-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciTko je kriv: publika ili scena?

Tko je kriv: publika ili scena?

DGC_2812Ponukan nedavnim osječkim festivalskim fijaskom na kojem je nekolicina lokalnih bandova nastupila pred jedva dvoznamenkastom publikom, i generalno komentarima koji se mogu čuti s vremena na vrijeme kako publika ne podržava scenu, odlučio sam ući u srž te problematike i pokušati shvatiti zašto je tomu tako. ‘Zašto publika ne podržava scenu?’, ‘čija je to krivica?’, i konačno, ‘je li scena uopće zaslužila biti podržavana?‘ neka su od pitanja na koja ću pokušati odgovoriti u ovom izlaganju.

Nije tajna kako je trenutna Ex-Yu scena u poprilično lošem stanju – uspješnih alternativnih izvođača ima malo, a i oni koji to jesu morali su raditi određene komercijalne kompromise. Većina bandova se jako teško probija i ostaje nepoznata te se čini kao da postoji nekakva generalna nezainteresiranost za alternativnu glazbu.

Moglo bi se reći da je trenutna scena dosta drugačija od one Novovalne Ex-Yu scene gdje je postojala hrpa bandova koji su bili izrazito aktualni i utjecajni. Njihovo glazbeno naslijeđe može se čuti i danas – dvadeset pa čak i trideset godina nakon objavljivanja njihovih prvih studijskih albuma. Danas je teško zamisliti da će neki trenutno aktualni Post-Novovalni band biti slušan i cijenjen za dvadeset, trideset godina – što nije ni čudno kada se uzme u obzir da je velika većina trenutne scene sačinjena od naprosto loših bandova, neoriginalnih bandova, bandova koji zvuče identično, cover bandova itd.

Dakako, smisao ovoga teksta nije idealiziranje Novog Vala (vjerojatno ste se toga naslušali već i previše), već je smisao objasniti da je trenutna scena sama kriva zbog situacije u kojoj se nalazi. Sami bandovi su je uvukli u tu situaciju. U Novom Valu, kao i u svim drugim glazbenim periodima, postojao je kukolj koji je danas, na svu sreću, zaboravljen, no postojalo je i puno žita koje je nadživjelo taj kukolj. Postavlja se pitanje – u obliku kojih bandova bi trebalo moderno žito nadživjeti moderni kukolj trenutne scene? Postoje li takvi bandovi?

U crnoj realnosti loše kvalitete trenutne glazbene scene ne treba kriviti publiku što ne podržava takvu scenu. Kakva bi se poruka u suprotnom slala? Kakva bi se poruka slala kada bi koncerti dosadnih, nemaštovitih bandova bili posjećeni? Slala bi se poruka da ti bandovi nešto dobro rade i da bi trebali nastaviti u istom ritmu. A to nipošto nije poruka koja bi se trebala i koja se želi poslati.
Kroz svoju nezainteresiranost i nepodržavanje, publika poručuje bandovima da nešto kronično ne valja i da su svake promjene dobrodošle.

Normalno, usprkos svemu što sam trenutno rekao, to ne znači da je svaki popularan i koncertno posjećen band automatski dobar, i činjenica je da postoje bandovi i izvođači koji zaslužuju biti popularniji nego što će ikada biti. Ali bitno je da ljudi napokon shvate da nedolazak na neki koncert ne mora nužno značiti nepodržavanje scene, već može značiti da je band koji svira naprosto loš. U konačnosti, scena treba biti podržavana, loši bandovi ne trebaju.