fbpx

-

Naslovna Autorski članci Kolumne i članci Rockumentarnica: "Scream for Me Sarajevo" - do sad neispričana priča

Rockumentarnica: “Scream for Me Sarajevo” – do sad neispričana priča

Zima je, 14. 12. 1994, za nekog samo običan datum, ali ko je bio u sali BKC (Bosanskom kulturnom centru) u tada opkoljenom Sarajevu, taj će se datum duboko urezati u sjećanje. Tu noć u opkoljenom Sarajevu koncert je održao pjevač grupe Iron Maiden, Bruce Dickinson

Scream for Me Sarajevo dokumentarac je o ratnom Sarajevu inspirisan koncertom Brucea Dickinsona uz pratnju Alexa Elena i Chrisa Dalea kojima su se pridružili kao predgrupe bendovi Sikter i Almanah. Film ima za cilj objasniti život u Sarajevu tih godina, rad nekih grupa u podrumima koje su uglavnom svirale bez struje i, naravno, put Brucea Dickinsona i ekipe do Sarajeva i sam koncert. Scenarista Jasenko Pašić i redatelj Tarik Hodžić izlažu nam svjedočanstva o „normalnom životu“ tinejdžera, koja je danas gotovo pa nemoguće razumjeti i prihvatiti kao nešto racionalno, pritom servirajući i dio historije britanskog velikana heavy metal glazbe Brucea Dickinsona.

U uvodnim scenama filma gledamo snimke Sarajeva danas: obnovljenog, u kojem se život odvija normalnim tokom. Onda se pojavljuje scenarista ovog filma, Jasenko Pašić, koji šetajući gradom u nekoliko rečenica govori o sebi i prvim idejama za film. Prateći sedam traka filma za fotoaparat Milomira Kovačevića (Strašnog), postepeno se upoznajemo s čitavim spektrom aktera koncerta, gostima, organizatorima te samim bendom.

O koncertu su pričali ljudi koji su bili u publici te noći tako što počinju govoriti o početku rata, gdje upoznaju gledatelje s osobnim pričama iz mladosti, bendovima koji su čekali struju kako bi mogli imati probu ili snimiti MTV Headbangers Ball, radija ZID koji je uspijevao puštati najaktualniju muziku tog vremena, kazališnih predstava i koncerata na koje je bilo izrazito rizično ići zbog selektivnih granatiranja kulturnih institucija.

U nastavku filma o tom vremenu pričaju UN-ove snage koje su bile organizatori koncerta.

Vrhunac filma su izjave, anegdote, sjećanja Brucea, Alexa i Chrisa koji nas upoznaju o svom putovanju avionom do vojne baze u Splitu, a potom kombijem kroz ratne zone prema Sarajevu. Upravo ovaj ugao gledanja u film Scream for Me Sarajevo daje kompletnu i jasnu sliku ratnog Sarajeva, priče svih sudionika koncerta počinju da se isprepliću, snimci koncerta i fotografije ostavljaju dojam na publiku da je prisustvovala koncertu.

Film se završava povratkom u sadašnjost, na 21. godišnjicu koncerta, dajući akterima priliku da se prisjete tadašnjih želja i razmisle u kakvom svijetu danas žive, tko su postali. Tu je i posveta jedinom akteru koncerta koji nije preživio rat, trzalica na njegovom grobu za kraj priče o mladosti u opkoljenom gradu.