-

Rockumentarnica: Sound City – Nostalgija ili dobra reklama?

soundcity1

Godine 1991. grupa Nirvana sa producentom Bučom Vigom uputila se iz Sijetla ka Los Anđelesu i čuvenom studiju Sound City da snime kultnu ploču „Nevermind“. Deceniju kasnije, bubnjar Dejv Grol ponovo kuca na vrata sada zatvorenog studija i u svom rediteljskom debiju prepričava njegovu istoriju.

Sound City studio je sa radom počeo 1969. godine i u njemu su snimali Nil Jang, Tom Peti, Roni Džejms Dio, Fleetwood Mac, Nirvana, Rage Against The Machine, Džoni Keš, Queens of the Stone Age, Metallica, Nine Inch Nails, Slipknot, i mnogi, mnogi drugi, a najsvežije, pred samo zatvaranje, Mastodon i Arctic Monkeys. Osim odlične opreme za snimanje, Sound City je zahvaljujući osnivačima Džou Gotfridu i Tomu Skiteru otkrio i probio Rika Springfilda, delimično je zaslužan za pripajanje paru Linzi Bakingem/Stivi Niks bendu Fleetwood Mac, i izrodio neke od najpoznatijih producenata poput Nika Raskulineca.

Film ima nekoliko celina. Od priče o čuvenom Neve pultu za snimanje, preko jedne od najboljih soba za snimanje živog bubnja. Velika je, ima odličnu akustiku, a nastala je sasvim slučajno i neplanirano. Ostatak fabule je uglavnom ispričan hronološki, tako da prati kompletan razvoj studija sa svim padovima i ponovnim uzdizanjima, pa do samog stavljanja katanca.

soundcity2Dušu dokumentarcu daju sporedne priče o osoblju i prijateljskoj atmosferi koja je postojala u studiju. Takođe, cilja na emocije pričom o Riku Springfildu koji je ponet slavom napustio Džoa Gotfrida koji je predstavljao očinsku figuru u njegovom životu; o borbi za opstanak nove vlasnice Šiven Ou Brajen u vreme digitalizacije; o Pauli Salvatori, sekretarici u koju su svi muzičari bili zaljubljeni; i na kraju o Niku Raskulinecu koji je od običnog potrčka postao cenjeni producent.

Studio je tokom 70ih i dobrim delom 80ih godina cvetao, posla je stalno bilo, a na zidu je bilo sve više platinastih ploča. Kraj 80ih doneo je digitalizaciju i uvođenje kompjutera u proces snimanja. U dokumentarcu se skoro jednoglasno slažu da nikada nisu prihvatili digitalni zvuk i način snimanja, jer se muzika više ne svira već programira, pa svako može biit muzičar. Naravno, jedini pobornik računara je Trent Reznor, uz opravdanje da on kompjuter koristi kao instrument a ne isključivo kao alat za produkciju. Pojavom kompakt diskova i inovativnih tehnologija Sound City prelazi u vlasništvo Šiven ou Brajen. Nema mušterija, a dugovi se gomilaju. Dolazi Nirvana, za 16 dana snimaju „Nevermind“, osvajaju američke top liste i telefon u Sound City-u ponovo zvoni. Javljaju se bendovi koji traže novi rok zvuk, i bore se za opstanak analogne muzike: Rage Against The Machine, Queens of the Stone Age, Red Hot Chili Peppers itd.

soundcity3Poslednje poglavlje filma počinje sa Dejvom Grolom koji kupuje Neve konzolu i kreira svoj „studio 606“… a onda počinje magija. Nastaje „Reel to Reel“ – okupljanje muzičara koji su svirali u originalnom studiju da zajedno rekreiraju magiju Sound City-a. Pozivu su se odazvali Stivi Niks, Piter Hejs, Robert Levon Bin, Rik Springfild, Pet Smir, Kori Tejlor, Pol Mekarti, Krist Novoselić… Vrhunac je džem sesija nazvana „Mantra“ u kojoj su učestovali Dejv Grol za bubnjevima, Džoš Om za bas gitarom i Trent Reznor kao pijanista i ko-producent.

Priča koje se Dejv Grol dotakao je stvarno dirljiva i prenosi duh netehničkog dela snimanja i produciranja jednog albuma. A Sound City je definitivno mesto koje je okupljalo vrhunske muzičare. Film je malo čudno koncipiran, nelogično ima neke celine, a onda naglo postaje čista hronološka priča. U početku Grol ima šaljiv pristup svemu, ali to vrlo brzo iščezava. Gorak utisak možda ostavlja kraj filma. Tolika priča i hvaljenje studija, zasebno Neve konzole, a na kraju vidimo da je Grol kupuje i kreira svoj studio. Dejv nezvanično nosi status „najljubaznije osobe u rokenrolu“, i treba verovati u njegovu dobru nameru ovog rokumentarca, ali ne može se ne postaviti pitanje da li je sve to samo farsa i zapravo dobra reklama za njegov „studio 606“.

Ocena:

3.5/5.0

Premijera: 18.1.2013.
Režiser i producent: Dave Grohl
Scenario: Mark Monroe
Dužina trajanja: 108 minutes

Mantra: