-

NaslovnaAutorski članciRecenzijeAidan - The Relation between Brain and Behaviour (2013)

Aidan – The Relation between Brain and Behaviour (2013)

Aleksandar Nikolić

Funkcija: Novinar/Recezent

Sebe vidi kao: Gurgusovačkog polupismenog polučoveka polupoljoprivrednika sa doživotnom zabranom prilaska tastaturi koju ne poštuje.

Moto: Kultivator

Aidan -  The Relation between Brain and Behaviour

Aidan – The Relation between Brain and Behaviour
Izdavač: Red Sound Records ( 21.1.2013.)
Producenti: Aidan
Trajanje: 36:34
Žanr: drone, post metal, sludge
Ocena: 6

 Italijanske muzičke iskopine nisu strane našem portalu. Pa tako nakon fenomenalnog Zippo-a i sasvim solidnog Southell-a, iz prapostojbine Erosa Ramazzotti-ja dolazi nam psychotrip pod imenom Aidan.

Ovaj trio iz Padove na svom prvencu odlučio se da gura čistoinstrumentalni drone ukalmljen sa post-metal i sludge zvukom. Nekom će značiti ako pomenem da je za mastering bio zadužen James Plotkin čije ime sigurno znači nekom ko fanatično prati Isis, Pelican, Sun O))) i njima slične bendove. Isti tip je inače masterjodovao i sjajni poslednji album Consecration-a.

Za početak veliki plus koji se nameće čim prebacite album u plejer ide trajanju pesama. Jer iako ovi žanrovi preferiraju maratonsko trajanje, Aidan su se odlučili za standardnije vremenske formate (sem kod poslednje numere) što ih praktično čini pankerima u odnosu na kolege sličnog muzičkog usmerenja.

Sam naslov albuma sjajno oslikava njegovu atmosferu. Ono što bi bilo još bolje je da postoji neki visokonaučni, tripozni i vizualizacijama bogati film istog naziva a da se imenu albuma doda ono OST (official soundtrack), pošto bi on mnogo bolje funkcionisao kao prateća muzika nego kao legitimno muzičko izdanje. To ipak ne znači da album ne poseduje sopstveni koncept. Specifični nazivi pesama kriju iza sebe priču o Phineas P. Gage-u. Medicinarima među vama ovo ime je možda i poznato. Za one koji su ostali ravnodušni na pomen dotičnog gospodina sledi jedno kraće objašnjenje “powered by Wikipedia”. Gage je postao medicinski fenomen jer je preživeo povredu u kojoj mu je metalna šipka prosvirala celu glavu i raznela levi fronatlni režanj (pesma broj 3). Doktor koji se bavio njegovim oporavkom zvao se John Harlow (pesma broj 4). Da stvar bude još zanimljivija, kada se Gage vratio kući (pesma broj 1) nešto čudno je počelo da se događa s njim. Ukratko lik je posle toga postao govedo od čoveka(pesma broj 2) dok nije skončao 1860. Sahranjen je u poslednjoj pesmi na albumu.

Sve ovo govori da je reč o jedinstvenom i krajnje zanimljivom izdanju. Ipak njegov sadržaj samo polovično parira zapletu koji sledi iz njegovog koncepta. Pesme su teške, spore i repetativne. Znam, sjajno zar ne? Ali ipak nemaju to nešto što će vas vraćati ovom albumu iznova i iznova. Ukoliko se nekad i snimi taj istoimeni film koji sam pomenuo bolju muzičku podlogu od sviranja nisko naštimovanih Gageovih nerava teško da ćete naći…

Spisak pesama:

1. Lebanon, 1823
2. No Longer Gage
3. Left Frontal Lobe
4. Dr. John Martyn Harlow
5. Pulse 60, and regular
6. Ptosis
7. Lone Mountain