-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciVino, žene i pjesma: 'Satisfaction' (1)

Vino, žene i pjesma: ‘Satisfaction’ (1)

Jimi Hendrix

Vino, žene i pjesma. Ili kako bi mi to danas rekli Seks, droga i rock ‘n roll. Što vam prvo padne na pamet pri spominjanju te fraze? Vjerojatno poznate rock zvijezde okružene groupiesima u zadimljenoj prostoriji, beskonačan niz neprospavanih noći i pretjerivanje u čemu sve ne.

elvis cash

Vino, žene i pjesma. Ova hedonistička mantra starija je nego što mislite. Pojavljuje se još u perzijskim spisima početkom prvog tisućljeća. Čak je i sam Johann Stauss II. napisao valcer pod istim imenom! Da, isti onaj Johann Strauss što je skladao Na lijepom plavom Dunavu i operetu Šišmiš. Također je poznato i da je Mozart uživao u društvu žena i opijanju. Izgleda da su te tri stvari oduvijek bile povezane, no kako je iz tog romantičarskog svijeta gdje se slavila ljepota žena i glazbe, ta izreka prešla u parafrazu jednom-se-živi?

Nakon prve polovice 20. stoljeća, svijet je izašao iz crne faze svoje povijesti i mnogo toga se promijenilo. Što se tiče glazbene scene, izvođači su se naglo proslavili i obogatili. To je vrijeme kada su na vidjelo izašle vječne zvijezde: Jimi Hendrix, Janis Joplin, Johnny Cash, The Beatles, Elvis Presley, The Rolling Stones – tko se od njih nije drogirao? Zapanjujuća je činjenica da se baš u tom razdoblju, s prelaska sa šesdesetih na lude sedamdesete, pojavio poznati i misteriozni Klub 27. U samo dvije godine umrlo je 5 poznatih glazbenika i svi oni u 27. godini života: Brian Jones iz The Rolling Stonesa, Alan Wilson iz Canned Heata, Jimi Hendrix, Janis Joplin i Jim Morrison.

Na početku se činilo kao da je sve u redu. Osoba na koju prvo pomislimo kad kažemo rock ‘n roll – kralj rock ‘n roll-a Elvis Presley, na početku svoje karijere bio je veliki protivnik upotrebe droga. Tako je i u susretu s američkim predsjednikom Richardom Nixonom pokazao svoj prezir prema drogama i tadašnjoj hippie kulturi. No, ovdje je bitno shvaćanje same riječi droga: iako postoje nagađanja da je u nekoliko prilika probao ilegalne droge, njegova ovisnost se veže uz tzv. legalne droge, odnosno lijekove. Koristio je hrpu tableta istovremeno, jedne da se osjeća bolje prije koncerta, druge da spriječi djelovanje ovih prvih nakon koncerta da se može odmoriti.

linda keithOvaj način života postao je kao neka zaraza! Nakon susreta s Johnnyjem Cashom i zajedničkog snimanja albuma 1956. godine Million Dollar Quartet s Carlom Perkinsom i Jerryjem Leejem Lewisom i country glazbenik je ušao u opasne vode. Johnny Cash jednom je prilikom priznao da je probao sve droge koje su se mogle probati. Kada je prvi put uzeo tablete mislio je da je to dar Božji, da je on blagoslovljen što može uzeti nešto što ga čini tako živim. Nakon što je zbog alkohola i droge uništio neke svoje nastupe, uništio svoj život i ugrozio svoju vezu s June Carter, shvatio je da je u obmani. Rijetko tko se izliječio od te zaraze, Johnny Cash za to može zahvaliti June.

Problem s takvim načinom života je taj što on ne utječe negativno samo na izvođače nego i na ljude oko njih. Iz priča prijatelja, gitaristička ikona Jimi Hendrix je bio vrlo draga osoba, uvijek nasmiješen i karizmatičan. Na početku njegove karijere nije uzimao opojna sredstva, no to se promijenilo kada je upoznao fatalnu Lindu Keith, koja je bila poznata groupie 60-ih godina. Za Hendrixa je to značio početak opasnog stila života. Prije samih nastupa nije konzumirao drogu ili pio velike količine alkohola jer bi to drastično utjecalo na njegov performans, ali izvan toga često je znao miješati te dvije stvari. Njegovi prijatelji bi se začudili kako tako stabilna i u duši dobra osoba može postati toliko nasilna. Tako je jednom prilikom zbog ljubomore opalio tadašnju djevojku bocom votke po licu.

Kako ga je uvela u svijet droga, Linda Keith je mogla okončati svoj život isto kao i on, ali kako je svijet mali, može se zahvaliti Keithu Richardsu što ju je izvukao iz tog pakla iako je i sam bio u njemu. Naime, prije nego što je bila s Hendrixom, Linda se zabavljala i s Richardsom i s Brianom Jonesom. Kada je vidio da za nju prijeti opasnost, upozorio je njenog oca da je Linda krenula mračnim putem i da pripazi na nju. No pitanje koje svatko postavlja je kako to da je ekstrem, kakav je Keith Richards bio, imao toliko sreće da ne završi isto kao i njegovi prijatelji preko bare. Kako sam Keith Richards kaže, on se prema svom tijelu odnosio kao prema hramu – u sebe je unosio samo najkvalitetnije droge i uvijek se kontrolirao. “Ljudi misle da kad se osjećaju high da ako uzmu još da će se osjećati higher. To su gluposti.” Poznata je anegdota o tome kako je nastao riff njihovog najpoznatijeg hita Satisfaction: u jednoj burnoj noći, Richards se probudio, uzeo gitaru i počeo se snimati na kasetu, ali ubrzo je zaspao. Sljedeće jutro kada se probudio vidio je da je kasetofon još uvijek upaljen, pustio ga i iznenadio se riffom koji je snimio – Satisfaction!

keith richards