-

Neodoljiva lakoća digitalnog doba – NEKI NOVI LUTKARI

Neodoljiva lakoća digitalnog doba

Upleteni u tanke niti sačinjene od mnoštva nula i jedinica, lebdimo po unapred definisanim rutama ili stvaramo neke svoje. Ponekad, kada smo isuviše svojeglavi, osetimo blago zatezanje i brzo odustajemo od prvobitne namere. Bespogovorno krećemo dirigovanim smerom nesvesni nametnute naredbe, nemoćni da shvatimo da je sve to bespotrebno i da smo dovoljno sposobni da sami vučemo svoje konce.

Novo doba donelo je neka nova pravila igre. Uglavnom se igra na preporuku. Šansa je samo jedna i ako se adut ne iskoristi u pravom trenutku, teško da će se dobiti druga šansa.

Zanimanje koje je doživelo svoju ekspanziju u poslednjih desetak godina svakako je menadžment. Nema te sfere koja nije zahvaćena menadžmentom. U muzici ga je oduvek bilo ali su blagodeti, podjednako kao i gorčinu njegovu, iskusili samo najveći.

Savremeni lutkari sa manje ili više spretnosti barataju karijerama i donekle sudbinama mnogih ljudi. Naravno, uvek postoji mogućnost petljanja sa sopstvenim koncima. To se popularno danas zove selfmanagement. I to je minimum koji mora biti zadovoljen da bi se krenulo sa mrtve tačke. A i najjeftinije je.

Često će se čuti od strane naših muzičara da je lako naći dobrog izdavača i izdati album. Teško je naći dobrog menadžera. To je slučaj sa našim Rapid Force-om. Njih je Dejan Ilić Ilke preporučio jednom inostranom izdavaču koji nije bio lenj već je potražio Rapid Force na My Space-u, preslušao njihov materijal, kontaktirao ih i ostalo je istorija.

Nekad je potrebno tako malo, trzaj jedan spretnog lutkara, da bi se izdigli na površinu nepreglednog prostranstva sačinjenog od nula i jedinica.