-

„Rumours“ – Istinita priča iza „dijamantskih“ glasina

Fleetwood Mac - Rumours

Sredinom oktobra prošle godine, društvenim mrežama je počeo ubrazno da cirkuliše snimak sa jednog Tik Tok profila. Na snimku je prikazan čovek koji uz pesmu „Dreams“ benda Fleetwood Mac vozi skejt i istovremeno pije sok od brusnice. Ovaj snimak je doživeo veliku popularnost, a pesma koja ga prati vratila se na sve velike top liste. Pesma je dostigla preko šesnaest miliona streamovanja, vratila čuveni album „Rumours“ iz 1977. na plejliste i Fleetwood Macu donela nove, mlađe slušaoce koji do sada nisu bili upoznati sa muzičkim opusom ovih velikana.

Album „Rumours“ je objavljen na današnji dan još daleke 1977. godine. Nakon izlaska, dospeo je istovremeno na prvo mesto top lista u Americi, Britaniji, Kanadi i Australiji, a bio je izuzetno dobro kotiran i na evropskim listama. Pokupio je mnoštvo nagrada, pozitivnih kritika, a prodaja albuma se brojala u desetinama miliona kopija. Do današnjeg dana, ovaj album drži titulu jednog od najprodavanijih albuma svih vremena. Poznato je da je platinasta kategorija, koja se pominje u okviru priče o broju prodatih primeraka nekog albuma, jedna od najviših i označava popularnost muzičkog dela. Album „Rumours“ je otišao za jednu stepenicu više – album je dostigao dijamantski (Diamond) tiraž!

Ovakav svetski i vanvremenski uspeh jednog albuma je uvek vredan pažnje i naravno uvek zanimljiv, ali ako na sve to dodamo uslove u kojima je nastao i brojne faktore koji su mogli da dovedu do raspada benda, priča postaje još neverovatnija.

Članovi benda Fleetwood Mac su se, posle desetog studijskog albuma koji je bio veoma uspešan, našli u vrtlogu ličnih problema koji su polako počeli da nagrizaju i njihovo muzičko stvaralaštvo. Članovi benda, Christine i John McVie razveli su se nakon 8 godina zajedničkog života, zatim su Stevie Nicks i Linsday Buckingham okončali svoju vezu, a i Mick Fleetwood je imao bračnih razmirica. Takođe, životni stil koji su vodili svi članovi, konzumirajući ogromne količine kokaina, nije baš išao u korist benda. Muzička istorija nam je bezbroj puta pokazala da su se bendovi, veliki i mali, raspadali i zbog manjih problema i razmirica. Ipak, članovi Fleetwood Maca su uspeli da naprave čudo jer je, uprkos svim problemima koje su imali, ljubav prema muzici pobedila.

Čak i kada nisu međusobno razgovarali bili su u stanju da isključe taj deo svog života i da budu profesionalni. Kada slušate „Rumours“, nikada ne biste pomislili da je nastao pod ovakvim okolnostima. Mada, kada obratite pažnju na tekstove koji govore o njihovim borbama, patnji i razmišljanjima o svemu što ih je zadesilo, to postaje više nego očigledno. Glavni tekstopisci su bili Christine, Nicks i Buckingham, ali su i Mick Fleetwood i John McVie učestvovali kao pomoćnici na nekoliko numera. Sve pesme su izrazito ličnog karaktera, pune emocionalnog naboja i različitih stavova. Na njima ćete čuti bes, pesimizam, nadu, ali pre svega ljubav.

Zvuk albuma je obučen u ruho nešto laganijeg roka sa primesama popa. Članovi su se pri komponovanju koncentrisali na kombinaciju akustike i električne instrumentacije. Kombinacija tri vokala na svim pesmama je takođe bila jedna od najsvetlijih tačaka izdanja savršeno uklopljenih i isproduciranih sa merom.

Najzapaženije pesme sa albuma su „Dreams„, „Go Your Own Way„, „Gold Dust Woman“ i „The Chain„. S obzirom da su sve pesme dolazile od tri glavna tekstopisca, John McVie je predložio da se album zove „Rumours“ jer su članovi pisali pesme jedni o drugima. Različiti stavovi o situacijama koje su ih zadesile, podsećali su na saopštenja tabloida i glasine (Rumours). Osim toga, pravi tabloidi su u to vreme često spekulisali o stanju u kojem su se nalazili članovi benda, mogućoj promeni postave i eventualnom raspadu.

Bend je ipak preživeo sve ovo, čak i više od toga. Uspeli su da u trenutku svojih najvećih nesreća stvore izvanredan album po svim muzičkim merilima, koji i dan danas krasi liste najboljih albuma svih vremena. Kada danas pustite album „Rumours“, on ne zvuči kao nešto što je napravljeno pre 44 godine. On je veoma živ, sonično zanimljiv, tekstualno emotivan i, pre svega, album koji ćete još dugo, dugo puštati iznova.