje radove Noela Gallaghera (koji su kao što znamo, dabome, sve one pesme koje su ili B-Sideovi ili pesme koje nisu postale singlovi). Nažalost, poređenje sa The Chiefom je neizbežno, koliko se braća trudila da „nemaju veze“ jedan s drugim. Da li je bolji Liam sa glasom i tekstom ili Gem sa gitarskim aranžmanom koji će vas na trenutak, kratak ali intezivan trenutak, vratiti na Definitely Maybe, ostavljam ukusu slušalaca da odredi.

Na Deluxe izdanju, koje smo secirali samo za vas, album se ne završava sa Start Anew, već nastavlja malim setom pesama koji otvara psihodelični pesmičak Dreaming of Some Space od nešto manje od dva minuta. Uz savršenu baladu Back After the Break, pa lennonovsku Girls In Uniform i završnu Evil Eye, ovaj album dobija poene na kompletiranosti iako su tu Off At The Next Exit i Iz Rite, koja pored stupidnog imenovanja (koje je pošlo za rukom Caveu na poslednjem albumu, ali Liam nema tu moć) ume i da dosadi slušaocu.

Da li je ovo dobar album? Definitivno! Prava evolucija Liama Gallaghera i Gema Archera u kvalitetne autore? Možda.

Spisak pesama:
1. „Flick of the Finger“ 3:47
2. „Soul Love“ 5:10
3. „Face the Crowd“ 4:00
4. „Second Bite of the Apple“ 3:28
5. „Soon Come Tomorrow“ 4:58
6. „Iz Rite“ 3:26
7. „I’m Just Saying“ 3:45
8. „Don’t Brother Me“ 7:30
9. „Shine a Light“ 5:04
10. „Ballroom Figured“ 3:31
11. „Start Anew“ 4:29
No. Title Length
12. „Dreaming of Some Space“ 1:51
13. „The World’s Not Set in Stone“ 4:46
14. „Back After the Break“ 4:09
15. „Off at the Next Exit“ 3:36
16. „Girls in Uniform“ 6:23
17. „Evil Eye“ 5:01