-

Naslovna Autorski članci Recenzije 2Cellos – In2ition (2013)

2Cellos – In2ition (2013)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

2Cellos -  In2ition

2Cellos – In2ition
Izdavač: Sony Masterworks ( 15.1.2013.)
Producenti: Bob Ezrin
Trajanje: 46:47
Žanr: Klasična muzika, rok, pop
Ocena: 6

 Uvođenje klasičnih isntrumenata, preciznije violončela, u rok i pop muziku i nije neka novina. Dovoljno popularan primer je Apocalyptica svojevremeno sa obradama muzike grupa Metallica i Iron Maiden. Bez obzira na to, divno je imati teko nešto i da kažete da dolazi sa ovih prostora. Hrvatski violončelisti Luka Šulić i Stjepan Hauser stoje iza dua 2Cellos koji je početkom godine objavio drugi album „In2ition“ sa impresivnom listom gostiju.

Priča o Šulići i Hauseru je jako zanimljiva. Kolege, jedno vreme muzički rivali, udružili su snage i obradili 2011. godine Majkl Džeksonov „Smooth Criminal“ čiji se spot poput virusa raširio internetom. Usledio je ugovor sa Sony izdavačkom kućom, prvi studijski album, saradnja na albumima Damira Urbana i Olivera Dragojevića, i napokon turneja sa Eltonom Džonom. A izgleda da je novo poznanstvo sa Eltonom otvorilo nova vrata Luki i Stjepanu, pa su na albumu ugostili i neka veća svetska muzička imena.

„In2ition“ počinje upravo sa gostovanjem Eltona Džona koji peva „Oh, well“ grupe Fleetwood Mac. Uprkos violončelima Elton uspeva da pesmi da bluz rok crtu. Drugo gostovanje je na pesmi „Highway to hell“ (AC/DC), ujedno prvi spot sa albuma, gde gitarski majstor Stiv Vai pokušava u prodavnici instumenata da nadsvira Šulića i Hausera. Rezultat je fantastična instrumentalna rokačina i odličan primer kako klasična muzika i moderna mogu da nađu zajednički jezik. Nešto manje poznata imena, makar na ovim prostorima, su Naja Rivera i Skaj Fereira. Naja je zvezda televizijske serije Glee i 2Cellosu pomaže u interpretaciji „Supermassive black hole“ (Muse). Sa povremenim modulacijama glasa pesma dobija dodatni naučno-fantastični sloj. 20-godišnja umetnica Skaj Fereira uprkos svojim godinama, umesto nekog modernog klasika, odlučila se da bude na spisku pevačica koje su u karijeri zapevale čuvenu „Bang Bang“ (Cher). Na spisku pesama, zanimljivo je, našla se i „Il Libro Dell ‘Amore“ grupe The Magnetic Fields, a u svom stilu ju je zapevao Cukero. Poslednji gost je pijanista Lang Lang na pesmi „Clocks“ (Coldplay). Po meni, najbolja obrada na ovom disku. Klavir ovoga puta pravi atmosferu, a violončela prate glavnu vokalnu liniju. Na trenutke se čak primećuje i klavirska improvizacija kao svojevrsan potpis Langa Langa.

Kada smo prošli nabrajanje svih tih gostiju, možemo da se preorijentišemo na solističke pesme 2Cellos. Ono što me je na prvi pogled iz spiska pesama šokiralo su „Technical Difficulties“ (Racer X) i „Voodoo People“ (The Prodigy). Prva je, moram reći, razočaravajuće obrađena. Maksimalno su pokušali da pohvataju gitarsku majstoriju Pola Gilberta, a problem je ostao u nedostatku bubnja. Ta pesma u originalu predstavlja savršenu usklađenost brzog bubnja i gitare, a čelisti to jednostavno nisu uspeli da izvuku. Sa druge strane „Voodoo People“ zvuči odlično i svaka čast za ideju da se jedna pesme iz branše elektronske muzike transformiše u klasiku.

Sa albuma treba još pomenuti emotivne „Candle in The Wind“, gde je pomalo čudno što nije Elton baš gostovao na njoj, s’ obzirom da ju je on napisao; i „Benedictus“ velškog kompozitora Karla Dženkinsa . Za kraj sam namerno ostavio „Orient express“, prvu autorsku numeru 2Cellos. Jedno violončelo stvara zvuk lokomotive, dok drugo kreira glavnu melodiju. Domišljato, lepo ukomponovano, i možda naznaka budućeg pravca ovog dvojca.

Sa muzičke strane, albumu se ne može zameriti. A delako od toga da sam kompententan da preispitujem umeće ove dvojice školovanih muzičara, i to na poznatim akademijama po Britaniji. Ali, svakako mogu da zamerim izboru pesama. Koja je bila poenta ovog albuma? Na prvom su pokazali da mogu da obrade više žanrova, i nije bilo potrebe da to ponovo dokazuju i na drugom disku. Nekoliko bendova su čak ponovo preradili, i ne vidi se žanrovska logika albuma. Ima hard roka, ima klasičnog popa, roka…svega. Ako su već rešili da se bave obradama, onda neka albumi budu tematski a ne papazjanija. Nadam se da će naredni album biti nešto preciznije orijentisan jednoj muzici, ili još bolje autorskim kompozicijama Luke i Stjepana.

Spisak pesama:

1. Oh, Well
2. We Found Love
3. Highway to Hell
4. Every Breath You Take
5. Supermassive Black Hole
6. Technical Difficulties
7. Clocks
8. Bang Bang
9. Voodoo People
10. Candle in the Wind
11. Orient Express
12. Il Libro Dell ‘Amore
13. Benedictus