-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci"Songs From The Wood" - Kuhinjska proza, rime oluka i ronioci

“Songs From The Wood” – Kuhinjska proza, rime oluka i ronioci

Jethro Tull Songs From The Wood

Posle slabog pokušaja da stvori rok mjuzikl na albumu “Too Old To Rock’n’Roll, Too Young To Die“, Ianu Andersonu, frontmenu benda Jethro Tull, je očigledno bilo potrebno dugme za resetovanje. S obzirom na kreativni put benda, shvatili su da se ne treba vraćati R&B korenima, jer je takva muzika postala zamorna slušaocima. Kreativni proces Iana Andersona postao je ustaljen, izgubio je fluidnost, pa je nova perspektiva bila prekopotrebna.

Posle ovih problema, kao radosna proslava prirodnog sveta i isceliteljskih moći koje poseduje za ljudsku dušu, iz pera gospodina Andresona izlazi “Songs From The Wood“. Ovaj album je jasna umetnička vizija pune posvećenosti, posebno u kombinaciji sa izuzetnom muzičkom saradnjom i temom koja dodiruje srce moderne duše.

Ovaj album počinje sporednim putem sa duhovitom naslovnom numerom i akustičnim nastavkom u “Jack In The Green“, posle koje nas sačeka strašna “Hunting Girl” gde Jethro Tull pokazuje zube – ovo je možemo reći vrhunac A strane LP-ija. Pre toga, “Cup Of Wonder” služi kao predjelo, ali ipak nedovoljno da zadovolji apetite slušaoca, dok božićna pesma “Solstice Bells” pruža jednu toplu prazničnu atmosferu.

Druga strana započinje slasnom pastirskom pesmom “Velvet Green” sa prelepim klasičnim uvodom, na koju se nadovezuje prigodno nazvana numera “The Whistler“, krcata flautama. Priča se nastavlja čudnom i očaravajućom, na albumu najdužom elegijom, “Pibroch (Cap in hand)“, a završava s kratkom “Fire At Midnight” koja verovatno predstavlja najslabiju tačku koncepta celog albuma.

Krajnji rezultat je trijumf koji je spasio karijeru benda. Andersonovo pisanje je dobilo još jedan nalet kreativnog entuzijazma, a bend se okrenuo ka hard rock rifovima i progresivnim aranžmanima. “Songs From The Wood” je prvi album u trilogiji pored Heavy horses (1978) i Stormwatch (1979).