-

Alister – Otrov (2010)

Alister -  Otrov

Alister – Otrov
Izdavač: BS Production ( 2010.)
Producenti: Marko Vučković
Trajanje: 61:17
Žanr: Heavy, Thrash metal
Ocena: 9

 

Kada se pojavi ovako kvalitetno izdanje domaćeg benda, teško je ostati u strogoj sferi objektivnosti i pronaći dovoljno jake reči kojim bi dočarali makar delić preslušanog. Ali, krenimo redom…

Jagodinski thrash/heavy metal sastav Alister nastaje polovinom 1999. godine kada radi pod nazivom Poltergeist. Avgusta 2001. godine menjaju ime u Alister i tada snimaju svoj prvi full-length materijal pod nazivom “Obscurity”. Oktobra iste godine pobeđuju na prvoj jagodinskoj gitarijadi (Jagodina 2001.) Svoj drugi album “Memories and Dreams” objavljuju 2002. godine pod etiketom One Records-a. Album “Where Angels Bleed” iz 2006. godine nije doživeo zvanično objavljivanje jer je u periodu od snimanja materijala do moguće objave bend muzički i stilski sazreo.

Četvrti po redu album, ”Otrov”, sniman je tokom 2009. godine u Studiju „Wolf” u Jagodini a svetlost dana ugledao je naredne 2010. godine. Završetak snimanja ovog albuma obeležen je javnim preslušavanjem u jagodinskom klubu „Celts”.

“Otrov” čini 15 sastojaka tj. pesama čiji su tekstovi, za razliku od prethodnih ostvarenja, na srpskom jeziku. Momci iz Alistera potpisuju sve tekstove osim onih za pesme „Srbija vekovna” i „Večni” koje su dela pesnika Milana B. Popovića. Prava je šteta što se makar jedna od njih nije našla na Popovićevoj kompilaciji „Vreme brutalnih dobronamernika”.

Ono što se odmah da primetiti na albumu jeste visok stepen profesionalizma. Ispoštovani su svetski standardi: buklet od 20 stranica, fabrički presovan CD, odlična produkcija. Moram da pohvalim i samo idejno rešenje omota/bukleta. Sam bend je svojom interpretacijom pokazao izvrsnu muzičku zrelost.

„Otrov” otvara intro “San” da bi nakon nje usledila prava grmljavina “Potrage”. Sledi je Poovska “Gavran” koja je u sklopu promo diska i najavila ovaj album i za koju je odrađen efektan spot.

Pesme se nadovezuju jedna na drugu otkrivajući jedinstvenu recepturu jagodinskih thrashera. Svoje mesto na albumu našla je i „U mraku svemira”, predivna posveta tragično preminulom Bošku Radišiću. Baladična „Znam” smeštena je negde na sredini „Otrova” ali sa njom atmosfera na albumu nikako ne opada. Sve pesme na „Otrovu” su poput delića slagalice koji se savršeno uklapaju u celinu. A to se može naslutiti i čitanjem redom naziva pesama: “Da li znaš šta je bol?”, “Čas je poslednji”, “Znam”…

Kao izdavač potpisuje se BS Production. Reč je o kući koja se prvenstveno bavi produkcijom tv emisija (jedna od njih je i emisija o metal muzici pod nazivom „Metalurgija”). Izdavaštvom se bave odskora.

„Otrov” je već među nama, duboko u krvotoku srpske metal scene i preti da svojim kvalitetom “zarazi” i ostatak scene. Vredi ga probati.

Spisak pesama:
1. San (1:09)
2. Potraga (4:23)
3. Gavran (4:56)
4. Da li znaš šta je bol? (4:02)
5. Čas je poslednji (3:26)
6. Znam (4:54)
7. Vreme je (5:11)
8. Miris požude (3:52)
9. Probudi bes što u meni spava (3:51)
10. Umirem sam (4:39)
11. Pruži mi ruku spasa (4:28)
12. U mraku svemira (4:37)
13. Srbija vekovna (4:19)
14. Ja sam tvoj strah (2:30)
15. Večni (5:00)