-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članciPete Shelley i priča o pesmi "Ever Fallen in Love" grupe Buzzcocks

Pete Shelley i priča o pesmi “Ever Fallen in Love” grupe Buzzcocks

You disturb my natural emotions
You make me feel I’m dirt and I’m hurt
And if I start a commotion
I’ll only end up losing you and that’s worse

Pete Shelley, frontmen legendarnih Buzzcocksa iz Manchestera, preminuo je na današnji dan prošle godine u Tallinnu (Estonia). U vreme kada je objavljen singl ovog punk benda “Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve), u septembru 1978. godine, stigao je samo do dvanestog mesta top liste, ali se danas smatra jednim od najvećih klasika britanske muzike.

Izrazito melodična “Ever Fallen in Love” za temu ima neuzvraćenu ljubav i žudnju za voljenom osobom. Shelley, koji je bio biseksualac, dugo nije želeo da otkrije da li se radi o muškarcu ili ženi. Govorio je:

Pokušao sam da budem što je više rodno neutralan u pisanju pesama, jer, što se mene tiče, mogao bih da je koristim za svaki pol, ispričao je DJ-u Daveu Haslamu.

Ipak, u intervjuu za Autpank fanzin, izjavio je da se radi o prijatelju Francisu Cooksonu, sa kojim je živeo 7 godina, a koji se, nakon što su se rastali, oženio i preselio u Švajcarsku.

Kao i sve najbolje pesme, i “Ever Fallen in Love” su obrađivali mnogi muzičari, na najrazličitije načine. Obrada koju su osmislili Fine Young Cannibals dospela je do devetog mesta top liste u Velikoj Britaniji 1987. godine, a Pete Yorn je novu generaciju upoznao sa ovim hitom koji je obradio za saundtrek filma “Shrek 2.”

Možda neki smatraju da je pank scena mačo, ali tvorac ovog velikog hita nikada nije smatrao da treba da krije sopstvenu seksualnost, jer kako je jednom prilikom izjavio da su svi „prevazilazili granice” dozvoljenog, te da nije bilo nimalo važno ko si i šta si, kakva su ti seksualna uverenja ili kog si roda, rekao je.

Iako je većina Shelleyijevih pesama bila rodno neutralna, ipak je ponekad bio i otvoreniji. Njegov solo singl iz 1981. godine, “Homosapien”, počinje stihovima „I’m the shy boy, you’re the coy boy”, i godinama važi za elektro LGBT himnu.