-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciŠta se desilo sa Brucošijadama u Nišu? Studentima se nameće neukus

Šta se desilo sa Brucošijadama u Nišu? Studentima se nameće neukus

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

mibNije mnogo godina prošlo kada sam i sam bio brucoš i u oktobru podigao svoj indeks Filozofskog fakulteta u Nišu. Tradicija je da Studentski parlament univerziteta organizuje žurke za nove studente, takozvane “Brucošijade“. Tako sam kao brucoš bio primoran da u nekom levom klubu slušam nekvalitetnu elektronsku muziku, dok se u poslednjih nekoliko godina ustalilo da u okviru ovih žurki postoji “folk stage“.

Ako me sećanje dobro služi, od 2010. godine Brucošijada se organizuje na dve bine u Nišu. Jedna je folk bina, a druga nekada retro bina sa “hitovim” 90ih, sada umesto nje ide “House” bina na kojoj su najavljene i Go Go igračice. I izbor klubova u kojima se organizuje ovo, je diskutabilan, jer su poznati po ne-studentskim cenama pića (čitaj: skupim) i koncertima Jelene Karleuše, Dženana Lončarevića, Ace Lukasa i sličnih.

Možda bi neko rekao, da tako i treba da bude, jer su Brucošijade upravo tako koncipirane oduvek. Što je apsolutno netačno, i zahvaljujući jednom dobrom prijatelju Balkanrocka, došli smo i do fotografija ulaznica za Brucošijade u Nišu iz 1996. i 1997. godine koje su nosile slogan “6 sati kvalitetnog programa“. Iako u ustoj godini, 1997. godine su bile čak dve Brucošijade! Sva tri događaja su organizovana u Hali Čair, najvećem koncertnom prostoru u Nišu, a pokrovitelj je bila Skupština grada Niša, kao što i dolikuje ovako velikoj manifestaciji. 6 sati kvalitetnog programa u to vreme podrazumevalo je koncerte bendova Partibrejkers, Van Gogh, Zabranjeno Pušenje, Familija, Vlatko Stefanovski trija, Atheist Rap i Sunshine.

U najtežim, ne-demokratskim vremenima, za našu zemlju, studenti su u ovom gradu imali velike rok događaje upriličene za njih. Šta se u međuvremenu desilo, kako je grad rokenrola postao selo? Da li je u pitanju novac? Izgleda da nije, jer kako je Blic pisao u februaru, država je dala “ceo milion namenjen Savezu studenata Univerziteta u Nišu koji kao prvu stavku svog programa navodi Brucošijadu“.

Iz nekog razloga mladima se nameće jedan oblik zabave, na ovom primeru su osuđeni na kič i šund. Sramotno je budućim akademskim građanima, koji se školuju da jednoga dana upravljaju gradom i državom, budu osuđeni na nekvalitetan i siromašan kulturni život. Još je u antičkom dobu Platon u knjizi “Država” rekao: Duša ne nosi ništa sa sobom na drugi svet, osim njenog obrazovanja i kulture .

brucosijada96

brucosijada97_1

brucosijada97_2
Foto: Nikola Jovanović