-

Aephanemer – A Dream of Wilderness (2021)

Aephanemer – A Dream of Wilderness (19. 11. 2021)

Izdavač: Napalm Records

Producent: Dan Swanö, Mika Jussila

Trajanje: 50:06

Žanr: Symphonic death/melodic metal

Ocena: 7

Francuski bend Aephanemer aktivan od 2013, novim albumom „A Dream of Wilderness“ pokazuje da i ta zemlja ima šta da pokaže u ekstremnim metal vodama. Ono što ovde demonstriraju jeste simfonički death metal, koji praši i pokaže se dostojnim u poređenju sa drugim bendovima žanra.

E, ovo je, pored krizne tematike, jedno sveobuhvatno, i hvale vredno izdanje. Zvuk je ako ne jedinstven, onda moram reći da ovo izdanje ima svoj smer i muzičku misao izraženu u formi digitalnog cd-rom diska.

Stvar „Antigone“ udara od samog početka, neverovatnim simfo metal arijama. Ova pesma „nosi“ taj vajb koji se nastavlja do samog kraja izdanja, a koji je ne preterano, a sasvim dovoljno tu, sa melodijske strane gledano. Ovako jedan simfo bend treba da zvuči.

Roots and Leaves“ je jedna od najboljih pesama na izdanju, nešto što će vam se isticati u mozgu prilikom preslušavanju ovog niza pesama. Traje preko sedam minuta i njene progresivne tendencije se fino uklapaju na ovom muzičkom proizvodu.

Od kompozicije „Strider“ (jako solidan produkt ovog benda) nadalje izdanje slabi na kvalitetu, ali i tu se do kraja izdanja mogu izdvojiti nekoliko dobrih pesama.

Da zaključimo, „Aephanemer“ je jedan od novih sympho metal bendova, koji, kao i na primer „Ancient Rites“, daju nadu u bolje sutra za ovaj nešto moderniji metal podžanr. Produkcija izdanja je perfektna, ritam sekcija korektna, i sve ovo zvuči kao metal spreman za tržište. Kao kombinacija progresivnog i tvrđeg metal zvuka, ovde će se naći
sve generacije ljubitelja ovakve muzike.

Ovo je metal, koji pored toga što je na muzičkoj sceni malo skrajnut, egzistira na istoj sceni sa drugim žanrovima, respektivno. Ovde bih malo više istakao rad gitara, vokali bi malo bili originalniji, ali u ovo vreme krize metal muzike i njene orignalnosti, ovakav album treba i mora biti slušan.

Za kraju treba pohvaliti cover izdanja, koji predstavlja stilozovanog divljeg vepra i fino plasiran naziv izdanja, kao i logo. Doduše, ovde dominira žuta boja što je možda moglo biti izbegnuto. Iskreno me je iznenadilo i oduševilo vizuelno rešenje za koje bismo mogli reći da je originalno, ali i malo čudno za jednu jedinicu metal produkcije.

01 Land of Hope
02 Antigone
03 Of Volition
04 Le Radeau de La Méduse
05 Roots and Leaves
06 Vague à l’âme
07 Strider
08 Panta Rhei
09 A Dream of Wilderness
10 Old French Song
11 Le Radeau de La Méduse