-

Alice in Chains – Black Gives Way To Blue (2009)

Alice in Chains -  Black Gives Way To Blue

Alice in Chains – Black Gives Way To Blue
Izdavač: Virgin/EMI ( 29.9.2009.)
Producenti: Nick Raskulinecz
Trajanje: 54:10
Žanr: Alternativni metal, Hard rok, Grandž
Ocena: 9

 

Prošlo je 7 godina od smrti Lejna Stejlija, a čak 14 godina od poslednjeg studijskog albuma Alice in Chainsa. Bend je regrutovao novog pevača, Vilijama DuVala i sa njim izdaju album “Black Gives Way To Blue“.

Glavna pitanja koja su se motala po glavama svih slušaoca ove grandž grupe su: koliko je DuVal dostojan Lejnov naslednik i koliko je ovaj album zapravo Alice in Chains? Odgovori na oba pitanja su pozitivni. Vilijam DuVal i Džeri Kantrel kao vokalni dvojac sjajno funkcionišu i nepogrešivo su ovim albumom očuvali ime benda neukaljanim. “Black gives way to blue“ obiluje mračnom atmosferom, prepoznatljivim vokalnim stilom i tipičnim, ali opet nekako svežim Kantrelovim rifovima. Osećaj koji muzika albuma stvara vraća u najbolje godine benda, 1992. kada je izašao kultni “Dirt“. Motivi pesama obuhvataju destrukciju, patnju, bol, izdaju i sl. upakovanu u jedan psihodeličan muzički koncept.

Bendovi često imaju problem da, malo slobodnije rečeno, „prevaziđenu“ muziku oblikuju i ponude tržištu sa savremenijim potrebama. Grandž je odavno van konteksta mejnstrim muzike, ali su AiC uvek imali mnogo alternativniji zvuk od svojih savremenika. To je ono što danas nude mejnstrim albumi, a verovatno veliku zaslugu za taj „savremeni paket“ ima i producent Nik Raskulinec i njegovo iskustvo proisteklo iz rada sa brojnim post grandž sastavima.

Dok je većina pesama pod čvrstim rifovima, numere poput “Your Decision“, “When The Sun Rose Again“ i “Black gives way to blue“ su laganije i akustične. Naslovna numera zaslužuje da se posebno pomene. Ne zato što Elton Džon svira klavir na njoj, već zato što je jedna od najlepših na celom albumu. Pesma je napisana kao posveta pokojnom pevaču Lejnu Stejliju. Lay down, Black gives way to blue, Lay down, I remember you je melodično podsećanje na Stejlija sa kojom DuVal i AIC fanovima stavljaju do znanja da pokojni pevač neće biti zaboravljen.

Sve u svemu, jedna odlična ploča sa dosta kvalitetnih pesama i nekoliko potencijalnih hitova poput „Check My Brain“, „A Looking in View“ i „All Secrets Known“.

Spisak pesama:

1. „All Secrets Known“ 4:43
2. „Check My Brain“ 3:58
3. „Last of My Kind 5:53
4. „Your Decision“ 4:43
5. „A Looking in View“ 7:06
6. „When the Sun Rose Again“ 4:00
7. „Acid Bubble“ 6:56
8. „Lesson Learned“ 4:17
9. „Take Her Out“ 4:00
10. „Private Hell“ 5:38
11. „Black Gives Way to Blue“ 3:04