-

Author & Punisher – Krüller (2022)

Author & Punisher – KrüllerAuthor & Punisher – Krüller (11.02.2022.)

Izdavač: Relapse

Producenti: Jason Begin (Vytear) & Tristan Shone

Trajanje: 51:21

Žanr: Industrial/Drone Metal/Experimental

Ocena: 7.5

Za one koji nisu upoznati sa temom i junakom današnje priče, reći ćemo par uvodnih riječi i ukratko objasniti o čemu se tačno ovdje radi. Author & Punisher je one-man bend iz San Diega, nastao prije nekih 18 godina. Osnivač je Tristan Shone, po struci mašinski inženjer, koji je metal muzikom počeo da se bavi pred kraj 20. vijeka. Prvi njegov bend se zvao Falkirk, sa bazom u Njujorku, i svirali su sludge metal. Bez nekog većeg uspjeha, pošto su izdali jedan EP i, uz to, su snimili još dva demoa. Sve je to prošlo poprilično nezapaženo i bez neke dobre reakcije, kako publike, tako i kritike, pa su odlučili, nakon samo 3 godine postojanja, da je najpametnije da svako krene na svoju stranu.

Nakon raspada prvog benda, Tristan se odlučuje da pokrene nešto novo, gdje će se za sve pitati samo on. Tako i nastaje A&P, izvorno isto sludge metal, ali vrlo brzo stvari počinju da se kreću u industrial/doom pravcu. Uglavnom, Shone koristi DIY (Do It Yourself) instrumente i kontrolere kako bi došao do željenog zvuka, uz blago oslanjanje na industrijsku automatizaciju, robotiku i mehaničke alate i uređaje. Glavni motivi i teme se vrte oko interakcije i, moguće, erotičnosti u povezanosti sa mašinama. „Krüller„, je deveti album, nastao poslije najduže izdavačke pauze u dosadašnjoj Tristanovoj karijeri i izašao je poslije 4 godine čekanja.

Uglavnom, ovo bi bio album gdje sve vrijeme možemo čuti i osjetiti ogromnu količinu težine. „Drone Carrying Dread“ određuje ton cijelog albuma i, kako klizi, podsjeća na veliki, snažni i spori glečer, koji se provlači ispod sintisajzera. Ono što je, takođe, interesantno na ovom albumu su i mužičari koji se pojavljuju na nekoliko pjesama. Na numeri „Centurion“ bas svira Justin Chancellor iz Toola i ovo je jedna od najboljih pjesama na ovom LP-u. Njegov bas tutnji cijelo vrijeme i daje poseban šmek pjesmi, posebno u dijelu kada dolaze stihovi „If you feel like you can’t stand, get up and fucking run“. Sjajna stvar, zaista.

Na „Misery“ imamo još jednog člana Toola. Pjesmu je svojim bubnjevima uljepšao Danny Carrey, koji je profesionalno odradio svoj dio posla i držao sve stabilnim i zategnutim uz prstohvat goovea. Kako pjesma postaje zamršenija i kompleksnija, tako postaje i njegovo sviranje. Odgovorio je i ovom izazovu na sebi svojstven način. Ostale pjesme koje se izdvajaju kvalitetom su „Misery„, na kojoj vokale pozajmljuje i Tristanova supruga, i „Glorybox„. Posebno se izdvaja ova druga, kao savršen primjer toga šta Shoneova oprema radi njegovoj muzici i kako utiče na njenu „dušu“.

Naravno, pošto se radi o vrsti muzike o kojoj se radi, zbog previše atmosfere, efekata,  relativnog nedostatka bilo kakve brzine i trajanja od 51-og minuta, može doći do gubitka koncentracije i blagog ,,zamora materijala”. Jer, A&P definitivno nisu nešto što može da se sluša svaki dan. Mada, ako ste OK raspoloženi i pružite šansu ovom albumu, definitivno će imati šta da vam se svidi. Na momente je ,,Krüller”, nevjerovatno težak, dosta spor, ali je isto tako i album koji sadrži i nevjerovatnu količinu melodije.

Ko voli Nine Inch Nails i Godflesh, naći će ovdje dosta stvari za slušanje, samo u malo mračnijem fazonu. Tekstovi su veoma interesantni i direktni, dosta kritički nastrojeni ka američkoj eliti i njihovoj politici. Sve u svemu, ovo je jedan dosta dobar album jednog od najbriljantnijih umova u alternativnoj muzici danas. Na dosta dobar način prikazuje borbu pojedinca protiv nadmoćnijih sila. Pojedinca koji se bori i pokušava da postane mašina, a ustvari, je mašina koja ne pušta i pokušava da ostane čovjek.

Spisak pjesama:

  1. Drone Carrying Dead
  2. Incinerator
  3. Centurion
  4. Maiden Star
  5. Misery
  6. Glorybox
  7. Blacksmith (feat. Vytear)
  8. Krüller