-

Atlantida – Put u večnost (2009)

Atlantida -  Put u večnost

Atlantida – Put u večnost
Izdavač: One records ( 2009)
Producenti: Nemanja Savić
Trajanje: 57:35
Žanr: Heavy, power metal
Ocena: 7

 

Još od samog početka (od 2005. godine), beogradski bend Atlantida negovao je hard’n’heavy zvuk sa elementima power i progressive metala. Pažnju su privukli svojim demo pesmama “Vrela stvar”, “Ti i ja” i “Pored tebe” (kasnije se našle na prvom albumu benda).

Nakon brojnih nastupa i velike popularnosti koju stiču na talasima Radio Beograda 202, bend 2006. godine ulazi u studio i snima svoj prvi album. Krajem iste godine ovaj album izdaće pod etiketom One records-a. No, nakon toga dolazi do raskola u bendu i pevač Nemanja Savić okuplja novu ekipu muzičara kako bi promovisao album prvenac. Konačno se ustaljuje postava i Atlantida, nakon kraće pauze, kreće da radi na drugom albumu. Krajem 2009. godine album “Put u večnost” ugledao je svetlost dana pod zastavom One records-a.

“Put u večnost” poseduje neku kružnu koncepciju što se da primetiti isčitavajući tekst sa poleđine diska, gde su svi nazivi pesama uklopljeni u jednu priču (celinu). Album je posvećen ljudima koji su bili bliski ovom bendu (Isaku, Spaletu, Bošku) a koji su, nažalost, otišli svojim putevima u večnost.

Album otvara instrumental “Kraj” da bi nakon njegovog utihnuća usledila pesma “Sam”. “Put” poseduje pamtljiv početak i “vodi kroz ovaj lavirint koji zovemo Život” a zatim odlazi “…u večnost”, akustični instrumental koji je logičan nastavak prethodne pesme.
“Milosrdni Anđeo”, posvećena tragično preminulom Bošku Radišiću RNA, gotovo munjevito započinje ali deluje nekako usiljeno, kao da emocija ostaje zarobljena negde između i ne uspeva da dopre na pravi način do slušaoca. Topli duet „Nebo“ sa Aleksandrom Đelmaš kao gostujućom pevačicom, osvojiće sve romantične duše.

„Na krilima noći“ pretenduje da postane radijski hit (ako već i nije). Naredna „Sećanje“ ima finih muzičkih trenutaka ali ostavlja slabiji utisak nakon prethodne pesme. Slično je i sa „Sve ti opraštam“.

“Brže od smrti” je dovoljno heavy i nabijena je pokretačkom energijom (čak su ubačeni i soundbite-ovi motora koji jezdi drumom), prava bajkerska pesma. A onda dolazi pomirljivost sa pesmom „Sudbina“ i krug se zatvara simpatičnom „Početak“.

I kao što stoji u prethodnoj pesmi: „Jer tu, tu nije kraj…“ zato što se na albumu nalaze još tri bonus pesme. Najpre fenomenalna obrada Kerberove numere „Igraj Sad“ (čak sam se na početku zbunila jer mi se učinilo da čujem Galeta lično), zatim „Talasi“ po tekstu Milana B. Popovića i ponovo „Početak“ ali sada kao radio verzija.

Summa sumarum, „Put u večnost“ je daleko zrelije ostvarenje od albuma prvenca, i muzički i tekstualno i aranžmanski. Produkcija je sasvim pristojna.Ima nekoliko jako dobrih gitarskih rifova a i klavijature su u nekoliko pesama stvorile sjajnu atmosferu.

Spisak pesama:

1. Kraj… (1:29)
2. Sam (4:37)
3. Put… (3:57)
4. …u večnost (1:01)
5. Milosrdni anđeo (2:59)
6. Nebo (4:15)
7. Na krilima noći (3:22)
8. Sećanje (3:35)
9. Sve ti opraštam (4:33)
10. Brže od smrti (4:16)
11. Sudbina (3:23)
12. Početak… (6:13)

Bonus:

13. Igraj sad /Kerber cover/ (5:06)
14. Talasi /na text Milana B. Popovića/ (3:58)
15. Početak /radio edit/ (4:44)