-

Balkan Under the Radar: The Invisible Scene (2013)

Razni izvođači -  Balkan Under the Radar: The Invisible Scene

Razni izvođači – Balkan Under the Radar: The Invisible Scene
Izdavač: Black Planet Records ( 19.5.2013.)
Producenti: /
Trajanje: 2:02:47
Žanr: kompilacija
Ocena: 8

 Black Planet Records je Niška indie izdavačka kuća koja je nedavno je počela sa radom. Iza sebe imaju desetak izdanja, a album ‘Balkan Under the Radar: The Invisible Scene‘ je, uz ‘The World is Remixed’, njihovo drugo kompilacijsko izdanje.

Prije svega treba napomenuti kako je naziv ‘The Invisible Scene’ pogođen jer na kompilaciji sudjeluju poprilično anonimni izvođači. Većina izvođača na kompilaciji, osim mračnih Makedonaca Mizar, će teško biti poznata bilo kome tko neposredno ne zna za dotične. No, upravo je to bio cilj The Invisible Scenea – približiti slušateljima kvalitetne nepoznate izvođače moderne ex-Yu scene (s naglaskom na Srbiju).

Dotična kompilacija je u tome uspjela. Slušanjem albuma se savršeno uviđa kako na ovim prostorima postoje uistinu dobri i originalni izvođači koji, ponajviše jer je stanje trenutačne glazbene scene katastrofalno, se vjerojatno nikada neće probiti. Nažalost, zbog osjećaja da se vodi izgubljena bitka, usprkos tome koliko je dobra, dotična kompilacija ostavlja određeni gorak okus u ustima. No nipošto se u toj bitci ne treba predati. Balkan Under the Radar: The Invisible Scene je svakako hvalevrijedan korak u pokretu otpora protiv trenutne popularne glazbe Balkana – kako one mainstream, tako i one alternativne.

Sami izvođači na kompilaciji su vrlo dobri te na iste nemam većih zamjerki (jedino mi ne sjeda harsh noise Ravena iz Čačka). Osjeti se izuzetno velik electro utjecaj, te se više izvođača bavi elektronskom glazbom nego klasičnom „bandovskom“. Ti electro/idm izvođači su lijepo ukomponirani sa „bandovskom“ glazbom kroz pomno odabran i inteligentan redoslijed pjesama. Splet okolnosti kojim ima toliko puno electro izvođača na kompilaciji je ispao izvrstan. Prvenstveno jer mnogi od njih se mogu pohvaliti svjetskom kvalitetom te electro glazba, ako je to ikako moguće, se na ovim prostorima nalazi u još goroj poziciji od „bandovske“ glazbe. Stoga bi istu trebalo još više promovirati. Vjerujem kako bi mnogi pojedinci bili ugodno iznenađeni kada bi otkrili kakva se glazba stvara u njihovom susjedstvu.

Još jedna odlika takvog jakog electro utjecaja je što se na kompilaciji nisu našli neki drugi, standardni žanrovi koji možda i jesu underground i kvalitetni, ali se nisu znatno mijenjali kroz proteklih 15, ako ne i više, godina (punk i metal). Onih nekolicina izvođača kompilacije koja više njeguju „bandovski“ pristup glazbi se nipošto ne uklapaju u spomenuti kalup, već i oni zvuče izuzetno dobro i svježe.

Balkan Under the Radar: The Invisible Scene je jako snažna, ambiciozna i ogromna kompilacija. Na istoj sudjeluje 27 izvođača te traje 2 sata. Zbog velikog broja izvođača je nemoguće sve ih analizirati i o svima ponešto reći, no velika većina je vrijedna pomnijeg slušanja. Zbog svoje duljine, album može povremeno biti naporan, no svejedno je izrazito dobar te ga svima preporučujem. Jedino što je preostalo je nadati se kako Nevidljiva Scena Balkana neće još dugo ostati nevidljiva.

Popis pjesama: 

1. Figurative Theatre – Kolektivno Nesvesno
2. Velibor Nikolic – N.A.R.K.O
3. Tearpalm – 120 Days Of Sod Off (Rogue Bareback Mix)
4. Bitipatibi – Teget
5. There. – Where the Magic Happens
6. Monamie – I Am Only Leaving so I could Come Back Again
7. Gardanel feat. Markiza – Upload (Nati remix)
8. Paydo Komma – Dijagnostičarka
9. The God – 1-st D-mension After Life
10. Kleimor – 2nd Birth
11. Mizar – Svjat Dreams (dark demo version)
12. Katabazija – Neka ih!
13. Nebo je Crveno – Zgrade i Ulice
14. Fantodrom – Program
15. Zartzinfect – G Pesma
16. Third I – Phantom of Libery (Director’s Cut)
17. Atom/Output – Spread
18. I Am Kiwi Eat Me – Ghost Spirit
19. Xiqhhyiecryn – t t ttt ttt tt
20. maD & Alg0rh1tm – Lunar Conspiracy
21. Disorb – n-energy
22. Nati – apocalation
23. Monofonik – Vatra
24. Coco Schwab – Cursor to End
25. Raven – Cold Feelings
26. Crocodile Tears feat. G6 – Wheel [for Tearpalm]
27. Ж. – We Are All Doomed But Anything Is Possible