-

Armageddon – Egyptian suite (2009)

Armageddon -  Egyptian suite

Armageddon – Egyptian suite
Izdavač: Karthago Records ( 1.4.2009.)
Producenti: Dragan Jovanić Sneki
Trajanje: 55:36
Žanr: progressive sympho rock
Ocena: 9

 

Novosadski multiinstrumentalista Đorđe Letić nakon duže pauze objavio je novi album „Egyptian suite“ za Karthago records iz Nemačke. Ovo je najnovije Letićevo delo u okviru projekta Armageddon.

Još 2005. godine Rock Express Records objavio je prvi zvanični album Armageddona („Heavy Metal Saga“). Na ovom albumu našle su se pesme sa albuma iz raznih demo faza tog projekta: „The eternal mystery“ (1993.), „Under the symphonic spell“ (1994.), „United forces“ (1995.) i „Savage home demoNS“ (1996.).

Pored projekta Armageddon Đorđe je radio i sa novosadskim bendom Tornado kao i na još jednom projektu. Reč je o neo-renesansnom akustičnom projektu V.I.T.R.I.O.L. koji je za sada realizovan u vidu dva albuma („Songs of fairies“ i „In the beginning“). Album „Egyptian suite“ je konceptualan i svaka pesma predstavlja po jedno egipatsko božanstvo. Kompozicije su nastale na krstarenju kroz Egipat i poseti njegovim drevnim čudima.

Ceo album je kombinacija sympho rocka, neoklasike, klasičnog heavy metala, mada ima i speeda, ambijentalne i psihodelične muzike. Jednostavno album se ne može svrstati ni u jedan žanr posebno. Nema favorizovanja nekog instrumenta ili vokala, sve pesme su uravnotežene iako su prepune detalja. Svako naredno slušanje je novi doživljaj.

Da bi se pratila priča „Egyptian suite“-a neophodno je zaviriti u buklet albuma. Tu postoji objašnjenje za svaku pesmu. „Egyptian suite“ je poput neke muzičke razglednice iz Starog Egipta. Za svaku pesmu, pored detaljnog objašnjenja božanstva koje je muzički oslikano, stoji i hijeroglif kako je božanstvo u originalu predstavljano u Starom Egiptu.

Na naslovnoj strani albuma je Horus u vidu pustinjskog sokola. On nosi borbenu kacigu sa koje visi Ank. Omot je dizajnirao Bane Kerac, naš poznati ilustrator.

Đorđe Letić je odsvirao veći deo instrumenata na albumu, a kao gostujući muzičari pojavljuju se članovi V.I.T.R.I.O.L.-a: violinista Florijan Balaž i operska pevačica Marta Balaž, klavijaturista Aleksandar Aca Ristić i bubnjar Jovan Savin. Producent i snimatelj Dragan Jovanić Sneki (Big Sound Studio) je napravio muziku i odsvirao gitare i bas u pesmi „Set, The Evil One”.

„Egyptian suite“ sastoji se od 14 pesama. Album otvara „Prophecy of Toth“ na koju se nadovezuje „Children of Ra“, moćna koliko i onaj o kome govori. Predstavljaju se dalje božanstva kroz „Secret of Sobeck”, “Sekhmet, The Slayer”, kroz toplu “Resurrection of Horus” i poletnu “Horus, The Avenger”… “Bastet” unosi prijatnu liričnost u priču dok “Seth, The Evil One” poništava sve svojom hladnoćom koja se razbuktava u “Anubis, The Forbidden Name”. Promena tempa u “Words of Osiris” prelazi u laganu igru kroz “Clepsidra of Imhotep” i nastavlja se dalje preko “Tears of Isis”. Priču zaokružuju “Toth, Space Rider“ i “Bastet” ali sada kao akustični instrumental.

Kao potencijalni hitovi izdvajaju se kompozicije: „Bastet” (za koju je urađen spot) i „Horus, The Avenger”. „Children of Ra” – metal opereta i „Anubis, The Forbidden Name” rađene su u progressive sympho stilu tako da ko voli komplikovane aranžmane, horske deonice i specijalne efekte, biće zadovoljan.

Preslušavanje ovog albuma specifično je iskustvo i svi „open-minded“ ljubitelji muzike ne trebaju zaobići ovaj album.

Spisak pesama:

1. Prophecy of Toth (2:37)
2. Children of Ra (3:32)
3. Secret of Sobeck (3:06)
4. Sekhmet, The Slayer (3:14)
5. Resurrection of Horus (1:58)
6. Horus, The Avenger (3:21)
7. Bastet (4:12)
8. Seth, The Evil One (3:17)
9. Anubis, The Forbidden Name (6:07)
10. Words of Osiris (8:20)
11. Clepsidra of Imhotep (2:34)
12. Tears of Isis (3:39)
———————-
13. Toth, Space Rider
14. Bastet (acoustic instr. version)