-

„Oni i publika su govorili istim jezikom“ – Održana novosadska premijera filma „Tusta“

 

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Tusta“, koji je omaž frontmenu kultnog punk benda KUD Idijoti, Branku Črncu Tusti, održana je u sinoć od 20:30 časova u prepunoj sali novosadskog bioskopa Arena. Veče je otvorio mizički novinar i rock kritičar Petar Janjatović, veliki prijatelj benda.

Film Tusta je nastao u produkciji zagrebačkog Factuma, između ostalog uz podršku za manjinske koprodukcije Filmskog centra Srbije. Srpski koproducent za Wake Up Films je Biljana Tutorov. On je svojevrsna rok’n’rol priča o zavidnoj muzičkog karijeri jednog heroja radničke klase iz Pule, jednog velikog čoveka kojem niko nije mogao oteti ili ugušiti stav.

KUD Idijoti, čiji slogan je bio „Kud Idijoti prođu tu trava ne raste“, osnovani su 2.2.1981. Prvu postavu pored Tuste, činili su i Sale Veruda, dr Fric i Ptica, koji se međuostalima pojavljuju u filmu. Iz njihovih sećanja iz perioda dok su svirali i putovali sa bendom, saznajemo da su to su ljudi koji su pank živeli i disali. Savremenici u dokumentarcu, opisali su ih kao junake iz stripa „Alan Ford“. Trojica od njih radila su u pulskom „Uljaniku“, a Tusta, koji je bio aktivan i u Sindikatu, vremenom je postao simbol otpora u državi. Čitavog života sa KUD Idijotima zastupao je radnička prava, prkosio svakoj nepravdi, političkom režimu i zagovarao antifašizam.

Reditelj filmam Andrej Korovljev izjavio je nedavno da kada su svi ćutali – Tusta i KUD Idijoti su govorili, te da su zbog toga bili proganjani, zanemareni, zabranjeni, dodajući da na ovim prostorima ne postoji bend koji je idejno i idealistički ostavio takav utucaj u tri decenije i dve države.