-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciTalas koji i dalje zapljuskuje - 40 godina "Paket aranžmana"

Talas koji i dalje zapljuskuje – 40 godina „Paket aranžmana“

Paket aranžman

Osamdesetih godina prošlog veka na Balkanu je vladala ekonomska kriza. Zbog toga se ponekad večeralo uz svetlost petrolejske lampe ili sveće, a svojim autom moglo voziti svaki drugi dan. Bila je nestašica kafe, deterdženta i ulja, ali je bunta i originalnosti bilo na pretek. Alternativna muzička scena upravo je tada doživljavala svoj procvat, okrenuvši se od čistog, klasičnog roka prema nečemu svežem i sirovom –  taj zvuk popularno su nazivali Novi talas.

Na današnji dan, 17. februara 1981. godine, u produkciji Jugotona objavljen je „Paket aranžman„, najznačajniji kompilacioni album bivše Jugoslavije. Tri legendarne beogradske novotalasne grupe našle su se na istoj ploči: Idoli, Električni Orgazam i Šarlo Akrobata. Iako su radili sasvim različite stvari, ova tri benda imala su zajedničku suštinu i ideju koja je izazvala revoluciju u svetu alternativne muzike. Sam po sebi, album se može smatrati prethodnicom domaćeg panka, te temeljnom osnovom jugoslovenske novotalasne scene. Ništa od ovoga ne bi se ni dogodilo da nije inicijative Enca Lesića i Siniše Škarice, koji su zajedničkom saradnjom spojili tri nova zvuka. No, pre svega toga, bitno je spomenuti i delovanja bendova pre sudbonosnog momenta.

Bunt je tada stizao sa svih strana, velikom brzinom. Strujni talas električne energije i pobesnelih hormona koji su skakali uz zvuk distorzije došao je iz Ujedinjenog Kraljevstva, dohvatio Ljubljanu (Pankrti), Rijeku (Paraf, Termiti), Zagreb (Haustor, Azra) i Novi Sad (Pekinška Patka), a naposletku i Beograd.

Električni Orgazam je oformljen u januaru 1980. posle koncerta grupe Leb i sol, a prvi službeni nastup imali su pet meseci kasnije u SKC-u kao predgrupa Hipnotisanom piletu, dakle sami sebi. Na opšte nezadovoljstvo publike, Hipnotisano pile se raspada, a time se menja i sastav Orgazma koji nastavlja svirati s postavom: Srđan Gojković Gile (gitara), Ljubomir Đukić Ljuba (klavijature), Marina Vulić (bas) i Goran Čavajda Čavke (bubnjevi).

Dva meseca nakon nastanka Orgazma, konceptualni bend Dečaci, osnovan od strane školskih drugara Vlade Divljana (gitara, vokal), Zdenka Kolara (bas) i Bože Jovanovića (bubnjevi) raste za još dva člana, Srđana Šapera (udaraljke, vokal) i Nebojšu Krstića (udaraljke), te prerasta u vokalno-instrumentalni sastav Idoli. Nedugo nakon toga uz pomoć medijske pažnje objavljuju prvu singlicu na kojoj su se našli „Retko te viđam sa devojkama“ i „Pomoć, pomoć“, a zatim kao B stranu u Zagrebu snimaju i „Maljčiki„.

U proleće iste godine, hard rock bend Limunovo drvo menja postavu te nastaje tročlani Šarlo akrobata koji su činili Milan Mladenović (gitara, vokal), Ivan Vdović Vd (bubnjevi, vokal) i Dušan Kojić Koja (bas, vokal). Nekoliko stvari snimaju u studiju „Druga maca“, ali još ih nigde ne objavljuju.

