-

O pesmama, vremenu i drveću: Zimovanje je novo letovanje

Daniel Kovač O pesmama, vremenu i drveću,

Polovinom oktobra, otrovni oblaci od spaljivanja sirovog lignita, prekriju naše gradove. Diše se teško, mikročestice ulaze u naša tela, talože se i truju nas. To traje mesecima, do proleća.

Sve zime, i one koje su prošle i one koje tek slede, biće otrovne sve dok se, u nekoj neodređenoj budućnosti, ne pređe na neki drugi vid grejanja i privrede koji nisu opasni za živi svet. Problem je u tome što niko od nas nema vremena da čeka dok se to ne reši. Poznajem previše osoba sa respiratornim problemima koje pokušavaju sebi da olakšaju i da se zaštite nošenjem maski (nabavljenima iz Kine, gde je ovaj problem prvi put uočen), zatim upotrebom kućnih čistača vazduha ili, najdrastičnije, iseljavanjem iz gradova.

Da stvar bude gora, nije samo zima problematična. I sam sam letos, na dve nedelje, izbegao iz grada Beograda kako ne bih udisao otrovni dim sa zapaljene deponije smeća u Vinči. No, letnje zagađenje je drugačije prirode. Deponija može da se sanira ili makar radi na merama koje bi smanjile verovatnoću da izbije požar. Jesenje-zimsko-prolećno zagađenje koje traje gotovo pola godine, znatno je veći problem. Lignit se sagoreva u individualnim ložištima, rade termoelektrane, pridružuje im se prljava industrija topionica, proizvodnja guma, saobraćaj i rudarenje. Teško je stati na put tom orkestriranom zagađenju.

Naizgled, nema rešenja. Radi se o problemu koji je predugo zanemarivan da bi mogao da se reši u dovoljno kratkom roku. Dakle, taj problem se sigurno neće rešiti dovoljno brzo da bi ste izbegli njegove negativne posledice. Građani su suviše siromašni da bi mogli da pobegnu iz grada tokom zime, a svakom godinom povećava se verovatnoća da se ozbiljno razbole i stradaju od posledica zagađenja. Antoan de sent Egziperi je u jednoj od svojih pilotskih knjiga rekao, parafraziram, kada imaš samo jednu čašu vode da ugasiš veliki šumski požar, ipak baci tu vodu na vatru i daj sve od sebe.

Šta je ta čaša vode koju deo građana ipak poseduje? U ovom slučaju, ta čaša je ludačka spremnost i rešenost da se ide na letovanje. Naime, makar koliko skromno živeli, stanovnici su voljni da štekaju, odvajaju od usta i, čak, uzimaju kredite (!?), ne bi li, makar na deset dana, otišli na more.

Moje razmišljanje ide u ovom pravcu – leti, kada većina ljudi ide na odmor, vazduh je koliko-toliko podnošljiv. Zbog toga je od najveće važnosti da se na odmor ide zimi. Korist za vaša pluća i organizam je neuporedivo veća ako zagađene zime svojih života presečete boravkom na čistom vazduhu i odmorite pluća.

Ovo nije konačno rešenje problema, ali vam može za koju godinu produžiti zdravlje i život.

Ilustracija: Opisani vid „turizma“ Sex Pistolsi su predložili još odavno, u pesmi „Holidays in the Sun“ .