-

Vino, žene i pjesma: Toxic twins (2)

SlashU vrijeme 60-ih i 70-ih godina razvio se i pokret poznat kao kontrakultura. Ljudi su se diljem svijeta počeli buniti protiv svjetskih vlada, boriti za jednakost, veličati tjelesne užitke, naveliko koristiti psihoaktivne droge. Tako su nastale subkulture hippija i punka. Svijet se počeo mijenjati, demokracija je sve više i više dolazila do izražaja, čovjek se počeo osjećati sigurnije i slobodnije u državi. Na rock sceni se pojavila hrpa novih imena i hrpa novih glazbenih stilova. Jedna stvar što ih poveziju – sex, droga i rock ‘n roll.

Freddie MercuryFreddie Mercury jedno je od velikih imena tog razdoblja. Temelj grupe Queen na pozornici se uvijek predstavljao u najboljem svjetlu. Publici je bio poznat i po tome što je obožavao seks, a droge, ponajprije kokain, koristio je redovito, ali nekim čudom to na njega nije utjecalo pogubno kao na ostale glazbenike. Ipak, i sam je priznao da je u osobnom životu potpuno drukčija osoba, rijetko je davao intervjue, bio je povučen, miran i napušten. “Moja samoća je najteža. Čovjek može biti u gomili, ali ipak biti najusamljenija osoba jer ne pripada nikomu.” Zbog tog pritiska na koji ga je stavila rock karijera jedno vrijeme nije se htio upoznavati s novim ljudima jer se bojao da ne budu razočarani kad vide da je on samo običan čovjek. Jednom prilikom je rekao da su seks i droga sastavni dijelovi onoga čime se on bavi i da ako sutra umre, znat će da je proživio život u potpunosti.

toxic twinsDa ovisnost o drogi može ozbiljno utjecati na popularnost jedne grupe, potvrdili su članovi Aerosmitha. Otrovni blizanci naziv je pod kojim se kriju frontman Steven Tyler i gitarist Joe Perry. Zašto otrovni? Jer su u ogromni količinama pretjerivali s mješanjem droga i alkohola – otrovna kombinacija. Sredinom 80-ih godina budućnost Aerosmitha dovedena je u pitanje – članovi benda fizički više nisu mogli podnijeti tako raspušten i naporan život, a Steven Tyler se nekoliko puta i srušio na pozornici pod utjecajem raznih opojnih sredstava. “To je ono što droga učini. Uzela mi je djecu, uzela mi je bend, uzela mi je brak, ostao sam na koljenima.” Tada ih je menadžer pod hitno poslao na rehabilitaciju od kada je sve krenulo nabolje, a bend je uskoro osvojio i svoj prvi Grammy.

Ipak, najekstremniji glazbenik koji je nekako još uvijek živ i u potpunosti je promijenio stil života, definitivno je Slash. Dok je bio član Guns ‘N Rosesa toliko je pretjerivao u drogama i alkoholu da mu je jednom prilikom srce stalo kucati na 8 minuta i već je bio službeno proglašen mrtvim! 2001. godine doktori su mu ustanovili jedan oblik zatajenja srca i dali mu najviše 6 tjedana života! Nakon 12 godina još uvijek je živ. Kada su mu doktori rekli da će umrijeti rekao je da njegov život ovdje još nije završio. Nakon operacije i oporavka život mu se okrenuo za puni krug. Što se tiče privatnog života, oženio se i dobio dvoje djece, a što se tiče rock karijere, s legendarnim Guns ‘N Rosesima ušao je u rock ‘n roll Hall of Fame, dobio zvijezdu u Hollywoodu na Walk of Fame-u, izdao dva albuma, a njegova suradnja s također bivšim ovisnikom, Mylesom Kennedyjem, tek je počela!