-

O pesmama, vremenu i drveću: Gnev vam je energija, naročito u 2022.

Daniel Kovač O pesmama, vremenu i drvećuJarbol Boris je u pesmi „Revolucija“ pevao: Lepo je zaurlati, gnev vam je energija. Naravno, tu je namignuo Johnu Lydonu koji je nešto ranije poručivao „Anger is an energy“. Ulazimo u novu kalendarsku godinu, pravo je vreme da donesemo nove odluke. Možda se nekih budemo i pridržavali?

Ohrabrujem vas da realnost tretirate kao polje eksperimenta. Na primer, slobodno možete da za početnu pretpostavku uzmete da je sve što je dominantno u društvu trulo, korumpirano, besmisleno i glupo. To je gotovo opšte mesto, ali i zgodno polazište. Vidimo to svaki put kada izađemo napolje ili uključimo televizor. Međutim, iza tog stanja postoji neki sistem koji ga, kako to društveni naučnici kažu, reprodukuje. Postoje pravila kako se radi ovo, radi ono, ne sme ovo, a mora ono. E, pa ne mora! Prozrite mehanizme sistema. Njegova pravila samo čuvaju trošnu građevinu od sunovrata. I mi svi, pristajući na tu varku, pristajemo i da je održavamo.

Naučnica i rediteljka Irena Ristić u svojoj knjizi „Mala vrata“ koja govori o tome da nam je i mašta korumpirana, da je čak i to polje zauzeto i osvojeno, a pozivajući se na antropologa Davida Graebera, piše i kako svi ljudi koji su potlačeni ili u podređenom položaju razvijaju razumevanje za svoje tlačitelje. Međutim, to ne ide u suprotnom pravcu. Tlačitelji, naime, nikada ne dovode u pitanje svoje privilegije. Moćnici su prirodno bezosećajni.

Vitold Gombrovič, poljski pisac i umalo nobelovac, borio se protiv nečega što je nazvao forma. To je ono kada ljudi prihvate da uđu u obrasce ponašanja i mišljenja. Čim primetimo formu, bežimo od nje, zato što će ona da nas proždere i napravi od nas nešto što je Gombrovič nazvao smešnost. I tako je, pogledajte samo ljude koji gostuju u TV programima. Defile smešnosti. Provalite one ljude koji su prigrabili formu, zacrtali sliku o sebi i ponašaju se skladu sa njom.

Autori rock muzike i oni kojima je ta muzika bitna, osećajni su ljudi. Kao takvi, oni po prirodi stvari razvijaju širi pogled na stvari. Kako autori rock muzike već decenijama nisu mainstream, njihova pozicija je slična poziciji onih sa dna društvene lestvice. Kada je već tako, ne postoji nijedan razlog da se ne sruši sve u paramparčad i napadne vladavina forme i treša. Jer, u svetu popularnosti sve je treš. Svaki pokušaj da se reprodukuje dominantni stil ili pokušaj da se uspne uz lestvicu uspeha, a da se sistem ne dotakne, to je treš po definiciji. Treš je kada je smešno da bi se dopalo svetini, treš je kada se imitira i „zvuči svetski“, treš je kada je video spot skup, a pesma loša, treš je kada sebe uzimaš za ozbiljno. Treš je kada imaš na hiljade pregleda na društvenim mrežama, a nisi odvirao ni deset koncerata. Treš je sve što je osvojila forma.

U ovoj godini ohrabrujem rok autore da, umesto strategija kako će navesti mučene slušaoce da ih u što većem broju zaprate na društvenim mrežama, počnu da prave kulturu. Tako je, za početak svoju ličnu, malu kulturu koja funkcioniše i ima smisla. Onu u kojoj postoji moralni kompas i otklon od gluposti. Kulturu koja se obraća vašim prijateljima. I nek ta kultura slobodno kaže – sve je sranje. To uopšte nije netačno.

Ako je sve sranje, šta onda, ipak, nije sranje? Mnogo toga. Nije sranje kada pevaš o tome što si primetio na ulici, nije ni kada napišeš pesmu o svojim prijateljima. Još manje ako opišeš kako se osećaš. Nije sranje ako si smislio neki svoj zvuk koji se razlikuje od svega poznatog, to je zapravo fantastično! Nije sranje ni ako ne znaš da sviraš, pa ipak snimiš pesmu zato što imaš jaku potrebu da to uradiš. Nikad nije sranje ako daš do znanja da si tu, da se kao kuglica flipera odbijaš o ljude, pa zapažaš i svedočiš o tome kako se živi i šta se događa. A gnev nam je tu dobar prijatelj. Ako tlačitelji neće umeti da imaju milosti prema nama, nema ni jednog razloga da ih ne obavestimo da ni mi prema njima nećemo imati obzira i da od nas mogu da očekuju sličan tretman.

Sve iznad napisano važi, osim u slučaju kada ste potpuno zaljubljeni. Ako ste se zaljubili, onda napišite najlepšu ljubavnu pesmu na svetu i to je sasvim dovoljno. Više ne treba.

Ilustracija:
Jarboli – Revolucija

Public Image Ltd – Rise

Borbena literatura:

Irena Ristić – Mala vrata
Vitold Gombrovič – Testament