-

Atentat – Prerano za otrov, prekasno za lijek (2009)

Atentat -  Prerano za otrov, prekasno za lijek

Atentat – Prerano za otrov, prekasno za lijek
Izdavač: PGP RTS ( 2009.)
Producenti: Haris Ljumanović, Darko Knežević
Trajanje: 49:47
Žanr: Rock, Jazz, Fusion Rock
Ocena: 7

 Bosanska grupa Atentat objavila za PGP RTS svoj novi album nazvan „Prerano za otrov, prekasno za lijek“. Raznovrsnost instrumenata i stilova, kao i specifičan vokal samo su jedan od razloga zašto je album nešto potpuno novo na ovim prostorima.

Jethro Tull je prvi svetski bend koji je u rokenrol inkorporirao flautu kao sastavni deo muzike tog benda. Na našim prostorima, Atentat je jedan od retkih, možda čak i jedini rok sastav koji ovom instumentu Dušanke Abramović daje jednu od ključnih uloga u svojim aranžmanima. Pored tradicionalnih instrumenata (gitara, bas, bubanj, klavijature) na albumu svoje mesto su našli i mandolina, harmonika, pa čak i violončelo – nešto što je često za džez orkestre, ali jako, jako retko u rokenrolu.

Bosanski naglasak vokaliste Vuce Aleksandra dodatan je začin po kojem je ovaj bend prepoznatljiv, a njegovo pevanje je teško rečima opisati. Jednostavno se mora čuti, ali neki pokušaj definisanja bi bio da ako na jednoj strani imamo recitovanje ili čitanje poezije,  a sa druge strane pevanje, mogli bi smo reći da je Aleksandar negde na sredini. Svaki stih je tako osećajno izrečen, ali ni u jednom trenutku se ne raspevljuje.

Naslovna numera „Prerano za otrov, prekasno za lijek“ je najveći komercijalni hit sa ovog izdanja, a dodatan uspeh mu garantuje i gostovanje Đuleta (Van Gogh) za mikrofonom. Pesma  „Fašisti“ je jedna vesela i komična kompozicija kojoj je teško odrediti žanrovsku pripadnost, ali me po svom humoru podseća na Bajaginu „Pada Vlada“. Po meni su najozbiljnije i najbolje numere „G.Smith“ i „Ona zna da ti priča polako“. Najžešći rokenrol je prikazan u pesmi „Da gospodine“, a pravi žanrovski skok pravi „Nedaj da me ubiju“ koja zrači džez toplinom. Ranije pomenuta integracija flaute u rok ističe se u pesmi „S’ mene kuga, s’ mene svrab“ na kojoj flauta i distorzirana gitara čine savršen spoj.

Zbog, tipično za ovaj region, teških uslova za rad, album je sniman čitave 4 godine. To je rezultiralo velikim stilskim varijacijama između pesama koje čine album. Sada, kada su zaplivali u ozbiljnijim vodama, Atentatori treba da koncentrišu svoju kreativnost na onu muziku koja im najbolje leži i sledećim izdanjem prodrumaju uspavanu rokenrol scenu bivše Juge.

Spisak pesama:

1. Gradovi ostaju isti
2. Prerano za otrov, prekasno za lijek
3. Nije put kud’ ne ideš
4. Fašisti
5. G.Smith
6. Ne daj da me ubiju
7. Ona zna da ti priča polako
8. Da, gospodine
9. S’mene kuga, s’mene svrab
10. Djeca sa cesta Evrope
11. S tobom (unplugged)
12. 7:50 (unplugged)