-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeAlexandria - Pro Bono (2013)

Alexandria – Pro Bono (2013)

Alexandria -  Pro Bono

Alexandria – Pro Bono
Izdavač: MP RTRS ( 3.7.2013.)
Producenti: Vlada Negovanović
Trajanje: 34:39
Žanr: Pop rock, power pop, hard rock
Ocena: 5

 Mlada Muzička produkcija Radio Televizije Republike Srpske se zahukatava: nakon Boja zvuka Jadranke Stojaković i Grobovlasnika Nikole Pejakovića, MP RTRS nam donosi novi album grupe Alexandria, Pro Bono.

I dok su dva gorepomenuta albuma objavljena kao fizička izdanja, Pro Bono je objavljen za besplatan download sa zvaničnog sajta RTRS-a. „Šta li, dođavola, RTRS ima od toga?“, nisam mogao da prestanem da se pitam, dok nisam shvatio da MP RTRS olako poredim sa PGP RTS-om, posrnulim gigantom koji, tvrdoglavo odbijajući da se okuša u izdavanju albuma u digitalnom formatu, te sve ređe objavljujući, a ostavljajući objavljeno nepromovisanim, sigurnim korakom ide ka svojoj propasti. MP RTRS, sa druge strane, pokazuje spremnost da pruži prostor i pomoć u promociji albuma jednom (relativno) mladom bendu, ne očekujući finansijsku niti kakvu sličnu dobit i ovaj postupak je, razume se, za svaku pohvalu.

Sa druge strane, način na koji je Pro Bono objavljen zaslužuje kritike: umesto materijala (pesama i omota) spakovanog u arhivu, pesme sa albuma se sa sajta MP RTRS-a mogu preuzeti samo pojedinačno. Jedan rock album od svoje kompaktnosti ne sme gubiti ni kada je objavljen u digitalnom formatu, koji ne zahteva štednju na bukletu i drugim vizuelnim aspektima, koji su, kao što znamo, često od podjednake važnosti kao i same pesme.

A kada je o pesmama na albumu reč, one svakako zaslužuju pažnju. Energični hard rock komadi „Ljubav“ i „Nemam snage“ naterali su me da počnem sa povlačenjen paralele između Pro Bona i radova Alexandriinih sugrađana, Neura, no sa daljim slušanjem postalo mi je jasno da je teški zvuk Alexandrie stilsko rešenje, a ne žanrovsko opredeljenje. Članovi Alexandrie su svoj hardrockerski pedigre sa puno uspeha uneli u gitarski pop rock kojim se bave, te je Pro Bono vešto izveden preplet čvrstine i melodičnosti, za šta je, svakako, umnogome zaslužan Vlada Negovanović, standardno sjajan u ulozi producenta. Melodija je jedan od glavnih kvaliteta Alexandrie – „Vatra“, „Ruke“, „N.P.I.“, „Revolucija 22“ – no izvedba ne zaostaje za kvalitetom kompozicija – naročito valja pohvaliti upečatljive interpretacije frontmena Tibora Tišme („Ljubav“, „Nemam snage“ „Ruke“, „Šri Lanka“). A tu su, naposletku, i Tišmini intrigantni stihovi, koji odišu vedrinom i optimizmom; pesma „Dar“, na gojoj gostuje Zvonimir Đukić Đule, sa stihovima „Svijet je oko nas i pun je ljubavi, / Učini nešto dobro, od nekog mora početi, / Zašto ne bi to bio i ti? / Zašto ne bi to bila i ti?“, mogla bi se uzeti za programsku kada je o Pro Bono reč. No, „Dar“ je možda i najmanje uspela pesma na albumu – kao da joj nedostaje one finoće i iskrenosti kakvu imaju „Vatra“, „Ruke“, „Heroji ulice“ i „N.P.I.“, te balade „Revolucija 22“ i akustična uspavanka „Šri Lanka“ sa prekrasnim gudačkim deonicama.

Nesreća ovog albuma je, bojim se, u tome što ulazi u red kvalitetnih srednjestrujaških izdanja koja su u „srećna vremena“ bila osnova rokenrol piramide, a danas su odviše mekana/mejstrimaška za rokenrol publiku, a odviše nerazumljiva za široke narodne mase. Želim da verujem da će Pro Bono dopreti do publike, jer je reč o jednom zdravom izdanju, doista snimljenom na „opšte dobro“.

Spisak pesama:

1. „Ljubav“ – 4:11
2. „Vatra“ – 3:33
3. „Nemam snage“ – 4:04
4. „Ruke“ – 4:31
5. „Heroji ulica“ – 2:57
6. „N.P.I“ – 3:52
7. „Dar“ – 2:46
8. „Revolucija 22“ – 4:47
9. „Šri Lanka“ – 3:58