-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeAnette Olzon - Shine (2014)

Anette Olzon – Shine (2014)

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

Anette Olzon -  Shine

Anette Olzon – Shine
Izdavač: earMUSIC ( 28.03.2014.)
Producenti: Anette Olzon & Johan Kronlund
Trajanje: 34:59
Žanr: Alternative metal, soft rock, folk rock
Ocena: 6

 Došlo je i novih pet minuta za Anette Olzon, bivši vokal Nightwisha. Nakon razlaza sa finskim sastavom tokom 2012. godine, Anette nije prestala sa aktivnostima već je nastavila na radu na svom prvom solo izdanju koje je započeto još 2009. godine, tokom turneje. Iako to nekima nije smetalo, primetna nastrojenost ka pop melodijama i nešto prijemčivijem rok zvuku je bila osobenost i glasa i pristupa Anette koja je svakako naišla na brojne reakcije publike, pogotovo one naviknute na drugačiji pristup prethodne frontmenke Tarje.

Sada, kada je Anette na potpuno svojoj teritoriji, možemo čuti kako zvuči njen lični stil. Album se zove “Shine” i nedavno je ugledao svetlost dana, krajem marta. Hajde da vidimo šta nam ovo izdanje donosi.

Album započinje numerom “Like a Show Inside My Head”. Pesma definitivno nije napustila atmosferične, u nekim momentima i simfonične zvuke koje prate vokalne harmonije u strofi u stilu jednog Delaina. Već od samog starta možemo uvideti da je određena pevljvost i hitičnost prisutna unutar vokalnih linija, koje su dosta zarazne. Naravno, pomalo eksperimentalnog zvuka se čuje u perkusijama koje podsećaju na neke od instrumenata koji bi krasili industrial bend. Pesma je generalno sporijeg tempa, ali lepo uvodi u album. Sledeća na redu jeste naslovna “Shine”. Gitarski rifovi su nešto izraženiji, mada su ukomponovani sa prethodno navedenim karakteristikama. Pop ritam u refrenu, dosadna linija glasa, ne nešto posebno zanimljiva ni harmonska progresija. U principu, prosek, slušljivo, ali može to i bolje.

“Floating” je već malo drugačija. Od samog početka instrumentalne deonice podsećaju na Mike Oldfield/Enya momente (stil Enyae bih posebno naglasio u refrenu i liniji glasa). Ideja sama nije loša, ali se pomalo prečesto ponavlja jedna te ista linija i tekst u deonici glasa, nema previše kontrastirajućeg materijala pa ponovo postane dosadnjikavo. Pesma je za ljubitelje Enye i pesama kao što su “Carribean Blue” ili možda čak nekog irskog folklornog zvuka. “Lies” krasi predivan refren koji je pogodak što se energije tiče, naravno ovde glas dolazi do izražaja. Harmonska progresija se ne menja preterano tokom pesme, ali je dovoljno dobra da to ne smeta. Definitivno jedna od boljih pesama sa albuma, za slušanje više puta. “Invincible” nas upućuje na sličnost zvuka sa ovogodišnjim novim albumom Within Temptationa. To ne znači da je konotacija negativna, već da je na albumu svakako prisutan “gotski” zvuk kombinovan sa pop formom prigodnom za različitije ukuse. Generalno, pesma se ovde ne koristi nekom nužno pop dinamikom, ali svojim zvukom upućuje čak možda do nekih izleta Madone u atmosferičniji zvuk sa albumom “Ray of Light” i numerom “Frozen”.

Naredna pesma, “Hear Me” je ponovo jedna od pesama koja briljira sa dobrim refrenom. Anette je vrlo sposobna da iskoristi sve prednosti svog glasa i ukombinuje ga sa atmosferičnim “zavesama” instrumentalnih deonica. Nešto više gitarskog zvuka, čisto da doprinese blagom dizanju energije. Takođe bih je preporučio za češće slušanje. Dobar refren ne jenjava ni na pesmi “Falling”, gde je gitarski zvuk izraženiji. Možda je pomalo upleten i orijentalni zvuk u nekim melodijskim deonicama. Anettein glas je ovde u najizraženijoj poziciji, možda i najviše u odnosu na ostatak materijala. Akustični zvuk na “Moving Away” nam govori da se na albumu zaista prepliću različiti zvučni momenti koji nalikuju na Within Temptation, zatim Delain, pa čak i neka skorija Nightwish vremena (naravno, ovo bi trebalo da je očigledno, ali ipak beležimo). Prijatna harmonska progresija, u koju ulazi i akustični solo kao da je u maniru nekih solo gitarskih imena sa latino prizvukom. Pikardijska terca na kraju fraze i blagi folklorni zvuk u deonicama udaraljki doprinosi nešto vedrijem karakteru.

Nasuprot prethodnoj pesmi, “One Million Faces” nas vraća na melanholičniji zvuk sa klavirskim introom. Ne preterano pesma koja se ističe, ali nastavlja opšti zvuk sa albuma tako da se može posmatrati kao neki “filler”, uslovno rečeno. Još jedna pojava gitarskog zvuka, u službi efekta. Ovde refren ne uspeva da preterano zaokupi pažnju ali je ok. Utisak je, indiferentan. Opet imamo arhaičniji zvuk udaraljki na završnoj “Watching Me from Afar”. Ovde se Anette ponovo odlučuje za vedriji karakter unutar harmonske progresije, kao i vokalnih melodija, koje prate melodiju na klaviru. Javlja se pedal, nalik na zvuk gajdi, unutar druge strofe. Melodija glasa se imitira u solo deonici koja nalikuje na zvuk harmonike (verovatno je u pitanju klavijatura sa određenom “farbom”). Blaga distorzija prati poslednji refren, nakon kojeg se ponovo javlja tema, ovog puta u deonici klavira. Ostaju udaraljke i pedal koji lagano nestaje u tišini.

Tekstovi su usmereni na neke od pozitivnih motivacionih poruka, naslovna “Shine” bi bila jedna od takvih pesama. Takođe, prikaz nežnijeg senzibiliteta ličnosti kroz metafore u kojima se pominje osobenost prirode se može uočiti u pesmi “Floating”. Naravno, ništa bez narušenosti ljubavnog života i nostalgičnih prisećanja na bolja vremena sa pesmom “Lies”. Osećaj očajanja i poziv upomoć se može naći u pesmi “Hear Me”. “Falling” se bavi sličnom temom, teskobom u kojoj ličnost psihološki “pada” usled straha i nemoći da se izbori sa sobom i okolinom. Generalno su poruke opšte i ne previše inventivne, ali su odgovarajuće za kontekst ovakvog albuma.

Da sumiramo, produkt je na “ok” nivou. Par pesama će definitivno pronaći svoje slušaoce, mada je i čitavo izdanje uredno za povremeno slušanje, onako za odmor mozga. Gđa Olzon nije imala nameru da previše filozofira što se muzike/teksta tiče, već da ponudi nešto što može da se dopadne “na prvu loptu”, što naravno ima svoje prednosti i nedostatke. U skladu sa tim, preporučio bih da se posluša, postoji izvesna vrednost koja vas može zainteresovati.

Spisak pesama:

1. “Like a Show Inside My Head” (3:38)
2. “Shine” (3:29)
3. “Floating” (3:09)
4. “Lies” (5:02)
5. “Invincible” (3:17)
6. “Hear Me” (3:04)
7. “Falling” (4:30)
8. “Moving Away” (4:59)
9. “One Million Faces” (2:54)
10. “Watching Me from Afar” (4:14)