-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeAtoms For Peace - Amok (2013)

Atoms For Peace – Amok (2013)

Atoms For Peace -  Amok

Atoms For Peace – Amok
Izdavač: XL ( 25.2.2013.)
Producenti: Nigel Godrich
Trajanje: 44:35
Žanr: Alternative rock, experimental rock, electronica
Ocena: 6

 Supergrupe su čudo jedno, očekivanja su prevelika, a u stvari velike zverke koje su se našle okupljene su samo želele da se zezaju sa instrumentima. Naš omiljeni čudak Thom Yorke je pre skoro 4 godine osnovao electronic rock bend sa čuvenim basistom Red Hot Chili Peppersa, Fleaem, producentom Radioheada, matičnog mu benda, Nigelom Godrichem, Joeyem Waronkerom iz R.E.M.-a i brazilskim instrumentalistom Maurom Refoscoom.

Kada je, 2011. godine, Yorkeov matični i planetarno poznati bend, Radiohead, izdao album koji je bio pun elektronskih elemenata, publika nije bila oduševljena. Yorke, čini se, svoju ljubav prema ovom pravcu electro rocka gaji jaku ljubav, stoga i ne čudi što je album prvenac njegovog drugog benda Atoms For Peace upravo kreativni izlet u duboke electro vode. Ono što je bitno znati za stvaralaštvo Thoma Yorkea, da bi se bolje razumelo, je to da Thom Yorke, bilo sa Radioheadom bilo sa Atoms For Peaceom, pravi klaustrofobičnu, hermetički zatvorenu muziku tuborne atmosfere koristeći svetlije electro zvuke.

Na ovom albumu svira Flea, ali funk čuti nećete. Kada pročitate line-up benda, pomislićete da ovi momci prave savršenu letnju chill muziku (Yorkeov ambientalni senzibilitet, onakav funk basista i jedan Brazilac!), ali ne, Atoms For Peace su beskrajno hladni i new age. Prva polovina albuma deluje kao jedna pesma, neinspirativni jam session koji ima svoje svetle trenutke, ali boli saznanje da su to samo momenti gde vas bend pogodi tamo gde cilja. Pet fillera, četiri vau pesme. Ne bi bilo loše, da članovi benda nisu Thom Yorke, Flea, Godrich i kompanija. Prevelika kontrola koja je data Thomu, jednostavno guši ostatak benda.

Na početku šeste pesme Stuck Together Pieces, stvari počinju da se izmiču stegama repetitivnih bitova. Od ovog trenutka pa do kraja albuma bend naprosto sija. Judge, Jury And Executioner neverovatno klizi kroz vaše uši. Pevljiva je, pamti se i najverovatnije je najbolja stvar na albumu. Jednostavno možemo uporediti bledu Unless sa recimo Reverse Running i uočiti razliku u inspiraciji benda. Kao da nemaju dovoljno interesovanja za ono što rade dok ne dođe pomenuta Stuck Together Pieces.

Thom Yorke će morati da se trudi više, ali da se trudi oko sebe, oko čoveka koji je napisao OK Computer, Kid A i In Rainbows. Mogao bi da se pojavi opet. S druge strane, ne vidim zašto Flea i ostali nisu uspeli da zasijaju ovde. Nije to redak slučaj sa supergrupama, da se zbog velike količine prašine koja se digne zaprlja eksponat koji su svi došli da vide. Šteta samo za ovakve muzičare, jer, ruku na srce, ovo nije supergrupa koju čine Jon Bon Jovi, Gene Simmons i Rade Lacković, nego je*eni Thom Yorke – genije, i Flea – genije, Nigel Godrich – genije. A upravo to fali ovom albumu, genijalnost. Nije loš, ali nije ni dovoljno dobar. Poživeće od imena muzičara koji su ga sklepali, ali neće ostati dugo u ušima i srcima, ako uopšte dođe do njih.

Srećom, Atoms For Peace je projekat sa strane, izduvni ventil. Verovatno je svim članovima poslužio kao kraći odmor od onoga što inače rade i napraviće manju turneju (tokom koje dolaze u Srbiju, na EXIT Festival) i posle će se vratiti svojim matičnim bendovima, iskreno se nadam, sa dosta više inspiracije i kreativnosti.

Spisak pesama:
1.“Before Your Very Eyes…“ 5:47
2.“Default“ 5:15
3.“Ingenue“ 4:30
4.“Dropped“ 4:57
5.“Unless“ 4:40
6.“Stuck Together Pieces“ 5:28
7.“Judge, Jury and Executioner“ 3:28
8.“Reverse Running“ 5:06
9.“Amok“ 5:24