-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciRockumentarnica: Foo Fighters - Back And Forth (2011)

Rockumentarnica: Foo Fighters – Back And Forth (2011)

backandforth1

Sedmi studijski album benda Foo Fighters, „Wasting light“, izdan je u travnju 2011. godine. Nešto prije toga u kina je stigao „Foo Fighters: Back And Forth“, dokumentarac koji je zapravo bio 100 minuta duga reklama tog album. No to ni malo ne umanjuje kvalitetu filma, što zapravo i ne iznenađuje kada znamo da se režije prihvatio oskarovac James Moll.

Film prati razdoblje od prve probe benda u garaži do snimanja „Wasting light“ albuma, a temelji se samo na sadašnjim i bivšim članovima benda (uz iznimku producenta Butcha Viga) i njihovoj priči o Foo Fightersima. Nema naratora, intervjua ili dodatnih svjedoka iz okruženja benda koji bi nadopunili biografiju ovih rock velikana. To filmu daje neobičnu dozu sterilnosti, ali pridonosi tome da se u kratko vrijeme ispriča kronologija događaja.

Sam dokumentarac započinje očekivano, pričom o Nirvani i njezinim tragičnim završetkom. Životna prekretnica Davea Grohla mogla ga je odvesti na nekoliko kolosijeka – borba se vodila između odustajanja od glazbe, ulaska u bend Toma Pettyja te započinjanja samostalnog projekta. Srećom, Grohl je odlučio snimiti kazetu s nazivom Foo Fightersa i legenda je rođena.

back and forthČlanovi benda kroz film, korak po korak, opisuju prve probe, nastupe te mnogobrojne promjene u postavi. Svi periodi vjerno su dočarani autentičnim snimkama, intervjuima ili fotografijama iz tog vremena što film čini iznimno gledljivim te je i više nego lako dočarati si opisane događaje. Također, sugovornici, odnosno sadašnji i bivši članovi Foo Fightersa, svi redom su iznimno karizmatične i duhovite osobe (s posebnim naglaskom na Grohla koji je zapravo i vodeća figura cijelog filma). To djelu daje jednu posebno zabavnu notu i vjerojatno ne bi bilo prenaporno ni da je minutaža dokumentarca duža.

Ono što je možda i najzanimljivije u intervjuima su razlozi i načini promjena unutar benda. Upravo tu nam Grohl pokazuje svoju perfekcionističku i poprilično egoističnu stranu te daje do znanja da Foo Fightersi nisu bend kojem je on frontmen već su oni njegov projekt. U tom dijelu leži i najveća zamjerka režiseru, jer su intervjui i opisi oko promjena izvedeni kirurški savršeno, bez dubljih propitkivanja i otkrivanja konkretnih i pravih razloga. Nekako ostaje osjećaj da bi nam bivši članovi imali još nešto za reći, samo kad bi ih netko pitao. No čak i ono malo što nam je pruženo djeluje ogoljeno i iskreno.

U negativne strane također se može ubrojiti i površno obrađivanje perioda u kojem je Dave Grohl nastupao s Queens Of The Stone Age dok je snimanje četvrtog albuma Foo Fightersa patilo. Sve što nam je ponuđeno činjenice su da se bend zamalo raspao te da je album dva puta sniman.

S druge strane, postoji nekoliko vrhunskih trenutaka u filmu. Među njima su svakako najupečatljivije snimke s koncerata na Wembleyju 2008. godine, kao i iskrene Grohlove reakcije na istome. Također, zanimljivo je vidjeti i snimanje „Wasting lighta“ na traku umjesto digitalnim putem, kao i ponovno okupljanje članova Nirvane za potrebe tog istog albuma.

„Foo Fighters: Back And Forth“ rađen je bez zadiranja u dubinu i intimu. Tek na kraju dokumentarca vidimo malo intimniji pristup bendu kao i njihovo ponašanje u prirodnom okruženju. Trenuci zajedničkog roštiljanja ili uživanja s obitelji na bazenu u pauzama snimanja pravo su malo blago, i iako s glazbene strane nisu bitni, prava je šteta da ih nema u više kadrova.

Također, na prvi pogled ovom filmskom ostvarenju nedostaju neki ključni dijelovi. Najveći fanovi neće saznati neke nove detalje, površni poznavatelji neće dobiti razlog da prošire svoju zainteresiranost. Pa opet, malo je dokumentarnih filmova koji će i jedne i druge tako zabaviti, nasmijati, a ukoliko ste glazbenik, možda i educirati.

Ovo ostvarenje je tipična kronologija jednog velikog benda, ali iz svakog njegovog kadra iskaču opuštenost, duhovitost i iskrenost – ukratko, x faktori karizme Foo Fightersa. A tome je uvijek zanimljivo prisustvovati.

Ocjena: 4,5/5
Datum izdavanja: 2011.
Režija: James Moll
Dužina trajanja: 100 minuta