-

Priča o ženi iz pesme „So Long, Marianne“ Leonarda Cohena

leonard-cohenJedna od najpoznatijih pesama čuvenog Leonarda CohenaSo Long, Marianne„, inspirisana je sa i napisana za Marianne Jensen, kasnije Ihlen, nekadašnju manekenku iz Oslakoju je pevač upoznao u Grčkoj, na ostrvu Hydra, davne 1960. godine.

Leonard Cohen je za Marianne izjavljivao da je ona najlepša žena za koju zna. U radosnom trenutku upoznavanja, bila je prevarena i napuštena od strane tadašnjeg supruga, norveškog romanopisca, Axela Jensena.

Marianne, koja je tada imala 23. godine, i njenog sina, Cohen je vrlo brzo pozvao da žive sa njim u Montrealu, što su i prihvatili. Osim poezije naslovljene „Flowers for Hitler„, Cohen joj je posvetio i otpevao mnoge svoje pesme, poput „Famous Blue Raincoat“ i „Bird on the Wire„.

Međutim, posle pet godina zajedničkog života, njihova ljubavna priča se završila. Fotografija Marianne nalazi se na zadnjoj strani omota njegovog albuma „Songs From A Room„.

Pesma „So Long Marianne“ objavljena je 1967. godine (album „Songs Of Leonard Cohen„), i u njoj su sažeti razlozi za prekid njihove veze. Cohen se u intervjuu iz 1992. godine prisetio dubokih osećanja koja je gajio prema ovoj lepoj norvežanki, rekavši da se ljudi menjaju, ali da ljubav prema nekim ljudima nikada ne umire…

Marianne je preminula 28. jula ove godine u Oslu u 81. godini. Cohenove poslednje reči upućene njoj bile su:

„Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine… Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.“

Save