-

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – We are, we are, the YouTube nation

Neodoljiva lakoća digitalnog doba

Prema jednom od nepisanih pravila u novinarstvu, ono što nije objavljeno na televiziji, nije se ni desilo. Primenjeno na Internet okruženje, ovo pravilo glasilo bi: ono što se nije našlo na YouTube-u ne zavređuje pažnju i nije se ni desilo.

Kako je YouTube svojim nastankom otvorio vrata različitim prikrivenim fantazijama, otvorenom primitivizmu, malograđanštini i sl. pojavama, to su ljudi masovno pohrlili da ugrabe mrvicu tog kolača.

Dobra stvar je to što se, pored miliona nebuloznih sadržaja, tu mogu pronaći i spotovi mladih bendova.

Muzički video klip iliti spot (popularno u narodu), odavno više nije privilegija izabranih. Skoro svako danas ima kameru, računar i pristup širokopojasnom internetu. Potencijalni gledaoci su svi oni koji preko kabla (ili kako već) imaju pristup mreži.

Cene video kamera i ostale video opreme odavno su postale pristupačne prosečnom stanovniku Zapadne Evrope, Japana, Sjedinjenih Američkih Država. Čak i stanovnici naše zemlje mogu sebi da priušte solidnu video opremu. Svako može biti webcaster i cablecaster. Uz minimalnu opremu i prosečno znanje svako može slikati, snimati kamerom, montirati svoj materijal, pisati svoje scenarije i sam režirati svoje emisije.

A tu su i popularni sajtovi na kojima može prezentovati svoj rad. YouTube odavno ima status opšteg mesta, kada su klipovi u pitanju. U novije vreme se klipovi mogu naći i na popularnim sajtovima namenjenim druženju i zabavi. Ali, sve i dalje ide preko YouTube-a.
Učestalost postavljanja klipova na net imala je za posledicu to da mnogi bendovi povedu računa o kvalitetu svojih video prezentacija. Kako i ne bi kada se zna da oko 80% pažnje odlazi na sliku a svega 12% na ton. Produkcija i postprodukcija izvukle su se iz zatvorenog kruga malobrojnih posvećenika. Uostalom, sve se to danas može naučiti i saznati putem Interneta.

Problem je u tome što je sada mnogo teže zainteresovati publiku za jedan specifičan sadržaj, konkretno za muzički video klip. Neophodna je originalnost, inovativnost i zanimljivost. Šta vredi hiljadu klipova urađenih po principu copy-paste?
Važno je ispričati svoju priču, biti isti, poseban i samo svoj.