Nešto kasnije i nešto severnije, sva tri benda sreću se na istom festivalu – tačnije u oktobru 1980. na subotičkom Festivalu Omladina. Iako je pobedu odnela grupa Film s pesmom „Neprilagođen“, nastup Električnog orgazma itekako je ostao zapamćen, međutim većinski zbog oštećenja scenografije. Šarlo Akrobata sa pesmom „Ona se budi“ osvaja čak drugo mesto, a VIS Idoli dobijaju nagradu publike za pesmu „Zašto su danas devojke ljute?„.

Iste te jeseni, u Beograd je došao Siniša Škarica, Jugotonov muzički urednik, koji je tu bio primarno zbog snimanja Bijelog Dugmeta i u lovu za Ribljom Čorbom. Igrom slučaja, Čorbin prvi album producirao je Enco Lesić, čiji se studio „Druga maca“ nalazio u neposrednoj blizini hotela u kojem je Škarica boravio. Kako je upoznao Enca, Škarica je tako upoznao i beogradske novotalasne bendove koji su kod njega već uveliko snimali, te dobija ideju za kompilacije. Album je i snimljen u studiju „Druga maca“, a zbog nestašice vinila (između ostalog) objavljen je tek 17. februara 1981. Ubrzo, kao pravi nekonvencionalni eksperimentalni omnibus, ova kompilacija postaje deo kulture.

Osim što su vizualnim delom izvedbe podsećali na Talking Heads, Šarlo Akrobata su zaista bili pioniri u svemu ostalom, počevši od samog spoja agresivne ekspresivnosti s harmoničnim deonicama, pa do činjenice da su tome dodali i dub i reggae, koji se takođe pre nisu pojavljivali na ovim prostorima. Na albumu se pojavljuju s četiri pesme, „Ona se budi„, „Oko moje glave„, „Mali čovek“ i „Niko kao ja„. Nažalost, posle saradnje objavljuju još samo jedan album, „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…„, te se bend raspada. Milan Mladenović osniva Katarinu II, gde mu se kasnije pridružuje i Ivica Vdović, a Koja odlazi na svoju stranu i osniva Disciplinu Kičme.

Ne menjajući preterano svoj stil konceptualnosti koji su utemeljili još kao Dečaci, VIS Idoli na „Paket aranžmanu“ predstavljaju svoje artističke kompozicije. Osmominutnom pesmom „Amerika„, u kojoj se hipnotički ponavlja jedan akord i jedna rečenica, stvaraju minimalističku dosadu. Srđan Šaper na nemačkom jeziku izvodi pesmu „Schwule uber Europa“ („Omorina nad Europom“) i delove pesme „Maljčiki“, na ruskom. Poslednja pesma jeste „Plastika„, himna svih robova nepromenjivog sistema iz kojeg je izlaz teško pronaći. Idoli nastavljaju svirati još samo 3 godine, a 1985. objavljuju četvrti i poslednji album, autorsko delo Vlade Divljana „Šest dana jula„.

Za razliku od Idola i Šarla, Orgazam se na albumu pojavljuje sa tri jednostavna, ali dinamična koncertna hita. „Zlatni papagaj“ je priča o konfliktu između pankera i šminkera ispred istoimenog kafića u Beogradu, te o lagodnom životu buržoazije, dok „Krokodili dolaze“ paranoično prikazuje apokalipsu. „Vi“ se ipak bavi malo drugačijom tematikom, zarobljenicima novca u beznađima velegrada. Ovaj bend je jedini s Paketa koji i dalje aktivno svira. Poslednji album „Gde smo sad?“ izdali su 2018. godine.

Povodom 40. godišnjice „Paket aranžmana“ i zvaničnog početka Novog talasa u Jugoslaviji, izdavačka kuća Croatia Records objavila je četiri luksuzna reizdanja („Paket aranžman“, „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, „Električni Orgazam“ i „Haustor“) s retkim fotografijama, tekstovima i arhivskom dokumentacijom. Ovime je dokazano da, iako kao pokret više ne postoji, Novi talas i dalje zapljuskuje generacije, mnogo posle njegovog nastanka.