-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Smartphone na koncertu: Nekultura ili trend?

Smartphone na koncertu: Nekultura ili trend?

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

smartphones-at-concerts

Nedavni postupak benda Yeah Yeah Yeahs da okače natpis kojim mole posetioce koncerta da ne prate svirku kroz objektiv kamere, odnosno ekran telefona, naveo je autora ovog teksta da upravo povede temu o ovom sad već ne tako novom trendu.

concertevolutionPoslednju deceniju, između ostalog, obeležava pravi tehnološki bum i integracija tehnologije u svakodnevni život. Telefon od uređaja za razgovor evoluirao je do mobilnih telefona sa kvalitetnim kamerama a na kraju i do „pametnih“ uređaja koji zapise mogu sada diretkno da streamuju ili uploaduju na neku društvenu mrežu.

Ranije je na bilo koji veći koncert bilo teško uneti kameru ili foto aparat, ako niste akreditovani fotograf, a svakako niste mogli sakriti u džep glomaznu kameru od 10ak kilograma. Danas se ta zabrana na koncertima svela samo na unošenje profesionalnih kamera jer digitalac i telefon ne mogu da zabeleže koncert toliko uverljivo (mada se i to brzo menja).

Ono o čemu je ovde reč zapravo nije problem jedne osobe koja će uneti telefon i napraviti koju fotografiju svog omiljenog benda ili se slikati iz publike kako bi se kasnije hvalila prijateljima da je bila deo jednog takvog događaja. Poenta je u tome da je ponašanje na koncertima postalo krajnje nekulturno i nepodnošljivo.

U Srbiji smo odavno nekulturni da u već zagušljivom i krcatom prostoru upalimo cigaretu – „šta me briga, kriziram, neka trpe budale oko mene“; ili laktanje “jer sam zaboga jedini u transu i jedini istinski razumem o čemu poji poezija sa bine”. Dan danas pljujemo po ulici, pa nedostatak koncertnog bon tona ne čudi, te ću to zanemariti i osvrnuti se na problem jednog prosečnog srpskog hipstera. Hipster u ovom slučaju nije osoba koje je pripadnik te subkulture već osoba koja je samo to umislila jer nosi štreberske naočare i smatra da mu je obaveza da sve vreme drži uperen telefon ili tablet računar ka bini. Koliko primećujem, na jugu Srbije ovakva pojava nije tako česta, i zanemarljivo je kada to jedan ili dva čoveka rade. Severnije je malo gora situacija, dok je u Zapadnom svetu stvar odavno nepodnošljiva. Od kako su svi ti uređaji dostupni po malim cenama, svako ih može priuštiti.

tabletconcertsAko imaš smartphone, napravi jednu dve fotografije, eventulano snimi jednu pesmu za uspomenu, ali nemoj kvariti užitak prvo sebi, a onda i osobi koja se nalazi iza tebe i zbog tvoje podignute ruke i monitora ne može da prati normalno koncert.

Koliko god nepodnošljiv bio Bono Vox, imao je pravo kada je tokom koncerta počeo da viče na devojku koja je bila u prvom redu na U2 koncertu i snimala događaj. Hej! Prvi red je rezervisan za fanove, tu se skače, luduje, vrišti na sav glas, a ti stojiš mirno i snimaš koncert.. koji đavo? Šta će takva osoba tu, šta će na koncertu?

Ima moj drug i kolega na Balkanrocku, Aleksandar Nikolić, pravo kada kaže da ako si na koncertu i provodiš se super, zašto gubiš vreme kucajući status ili tvit o tome?! Uveliko se na internetu vodi polemika da li treba na koncertima zabranjivati upotrebu telefona. Niko nema pravo da vam ga oduzme ili zabrani da ga unesete, ali svakako da ima pravo da vas izbaci ako ga koristite. Taj sistem funkcioniše za pozorišta, i neke bioskope, zašto ne bi i za koncerte. Platio si kartu da gledaš koncert, a ne da ga snimaš.

yyysign