-

Accept – Blood Of The Nations (2010)

Accept - Blood of the Nations

Accept – Blood of the Nations
Izdavač: Nuclear Blast ( 20.8.2010.)
Producenti: Andy Sneap
Trajanje: 70:15
Žanr: heavy metal
Ocena: 9

 

 

autor: Dino Nejašmić

Postoji mnogo metal bendova na svjetskoj sceni koji se pokušavaju vratiti na stare staze slave, ali im to ne polazi od ruke, bilo da se tiče kritika ili obožavatelja. Accept je iznimka kako god da okrenete. Nakon 1996. godine i ne baš uspješnog posljednjeg studijskog albuma „Predator„, također posljednjeg na kojem je sudjelovao karizmatični pjevač Udo Dirkschneider, ovi njemački heavy metalci odlučili su napraviti bombastičan come back te stvoriti uradak koji će zasigurno biti među boljim ovogodišnjim izdanjima.

Acceptovci su zamjenu za Udu pronašli u bivšem frontmenu američkog heavy metal benda T.T.Quick. Radi se Marku Tornillu, koji je uvelike zaslužan za novu atmosferu u bendu te se savršeno uklopio sa svojim vokalnim mogućnostima. Mnogo je podijeljenih mišljenja oko Tornilla, jer jedan dio obožavatelja smatra kako je samo kopija nikad prežaljenog Ude, dok je drugi dio ipak pun hvale za energičnost novog pjevača. Kako god bilo, stvoren je jedan novi Accept s novim frontmenom, i još da napomenem, s novim-starim gitaristom Hermanom Frankom kojeg nije bilo u bendu od 1983. i albuma „Balls To The Wall„.

Album ima 13 pjesama koje vam jednostavno na prvo slušanje daju na znanje da se radio o punokrvnom heavy metal izdanju, kakvo se odavno nije pojavilo na heavy sceni, izuzevši „bogove“ heavya Iron Maiden koji i u novije vrijeme nisu napravili nijedan „kiks“ album. Već prva numera „Beat The Bastards“ pokazuje da se radi o prepoznatljivom Accept zvuku, u koji je udahnuta nova atmosferičnost koja je važna za ostanak u korak sa zvukom današnjeg vremena.

Druga stvar s albuma, „Teutonic Terror„, imala je čast da postane pjesma koja je dobila službeni video uradak (kojega možete pogledati na kraju recenzije). Sljedeća stvar „The Abyss“ možda je i najjači predstavnik ovog albuma. Govori o žalu za prošlim, boljim vremenima, elegičnim zapitkivanjima može li pojedinac spriječiti da ovaj svijet ode kvragu. Po Acceptovcima, svijet ne očekuje svijetla budućnost, a tu se savršeno uklapaju pitanja rata i slobode, položaj pojedinca koji služi za viši cilj, „warriors on demand“ kako je to rečeno u pjesmi „Blood Of The Nations„. Kao balada, na tronu stoji „Kill The Pain„, na kojoj se ističe izvrsna suradnja gitarista Hoffmanna i Franka, predivno akustično-električno izdanje.

Novi album Accepta uspijeva u onome o čemu mnogi bendovi mogu samo sanjati. Zadržali su u dobroj mjeri stari acceptovski štih, ostali su u korak s vremenom u čemu velike zasluge ima i novi frontmen, pa su tako jednim udarcem ubili dvije muhe: dobili su nove obožavatelje istodobno radujući one stare okorjele fanove. Ne vjerujem ni da će oni najveći skeptici smatrati ovaj album lošim. Kao što piše na njihovoj službenoj web stranici: „A new era begins!“.

Spisak pjesama:

1. „Beat the Bastards“ 5:24
2. „Teutonic Terror“ 5:13
3. „The Abyss“ 6:53
4. „Blood of the Nations“ 5:37
5. „Shades of Death“ 7:32
6. „Locked and Loaded“ 4:28
7. „Time Machine“ (bonus) 5:25
8. „Kill the Pain“ 5:47
9. „Rollin Thunder“ 4:54
10. „Pandemic“ 5:36
11. „New World Comin“ 4:50
12. „No Shelter“ 6:04
13. „Bucket Full of Hate“ 5:12