-

Art Diler – Miris Jeseni (2009)

Art Diler -  Miris Jeseni

Art Diler – Miris Jeseni
Izdavač: PGP RTS ( 6.2009.)
Producenti: Marko Veljković
Trajanje: 44:44
Žanr: Hard rock, progressive rock
Ocena: 9

 

Kada je osnovan internet portal Balkanrock.com prvi bendovi koji su želeli da iskoriste besplatnu reklamu bili su mahom iz Petrovca na Mlavi. To su bili bendovi U.P.S!, Despise, Overclock i naravno Art Diler. To je ujedno bio i moj prvi susret sa Dilerovcima i njihovim pesmama „Daj mi ruku“, „Miris jeseni“, „Moj život si ti“, „Oči crnog anđela“ i „Ona“, koje su tada bile demo verzije. Bend je od tada proputovao Srbiju u sklopu karavana hita radija 202, osvojio nagradu publike na Zaječarskoj gitarijadi i stigao do ugovora sa izdavačkom kućom PGP RTS koja je u 2009. godini objavila njihovo debi izdanje „Miris Jeseni“.

„Miris jeseni“ nazvan po njihovom istoimenom hitu, izašao je u junu prošle godine i sadrži 10 pesama. Art Diler sviraju hard rok muziku sa primesama progresiv roka. Iz mora demo bendova koji se bave ovom granom roka Art Diler su uspeli da isplivaju zahvaljujući odličnom osećaju da naprave hit pesme.

Album počinje grmljavinom koja najavljuje pesmu „Posle oluje“, a za njom ide „Miris jeseni“ koja je uvek željno iščekivana rok balada na koncertima ovog benda. „Moj život si ti“ je energična pesma koja je, takođe, stekla status svojevrsnog hita. „Misli moje“ je lagana balada na kojoj je od instrumenata ubačen i saksofon Saše Ilića koji pojačava emotivni doživljaj pri preslušavanju pesme. „Da li pripadam tebi“ obiluje progresivnim klavirskim aranžmanima Marka Veljkovića, brzim i melodičnim gitarskim deonicama Nenada Stojkovića i nepogrešivom ritmikom bubnjara Bojana Stevanovića. „Oči crnog anđela“ urađena je u progresiv rok stilu domaćih bendova poput Alogije i Kraljevskog Apartmana. „Daj mi ruku“ još jedna je pauer balada kojima obiluje album. „Ja sam tvoj“ uz bajkersku hard rok gitaru i vokal Marije Ivković koji u pozadini prati pevača Marka Blagojevića odličan su recept za rok hit. „Duhovi prošlosti“ uz specifično otpevane stihove „daj nam snage“ ima najveći emotivni naboj od svih numera na disku. Kombinovanjem električne i akustične gitare u pesmi „Ona“ završava se album.

Iako je klasičan hard rok i više nego prevaziđena, ali uvek poštovana muzika u svetu, u Srbiji je priča drugačija. Muzički zaostala zemlja deceniju, dve za svetom, vapi za energičnim rok bendovima poput Art Dilera. Malo je bendova koji znaju kako se pravi kvalitetan hit i kako se pakuje album da deluje kompletno i stilski manje-više ujednačeno. Art Diler treba da budu ponosni jer su uspeli da naprave sjajan album, jedan od najboljih u zemlji u protekloj godini.

Spisak pesama:

1. Posle oluje – 05:00
2. Miris jeseni – 03:46
3. Moj život si ti – 03:34
4. Misli moje – 04:47
5. Da li pripadam tebi – 04:17
6. Oči crnog anđela – 03:21
7. Daj mi ruku – 04:52
8. Ja sam tvoj – 03:44
9. Duhovi prošlosti – 06:57
10. Ona – 04:21